Hej,
Tänkte försöka att instalera ett solpanelsystem, som ska driva trädgårdsbelysningen.
Tanken är att systemet ska klara och driva lampor på sammanlagt ca 70 - 90 W.
Jag vill såklart använda lamporna året runt. Vilken storlek på panel behöver jag så att det även går att använda vinter tid ?
Lamporna ska ej vara på hela natten. Men dom lär väl användas ca 8 tim/dygn vintertid.

Tack på förhand !
 
Redigerat:
Vi säger 100W för att få en trevlig jämn siffra (och marginal), gånger 8h ger 800Wh (eller 0,8kWh) per dag. Om det hela ska sparas i 12V batterier blir det ca 67 amperetimmar per dag. Blybatterier bör inte laddas ur mer än hälften för bra livslängd så det kräver en rejält tilltagen batteribank, förmodligen behöver du dimensionera kapacitet för att kompensera för mulna dagar...

Vintertid ger solcellspaneler bara en del av sin maximala effekt, och under mycket lite tid - en mulen dag blir det ytterligare mycket sämre. Nu drar jag bara siffror ur r*ven, men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om du behöver över 1000W paneleffekt för att håll jämna steg med den förbrukningen mitt i vintern om det inte är solklart hela tiden.
 
Med 1000 w paneler kommer du att få en massa överskott sommar vår och höst! Kanske en bättre idé att bygga ett nätanslutet system om du har el på fastigheten?
 
  • Gilla
Spax
  • Laddar…
Japp, ett rejält överskott resten av året. Skulle säga att det stora problemet är att 70-90W förbrukning 8h per dag är väldigt mycket för ett solcellsbaserat system som ska användas under annat än sommar.

Vad är det för belysning som ska drivas? Direktdrivet på 12/24V eller via inverter till 230V?
Om det är glöd/halogenlampor finns det ju betydligt bättre alternativ som ger samma ljusmängd med en bråkdel av effektförbrukningen.
 
  • Gilla
Spax
  • Laddar…
Tack för svaren :) Jag har el vid fastigheten. Tyckte bara att det skulle vara kul och göra ett självförsörjande system. Misstänkte att det skulle bli problem.... Helst att få det att funka vintertid utan att det blir överdimensionerat på sommaren. Kanske tog i överkant angående förbrukningen. Tänkte i såfall använda led lampor av något slag. Men vill att ljuset från några av dessa lampor ska ge ett rätt bra sken inte bara mysbelysning.... Tror ni att det går att få ihop något vettigt eller är det bara att glömma det ?
 
En tumregel är att årsproduktionen i kWh är lika mycket som maxeffekten i W.
Här kan man hitta lite data för månadsvis utbyte för några solcellsanläggningar:
http://www.soldata.se
Det verkar som att det ofta inte blir mer än 0,5% av årsutbytet under december och januari. 70W 8 timmar per dygn under december ger 17 kWh. Om det är 0,5% av den möjliga årsproduktionen så blir denna omkring 3400 kWh och således nödvändig effekt enligt tumregel 3400 W. Om du har en brant lutning på panelerna får du ett högre utbyte på vintern, men ett mindre sett över året. Då kanske du kan gå ner i effekt lite. Det är nog en rimligare angreppspunkt att hjälpa till med lite nätanslutning på vintern.
 
Det blir dyrt i förhållande till vad du får ut. Bättre för både miljön och plånboken att satsa på ett nätanslutet system. Är ju även himla trevligt att få elräkningar på 0 kr under våren och sommaren!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.