Bo.Siltberg skrev:
I äldre föreskrifter sägs faktiskt att man ska undvika belysning på samma grupp som där hög belastning förekommer. Anledningen nämns inte, men på den tiden fanns endast glödljus som reagerar starkt på spänningsändringar. En LED-lampa kommer troligen inte att reagera alls på att TT startar. Några tekniska skäl emot en blandad last på en trefasgrupp finns inte, om man inte börjar prata om 400 V-apparater men det kan vi lämna därhän här.
Finns väl ett bra skäl till, om du smäller en säkring pga hög last så slipper du famla i mörkret. I forna tider var ju softstart inte så vanligt (den enda softstart jag känner till från antiken är Y-D-kopplare men de förekommer ju endast på trefasapparater).
 
Tänk även på att det är bara på de senaste åren som LED lampor mm blivit på tapeten. Tv som drar mindre osv osv. Det som kanske räckte precis då kanske är dubbelt eller tredubbelt så överdimensionerat idagens mått. Hade man elvärme så är de ju inte ovanligt.
 
-=fullmoon=- skrev:
Görs i varje LGH då det inte är kopparrör mellan våningsplanen. Det finns en central punkt eller flera så att säga i källaren. Har man 10 eller 16mm så kan man nyttja det. någon tusenlapp dyrare då men kanske billigare vid en evt olycka. Ajaj. Huvudsaken är att det finns iaf. Missas väldigt ofta i nya hus mm.
Ja, det är ju ganska nya krav. Och de är väl bra i den meningen att om man ändå skall bygga nytt/bygga om, så skadar det inte, och kostar inte så mycket heller.

MEN ser vi till en total riskanalys så är det ju en hel del guldplätering. Det är inte så att hus som inte har potentialutjämnad handdukshängare är mätbart farligare än hus som har det. Så man behöver *inte* riva ut ett nygjort badrum bara för att någon missat en potentialutjämning.

Betydligt viktigare om man bor så skulle t ex i så fall vara att motionera sin jordfelsbrytare någon gång emellanåt, t ex när man ändå måste ställa om alla klockor vid sommar/vintertid-övergångarna, samt att inte klämma några sladdar till tvättmaskinen när man installerar den. (Om jordfelsbrytare saknas, så är det däremot ett allvarligt fel, och skall åtgärdas omedelbums.)
 
  • Gilla
elmont
  • Laddar…
S
-=fullmoon=- skrev:
Lite onödigt kanske. Beror väl på var man har central mm så en säkring för 100-200kr? till kund är väl inte så mycket att snacka om.
Poängen var dock att det är helt onödigt, oavsett en kostnad på 50 kr eller 2000 kr . De övriga delarna i den gruppen är inga förbrukare, strykjärnet används väldigt sällan och utan stora startströmmar. Att dra en egen fas till strykjärnet blir ungefär som att dra egen matning till dammsugaren, det är ju såklart "bättre" men ändå helt onödigt.
 
SueCia skrev:
Poängen var dock att det är helt onödigt, oavsett en kostnad på 50 kr eller 2000 kr . De övriga delarna i den gruppen är inga förbrukare, strykjärnet används väldigt sällan och utan stora startströmmar. Att dra en egen fas till strykjärnet blir ungefär som att dra egen matning till dammsugaren, det är ju såklart "bättre" men ändå helt onödigt.
Hel onödigt vet man aldrig. Det kan finnas andra saker som spelar in. Tex att köparen vill ha det så. konsulten har räknat på att belastningen ska spridas ut. Framtida utbyggnad. Dvs man måste undersöka varje fall för sig för att kunda säga att de är onödigt eller inte. en egen grupp till min dammsugaren ja tack. Den ligger på 2200W på gemensam grupp som tar halva källaren. Så att säg rakt upp och ner att inte en separat grupp behövs för det ena eller det andra behövs eller inte behövs den diskussionen tar jag med mig själv och beställaren så att man vet vad man har att gå på.
 
peternicklas
Bor själv i ett gammalt hus. Vet bara att man ALDRIG kan få för många uttag. Läggg ner så mycket rör som du tycker är bra, dubbla sedan detta. Vi kunde inte dra extra rör till köket när vi renoverade för några år sedan. Så mycket utrustning som man har i ett kök idag så är minst 2 olika grupper ett krav. Vi får t.ex. tänka oss för om diskmaskinen är på så kan man inte både ha vattenkokare och mikro på samtidigt. Man lär sig efter det att man skjutit ett antal säkringar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.