E
Skrivet av: Asiv

Förstår stressen och att den är näst intill konstant förutom studentfyllorna som onekligen är värdefulla i sådan stress ;D.

Skrattar åt alla med dessa miljonlån gör jag också förresten. Hehehehe.... Den som lever får se - men se bara till att leva!
 
E
Skrivet av: Malin

Alla här har gjort det rätta och är så himla förnuftiga medan alla andra tydligen jagar status och prylar. Men finns alla de där andra?

Jag har höga lån men vad gör man, jag vill bo i Göteborg, med min utbildning finns det inga jobb på mindre orter, ett hus här kostar X antal miljoner, jag är 30+ och jag vill bo i hus. Så vad ska man göra? Låta bli att köpa hus? Låta livet passera utan att få det liv man vill ha?
Dessutom älskar jag mitt jobb, jag ser fram emot att gå dit varje dag, det utmanar mig, inspirerar mig och vidareutvecklar mina kunskaper. Jag känner mig inte som en löneslav som är låst eller fastlåst på mitt jobb på något sätt.
 
Ojoj, hur det kan skilja mellan människor!

Att ha lån på något gör inte att man äger saken/tinget det gör kreditgivaren. Och att inte amortera gör då fasiken inte saken bättre. Inflationen är hyffsat låg idag och lönerna pekar inte uppåt i 90grader och när det är såhär så är inte värdestegringen lika hög.

Nä nog är det lika att amortera så man ligger kring 25% belåning på fastighet när man närmar sig pensionen för vem vill sälja dagen efter att man får pension och inkomsten krymper?!

Och låna till att konsumera, visst en bil kan jag som förstå men ha avbetalningar på hälften av elektroniken i huset och köpa kläder på kredit och liknande. Ja då ligger man risigt till enligt mig!
 
Med 75% belåning får man nog vara glad om pensionen räcker till räntan om 20, 30, 40, 50 år. För någon ytterligare amortering lär inte medges.
 
G
Miljoner i lån på bostadsrätt, bankerna kommer aldrig få tillbaka dom pengarna!!
 
gäst skrev:
Miljoner i lån på bostadsrätt, bankerna kommer aldrig få tillbaka dom pengarna!!
Jodå, har du inte hört talas om "ränta"?
 
  • Gilla
islander och 1 till
  • Laddar…
G
Har ett hus i en kommun i Värmland när jag byggde mitt hus 1982 så kostade det 500000 kr lösvirkebygt mina kompisar sa att du klarar aldrig av detta .Då betalade vi 12% i ränta ca 12000 kr och amorterade 2000 kr .Nu 2014 är snart hela skulden betald som pensionär kan jag bo kvar eftersom jag har amorterat tänk efter ni som inte amorterar på era lån snart är ni 50-65 år hur gör ni då med alla skulder
 
gäst skrev:
tänk efter ni som inte amorterar på era lån snart är ni 50-65 år hur gör ni då med alla skulder
Säljer kåken och flyttar till Värmland.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Nyfniken skrev:
Säljer kåken och flyttar till Värmland.
Jag flyttade till Halland.
Men ur askan i elden, för det var inte gratis att bygga där heller :)
 
Ej verifierad skrev:
Skrivet av: Malin...
Jag har höga lån men vad gör man, jag vill bo i Göteborg, med min utbildning finns det inga jobb på mindre orter...
Dessutom älskar jag mitt jobb, jag ser fram emot att gå dit varje dag, det utmanar mig, inspirerar mig och vidareutvecklar mina kunskaper...
Var kommer du ifrån från början?
Att du inte skall kunna hitta bra jobb utanför de tre storstäderna tror jag faktiskt inte riktigt på.
Vågar du avslöja vad du har för utbildning och har för jobb (ungefär i alla fall)?
 
Jag känner mig hyfsat fri, är 26 år och har huslån på nästan 400k, köpte huset för 500k förra året. Dock har vi helrenoverat ett rum, nytt golv, väggar och tak, samt att vi nu håller på att helrenovera ett andra rum. Nästa år blir det lägga om taket och om några år bygga om ett badrum. Allt detta ska vi göra med sparade pengar, samtidigt som vi så smått amorterar av huslånet (har nu 50 års amorteringstid, men vill betala av snabbare).

Mitt mål var att bli skuldfri vid 30 år, men det känns svårt då jag jobbar och min fru är hemmamamma, så vi lever på en lön. Dessutom kommer vi snart att behöva en nyare bil, det kommer också att betalas från sparade pengar. Så jag får nog ändra målet till att vara skuldfri vid 35.

Dock hade det varit kul att vara med om att få tjäna massor med pengar på att huspriserna ökar, men varken vi eller banken ville ta den risken, så vi köpte ett billigt hus på en mindre ort.
 
Metalltiger skrev:
[länk] src="data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAIAAAAAAAP///yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7" class="smilie smilie--sprite smilie--sprite17" alt=":p" title="Räcker ut tungan :p" loading="lazy" data-shortname=":p" />opulation_by_tenure_status,_2012_%281%29_%28%25_of_population%29_YB14_II.png

Orange is the new "skuldfri"!
... men vi är tydligen så få att det ens syns i diagrammet.

Nattsömnen förbättras betydligt när inte räntekranen har någon inverkan på ekonomin.
Intressant statistk!

Men jag misstänker att många, särskilt äldre med gamla hus, har gamla lån som är väldigt små.
Kanske på 50 - 100 tusen.

Och eftersom det inte finns något krav på amortering längre så får lånen vara kvar.
Och ekonomiskt spelar det ingen roll då räntan bara är en eller ett par hundralappar i månaden.
Men de är ju inte skuldfria då.
 
G
Det bästa pensionssparandet är att amortera så slipper man göda bankerna på ränta värm upp huset med vedpanna kör Toyota så får du pengar över
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.