Hej alla! Vi ska bygga sommarstuga, dock enligt regelverket för permanenthus med allt vad det innebär i energiförbrukning etc. Någon som har tips på smart värmesystem som klarar kraven? Vi har tänkt ha vattenburen golvvärme. Har funderat lite på frånluftsvärmepump och ev tillskottsvärme med braskamin. Men hur funkar det när vi inte är där - var kommer värmen då ifrån? Huset kommer främst användas sommartid och stå tomt (men lite uppvärmt) på vintern. Tacksam för input!
 
Normalt försöker man väl undvika vattenburet värmesystem i en sommarstuga just med tanke på vad som händer om det fryser och läcker och man inte kommer dit förrens långt senare. Elradiatorer plus luftluftvärmepump plus kamin är bra och inte så dyrt i en sommarstuga. Annars glykolblandad fyllning i golvvärmen för att ha det fryssäkert och kopplat till en elpanna med luftvattenvärmepump ute.
 
Jag har en luft/luft-värmepump, FTX-ventilation samt en kamin.
Det är det hela. Till värmepumpen kan man köpa till en GSM-mottagare/sändare för fjärrmanövrering via SMS.
 
Tack för era svar. Problemet är att luft/luftvärmepump inte kommer att godkännas, vattenburet system är nog ett måste. Luft/vatten är en idé, dock ganska dyrt? Någon som har erfarenhet av frånluftsvärmepump och likande förutsättningar?
 
Malino skrev:
...Problemet är att luft/luftvärmepump inte kommer att godkännas, vattenburet system är nog ett måste...
Godkännas av vem?
Med vilken motivering?
 
De senaste modellerna av frånluftsvärmepumpar används normalt för nyproduktion av permananthus. Däremot passar inte frånluftsvärmepumpar så bra i fritidshus eftersom de stänger av kompressorn och kopplar om till elpatron om innetemperaturen (frånluften) blir +16 grader eller lägre. Alltså inte så lämpligt i ett fritidshus som man kanske tänker ska vara frostskyddat kring 8 grader varmt på vinterhalvåret. Men om ni måste bygga enligt regelverket för permanenthus så är det kanske enklast är att välja frånluftsvärmepump som får gå på elpatron.
 
Vattenburet system kan knappast vara ett krav. Nu framgår det inte var i landet som huset ska byggas, kanske en luft/vatten värmepump är ett alternativ, den stänger inte av sig som frånluften gör?
 
Tack för era svar. Det är kommunen som kräver att fritidshus i detta område byggs enligt permanenthusstandard (Lysekil, Bohuslän). Därför kommer vi inte klara energikraven med enbart element el luft/luftvärmepump. Hm, det lät ju inte så bra att en frånluftspump inte fungerar under 16 grader... då kan ju den blir dyr i drift när huset är tomt. Luftvatten säkert bra men känns lite dyrt för ett hus på bara 70 kvadrat som kommer stå tomt på vinterhalvåret... Men kanske lönar sig i längden? Någon som testat frånluft med jordvärmeslinga?
 
Malino skrev:
Tack för era svar. Det är kommunen som kräver att fritidshus i detta område byggs enligt permanenthusstandard (Lysekil, Bohuslän)...
Det låter mysko!
Kommunen kan väl kanske ställa krav på energianvändning, men knappast på vilken värmekälla ni väljer.

Här nere i Halland värmer vi huset bara med en luft/luft-värmepump.
108 kvm gör av med ca 5000 kWh totalt, inklusive varmvatten och hushållsel.
Säg ett system som drar mindre energi :wow:

Klart att en solfångare på taket hade sparat några kilowattimmar på sommaren,
men det var ju åretrunt-standard du skrev om.
 
Jag kan tänka mig att det blir svårt att klara bbr kraven för energi med endast luft/luft. Man får ju inget varmvatten från en sådan. Att man i verkligheten med llvp och asketiskt leverne kan komma ner till 5000kwh/år hjälper nog föga mot byråkratin.

Enklast och billigast blir nog med en med mindre flvp typ nibe 110 och golvvärme. Om du sedan tycker det blir för dyrt att underhålls värma med elpatron får du väl stoppa in en llvp också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.