hahalj
Ska sätta upp fasadbelysning men är lite osäker vad som blir bäst och/eller snyggast (eller snarare minst fult) när det gäller kabeldragningen.

Förutsättningarna är stående lockpanel och ingen möjlighet i nuläget att dra kabel på insidan. Kanske fixas den dagen panelen ska bytas, men det är många år tills dess. Ska också måla fasaden till våren så då kommer de vita kablarna också bli gula.

Jag har att välja mellan att sätta fast kabeln i underkant på panelbrädorna (röd markering) som det redan gjorts med en del annat kablage eller gräva ner den längs husgrunden (blå markering), se bilden nedan.

Vad tycker Du blir bäst och varför?

image07-kablage.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Korvgubbe
Röd blir nog snyggast, då kan man måla in kabeln så den blir svår att få syn på om man inte letar. Drar man enligt blå kommer den alltid att synas mot stenen.
 
Under naturligtvis, inte nergrävd, då får du ju sätta kabelskydd utanpå där du går uppför stenfoten. Kanske måste du använda en helt annan sorts kabel om den ska vara nergrävd, men det vet andra här, min synpunkt var estetisk :)
 
hahalj
Ok, det var väl det jag själv tänkte vore det bästa. Men sedan så funderade jag på hur det påverkar panelen, spikar man en kabel direkt mot undersidan så blir det väl större risk att fukt blir stående där som tas upp av ändvirket och risken för röta ökar?

Eller är det inte nåt större problem?
 
Jag hade dragit kabeln uppåt istället. Det ser ut som att du har "kattvindar" så dra ett borr rätt igen om till dom om du inte vill gå upp till nock eller vind.
 
Redigerat:
  • Gilla
JLov och 1 till
  • Laddar…
Se även över möjligheten att gömma kabeln bakom lockbrädor.
 
hahalj
@Ladaniva: Skulle möjligen gå, men innebär att jag skulle behöva dra ny el från centralen till kattvindarna. Ska ansluta till existerande utebelysning som går på en egen säkringsgrupp och denna är bara utdragen från centralen i källaren till uteplatsen som skymtar till vänster i bild. Kan kanske bli aktuellt om jag gör nåt större eljobb framöver, har en del framtidsplaner för kattvindarna men det är en annan diskussion...

@Bo.Siltberg: är ju en tanke faktiskt... ska kolla om det är görbart.
 
hahalj
Men det här med att sätta kabeln mot ändan på panelen då, inga åsikter om det påverkar känsligheten för röta?
 
Spontant känns det lite mycket att ha en lykta på bägge sidor om knuten. Skulle räcka med dom två på "ytterkanterna".

//Patrik
 
hahalj
Det har dragit ut lite på tiden med detta pga dåligt väder o annat, men nu till helgen ska kabeln upp. Lamporna sitter redan på plats. Och ja, det blev bara en lampa på den väggen mitt mellan fönstren.

Men jag är fortfarande inte helt säker på hur jag ska göra med kabeln. Har konstaterat att det inte blir enkelt att sätta kabeln helt i underkant på panelbrädorna överallt. Husgrunden är som synes i ojämnt huggen natursten och det är inte överallt som panelen går ut över stenen vilket gör att det rent praktiskt blir svårt att slå dit kabelhållare (Schneider TKK 8-12 KLEMMI) underifrån.

Finns ingen riktigt klockren lösning på detta så jag funderar på att helt enkelt slå fast kabeln utanpå panelen några cm ovanför underkanten istället. Det blir ju inte särskilt snyggt, men skulle det inte se än konstigare ut att sätta fast den under panelundersidan där det går, sedan ut över stenen bitvis (där jag inte vet hur jag ska fästa den), sedan in under panelundersidan igen osv..?

Att fälla in den helt innanför panelen skulle ju vara bäst men det kommer inte ske förrän nästa panelbyte om x antal år.

Någon som har nån bättre idé?
 
Lossa på lockbrädor och underbrädor och lägg kabeln bakom? Underbrädorna sitter väl på läkt?
 
hahalj
Jo det kan man tro, huset är från -34 och man har byggt lite hursom. Är osäker på vad som händer om jag bryter i brädorna, finns en hygglig chans att spånisoleringen rasar ut om vindpappen (i den mån det finns nån) inte är hel längre.
Men jag kan ju trycka in en kofot och bryta lite så får vi se om nåt händer. Vore ju en bra kompromiss om det funkar.
 
hahalj
Nu är belysningen igång och kabeln hamnade på undersidan av lockbrädorna (som i den röda markeringen). Syns knappt på lite håll, ännu mindre när de blir målade till våren. Försökte bända på lock- och bottenbrädor för att klämma in kabeln under, men det lade jag snabbt ner när jag insåg att det inte skulle gå utan att de gick sönder. Den dagen jag behöver byta panelvirket så är det inga större problem att då lyfta in kabeln om jag vill.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.