Du har bestämt dig för att du vill bygga hus. Är du lyckligt lottad har du fått tag på en tomt redan. Hur ska du bygga då, med hustillverkare eller i lösvirke? Eller finns det till och med andra sätt att bygga?

Du kan läsa artikeln här: Hustillverkare eller lösvirke?
 
E
Skrivet av: Gäst

Eget hus oriktigt kallat "Lösvirke" borde nämnas först för att hustillverkarna vill ofta skrämma kunderna till att köpa en kartong med priset på rent guld!

Sedan borde man prata totalentreprenad..dvs att någon tar på sig ansvaret för att hela huset blir färdigt!

Därefter kan man prata om husfabrikanter eftersom dom är underleverantörer i praktiken och det sitter en entreprenör i mellan husfabriken och slutkund.

till sist så kan man ta vilka fördelar eller nackdelar olika alternativ erbjuder.

Vi ser mer och mer hur man skrämmer in kunderna i händerna på husfabrikanterna med oriktiga fakta och byggfuskprogram på tv.. Sanningen är att byggbranchen och husfabrikanterna är ett gäng hårdhudade entreprenörer som huskonsumenterna behöver hjälp att skydda sig mot.

För att det romantiska husbygget ska sluta lyckligt behövs förutom en tjock plånbok och ett stabilt äktenskap...experthjälp och rätt entreprenadform.

till sist behövs val av hus och det ska man få hjälp med av en oberoende expert tex arkitekt detta oavsett om man väljer eget hus eller husfabrikant.

Att anlita husfabrikantens anställde arkitekt är inte att rekomendera för inledande skede som val av tomt och hus på den.
Att välja hus med tillhörande tomt då bör man nog köpa färdigt..
 
E
Skrivet av: Gäst

Tja.
[Därefter kan man prata om husfabrikanter eftersom dom är underleverantörer i praktiken och det sitter en entreprenör i mellan husfabriken och slutkund.]

Totalentreprenad innebär att husleverantören har ansvaret tills huset är färdigt.

[Vi ser mer och mer hur man skrämmer in kunderna i händerna på husfabrikanterna med oriktiga fakta och byggfuskprogram på tv.. Sanningen är att byggbranchen och husfabrikanterna är ett gäng hårdhudade entreprenörer som huskonsumenterna behöver hjälp att skydda sig mot]

Husfabrikanter är styrda av lagar och krav som alla företag. Dessutom gäller konsumentköplagen om husföretaget själva står som säljare.

[Att anlita husfabrikantens anställde arkitekt är inte att rekomendera för inledande skede som val av tomt och hus på den.]

Husfabrikantens arkitekt vet oftast bättre än externa arkitekter hur det egna företagets produkter är utformade och kan då göra ett bättre grundjobb med mindre ändringar vilket i slutändan blir billigare och bättre.

/Niclas
 
Angående kommentaren ang. rubriken, där man menar att lösvirke borde ha nämnts före tillverkare: Det byggs fler hus med hustillverkare än i lösvirke.
 
E
Skrivet av: Gäst

Vill bara påpeka att priset för SmålandsVillan inte är 1058500 kr per kvm. Det skulle innebära att en villa på 100 kvm skulle gå på över 100 miljoner.... Måste vara fel eller...?
 
E
Skrivet av: Gäst

Niclas är en av husfabrikanternas lakejer och då tar vi hans svar..

Totalentreprenad innebär att huset ska vara färdigt men sällan är det vilket fuskprogrammen klart och tydligt visar!!

Husfabrikanterna styrda av lagar...jojo och vad hjälper det när det krävs förmögenhet och 10 talet år för att komma tillrätta med fuskarna om någonsin...

Husfabrikantens Arkitekt är sällan tillräckligt kompetent och dessutom part i målet...
Niclas synpunkt om att anpassa tomten efter huset är precis så galet som husfabrikanterna vill ha det...

Platsens Ande har husfabrikanterna glömt bort...
Feng Shui...populärt för egna svenska tankar är inte gångbara...

Billigare och bättre...är det någon som sett en billigare och bättre lösning från en husfabrik?????
 
E
Skrivet av: Gäst

Jättebra länk!! Tackar =)
 
E
Skrivet av: Fd snickare

Att välja ett hus i lösvirke har Kräver enormt mycke planering. Till er som funderar på detta recomenderar jag er att ni gjuter plattan tidig höst så bygget kan börja i vårkanten. Dessetum när det gäller råspont till taket fins det fördiga plattor som är i färdiga standar mått. Dessa kostar mer men känas in snabbt då taket oftast hinns klart på en dag. Takstolar är även en redigt bra grej att bäställa klara ytan som krävs för en mall är rätt stor och platsen på tomten kan begränsa en del. Se även till att få all gips den dag då taket tätas så dom kan lyfta det in på plattan direkt till er. 2 till 3 pallar gips är inte så kul att bära förhand.
 
G
Vi har nyligen flyttat in i vårt hus i lösvirke som började byggas i april i år och jag kan nog skriva under på ett par saker av det Gäst här säger; tjock plånbok och ett stabilt äktenskap...experthjälp och rätt entreprenadform.


