Håller på och gör om stalldelen i våran loge. Väggarna är murade samt putsade och väldigt tjocka.
Hur kan man förbereda för elektriken när det kommer till babeldragningen genom väggarna? Ska kablarna dras i något slags VP-rör i genomgånarna?
 
S
Behövs inget VPrör, det underlättar mycket om du redan borrat hålet genom väggen. Det spar du in några hundra på då det tar ett tag att planera och borra ett hål. Det tar längre tid att klamra kabel på en murad vägg om det ska borras o pluggas, Det tar mindre än 1/3 av tiden för klamringen att klamra på trä än om man måste borra/plugga varje klammer.

Om det är långa sträckor som ska dras kan du klamra VPröret själv den biten, beroende på hur kinkig elektrikern är, att sätta rör avsedda för el är behörighetskrävande, men ingen elektriker i världen skulle bry sig om kunden monterat vprören själv på en en raksträcka fullt synlig.
 
S
VP rör används alltså för att snabba på installationen, det blir fulare, men i ett stall kanske det inte spelar ngn roll.
 
Men innan du borrar så ta ett snack med elektrikern, han kanske vill dra kablarna på helt andra ställen än du vill. Han kanske har en "smartare" lösning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.