Vi har ett hus från 1946 med källare (betongplatta) som aldrig dränerats. Vi ska dränera direkt när vi flyttar in och tilläggsisolera med ignucell.
I källaren finns många fuktskador och det luktar mögel. Vi kommer riva ut allt organiskt material, men frågan är; behöver vi mögelsanera?

Om ja, kan vi göra det på egen hand? Läste om tips om klorin förut, fungerar det?
Eller ska vi ringa tex Anticimex och be om offert? Vilka företag rekommenderar ni i så fall?
 
Gör som ni tänkt, dränera och riv ut organiskt material. Tvätta sedan av med någon form av mögeltvätt och låt det vara ett tag så ser ni om ni behöver gå på det hårdare.
 
Rensa utrymmena, tvätta/skrubba med klorin. Möglet dör när fukten försvinner oavsett om du tvättar eller inte.
 
Håller med föregående talare förutom tvätt med Klorin. Blir bara mer fukt att driva ut.
Riv ut allt organiskt, installera en avfuktare och vänta ut fukten.
 
  • Gilla
MathiasS
  • Laddar…
Tack för alla svar.

Bara ett förtydligande. Skall vi vänta tills dräneringen är klar innan vi går på med klorin/mögeltvätt eller kan man tvätta detta samtidigt som man gör dräneringen?
 
nu vet jag inte vad som har möglat i ert källare. Är det trä eller möbler eller golvmatta? Betongen möglar ju inte.... Ta bort det som orsakar lukten och låt utrymmen torka. Skrubba med klorin kan man också göra men då förlängs ju torktiden. Använd en avfuktare i stället för saneringsfirma :). Avfuktaren kommer du att behöva i framtiden också om du inte vill att det luktar fuktig jord i källaren.
Städa inne kan du göra när som helst oberoende av arbeten utanför men vänta med målning tills det är klart på utsidan.
gaia
 
  • Gilla
Andersjohanna
  • Laddar…
Håller med övriga om fördelarna med en avfuktare. Tänk också på att det kan ta riktigt lång tid för källarväggar att torka upp – ert projekt är mer ett maraton än en sprint.

Edit: Jag har gjort en liknande grej en gång, dock på väggar som inte var lika hårt angripna som era verkar vara. Jag tvättade de råa väggarna med klorin. Tror inte att den fuktökning detta innebär spelar så stor roll i sammanhanget. Har man avfuktare tar den hand om den ytliga fukten ganska snabbt.
 
Redigerat:
När vi dränerade om sa de att det kunde ta ett halvår innan väggarna torkat upp ordentligt..
Men ska man renovera källaren i dagsläget ska man ju använda material som andas iaf.. så de bör väl inte vara helt omöjligt att påbörja att återställa källaren snabbare än så..

Var noga med att riva ut allt gammalt, även dolda små träbitar som kan vara nergjutna i betongen (de kan återfinnas under ev uppreglade mellanväggar).. allt organiskt ska puts väck.. vänta.. vädra (se över luftens rörelse, så det är tillräckligt med in och utluft).. det kommer göra stor skillnad tror jag!

Sen tvätta av allt (javisst, jobbigt.. men bra och få bort allt damm osv.. inför återställandet)..better safe then sorry eller vad man brukar säga.

Beroende på hur fuktigt det är kan ni ju börja återställa ev skador i betongen/väggar/golv.. knacka bort löst trams osv..

Stort projekt, lycka till

MVH Sandra
 
Hej! Vi har ett liknande senarie i vår källare. Vad gör man om man har trätak i det drabbade rummet, vilket är en del av en lådsektion i vårt elementhus? Det kan vi inte ta bort tyvärr.
mvh / mtv
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.