Vi köpte vår tomt utan mäklarinblandning via blocket av en säljare som styckade av en del av befintlig fastighet. Vi skissade sedan först på huset själva och gick till en arkitekt för att få det "riktigt ritat och genomtänkt". Arkitekten la ner ca 25 timmar på ritningarna och fungerade även som kontrollansvarig då han var certifierad av boverket. Vi fick kontakt och byggde med en en enmansfirma med utomordentligt renomme och gjorde ekonomisk bakgrundskoll och tittade även på andra hus som han byggt. Visst är det något av ett riskprojekt att bygga med en enmansfirma men vi hade en bra magkänsla för hans kvalitet och ansvarskänsla, något som i slutändan visade sig vara rätt.

Vi valde att bygga i lösvirke för att få huset som vi själva ville ha det men också av ekonomiska skäl. Vi valde delad entreprenad och löpande kostnad med samtliga underentreprenörer på el, VVS och markarbete och med vår byggare med samordningsansvar. Vi hade friheten att välja vilka underentreprenörer vi ville men valde att låta honom arbeta med de han brukar då vi trodde att det skulle bli smidigare kommunikationsvägar dem emellan.

Rådet jag vill ge är att man skall vara medveten om att det är en oerhört tidskrävande process med alla aktiviteter och de beslut som måste tas. Har man inte en stabil familjesituation och ett nätverk av familj och vänner runt omkring sig så rekommenderar jag att man tänker till en extra gång innan man ger sig in i ett lösvirkesprojekt. Det är ni själva som skall välja fönsterdetaljer, vägguttag, golv, färgsättningar, handtag, luckor, vitvaror, värmesystem, listverk etc etc. Dessutom får ni själva ansvara för bokningar för slutbesiktningar, ventilationskontroller, energideklaration innan startbesked, sammanställningar av egenkontroller av underentreprenörer och inte minst inbokning av alla anslutningar i form av el, tele fiber, vatten m.m. Det mesta av dessa görs normalt av en husleverantör som har totalentreprenad.

I vårt fall verkar det som om vi klarat oss förhållandevis bra, med ett par veckors förseningar och en budget som håller hyfsat, men sett till det stora hela så har vi kanske haft lite tur. Men de som säger att man skall bygga tre hus för att man skall bli helt nöjd har förmodligen aldrig byggt hus. Trots att vi är väldigt nöjda så var det här nog första och sista gången.
 
Hej!

Hur kan ni skriva att ett lösvirkeshus är mer utsatt för fukt under byggtiden?

Vid en lösvirkesentreprenad har man i alla tider jobbat med att få vädertäta förhållanden innan man lyfter in annat material (och tätar huset) och det finns inte ett bygge idag som inte har protokollförd och kontinuerlig fuktmätning i konstruktionsvirke innan man bygger igen ett "tätt hus" - det är styrt genom kontrollplanen och i sin tur även kopplat mot gällande BBR. Huset blir således inte godkänt genom slutbevis och huset får inte brukas om dylikt dokument (eller kompletterande fuktmätning i efterhand) inte finns framme.

Det riskerar istället vara tvärtom då prefableverantörerna sitter i händerna på vädergudarna. Spöregnar det under montagetiden så kan du ge dig på att fukten har letat sig in i hammarband, skarvar m.m och in mellan plast och fasadytskikt/vindpapp eller -skivor. Sen är behandlingen av material och väderskydd si så där för prefableverantörerna (något man i stort sett får påpeka varje gång man gör platsbesök under stommonteringen).

Ytterligare ett minus med prefableverantörernas hus är också tätheten vid montering. Skarvar, tejpning och hopslagning slarvas det med (sitter oftast otillgängliga eller dolda, för kort eller trasig plast o s v) och än så länge så finns det inga krav på täthetsprovning (jmf med Norge där det är ett krav vid varje bygge). Krav på täthetsprovning ska och bör komma till Sverige inom kort eftersom det tillsammans med termografering är ett av de få sätten man kan vidimera en byggnads möjlighet till att behålla värme och efterleva önskvärd energiprestanda, något som blir mer och mer aktuellt - särskilt som vi nu står inför förslaget om att ytterligare sänka energiförbrukningen per kvadratmeter nybyggd och uppvärmd boarea.

Jag har inget emot prefabhus på något sätt utan tycker att det är en självklar företeelse med hänsyn till bristen på folks kunskaper och tid (som diskuterats i detta forum) men det är mycket som kan skruvas åt och rättas till innan åtminstone jag är nöjd.

Slutligen så måste jag nämna att ovanstående gäller för sektions/modulhus, alla prefabhus är inte färdiga väggsektioner eller färdiga rum vid leveransen för montering.

Nu har jag nördat klart.

/Rikard
 
  • Gilla
Vackra_Snickaren och 2 till
  • Laddar…
G
Jag kommer att bygga i lösvirke där min arkitekt tar fram ett detaljerat förfrågningsunderlag där alla detaljer framgår såsom takkonstruktioner, lister, färgval, köks och badrumsinredning, etc. Detta underlag skickas sedan till olika byggfirmor som då får lägga ett anbud på att bygga huset mer eller mindre nyckelfärdigt. Ett förenklat förfrågningsunderlag har redan presenterats till några byggare för att få en uppfattning om hur mycket det kommer att landa på. Detta gjordes efter att bygglovet var beviljat. Det är en hel del pyssel med att bygga i lösvirke, men det behöver inte bli så mycket jobbigare än prefab hus om man anlitar en bra arkitekt. Även om man bygger ett prefab hus måste man ju också lägga ner tid på att välja många inredningsdetaljer.
 
G
Tanken med provtryckning av hus tycker jag om!?
 
Idag har jag uppdaterat den här artikeln.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.