Har läst om belysning i de trådar som finns men dristar mig ändå att ställa några oskyldiga frågor.

Jag vill inkludera belysning i den altan jag håller på och bygger och har kollat på några olika alternativ på nätet. Har fått prisuppgift på Hide-a-lite Decklight Point kit men tycker väl inte att dryga 8000 inkl moms för 24 spottar med 2 trafos känns prisvärt. Dock vet jag ju att Hide-a-lite är bra grejer. Har även sett Cosa 30 och 45 från Molectric, en 5-lamps-LED från Markslöjd på Jula (Jula har även en 4-lamps-LED som är billigare) samt en LED-decklight från Clas Ohlson. Gemensamt för alla dessa är att de kostar hälften eller mindre än Hide-a-lite. Någon som har erfarenhet av dessa typer?

Jag vill sätta mina decklights utmed altanens ytterkanter för att markera altanen och samtidig lysa upp en stödmur och en bergskant som altanen går utefter. Jag vill att den skall lysa "lagom" starkt, dvs inte så svagt att endast lampan syns och att den i övrigt inte lyser upp sin omgivning men inte heller så starkt att det upplevs som en operationssal. Några tips om vilka av de ovanstående typerna som skulle funka bäst?

I LED-lampornas begynnelse var det svårt att få till en varm ljusupplevelse eftersom de nästan hade ett blått sken. Ser t.ex. att Cosa 30 finns som vit, varmvit och blå. Upplevs den vita som varm? Har vit och varmvit samma ljusintensitet, dvs lyser de upp sin omgivning lika mycket?
 
Har själv precis köpt ett kit med cosa 45. Jag köpte ett paket med 20 stycken lampor då jag ska ha längs med ytterkanten samt uppåtlysande på altanstaketet. Cosa 45 lyser starkt, när det är kolsvart ute och jag står 10 meter från altan blir jag bländad av ljuset från 8 lampor. Hur löser man detta då? Jo i paketet följde det med en dimmer med steglös funktion, denna är inte ikopplad ännu utan bara testad men verkar fungera bra. Det följde även med ett skymmningsrelä som fungerar klockrent. Jag behöver inte bry mig om att tända eller släcka alls. Totalpriset, med 4 extralampor blev 2050:- så det är rejält under dina 8000:- på kartongen står det att det är 3 års garanti, vet ej hur det funkar och om det gäller är det bara på lamporna då dimmer och relä är annat fabrikat.
 
Tillägger att jag valde varmvit då färgen i vit är för "steril".
Varmvit likställer jag med en gammal glödlampa. Jag är mycket nöjd med färg och funktion än så långe, dock bara testat ca 2 veckor.
 
Har precis monterat ett Cosa-system i altanen. 20 st Cosa 15 i trappornas sättsteg. 15 st Cosa 45 med dimmer innanför räcket. Jag tycker också det varmvita ljuset är riktigt trevligt. Jag har några bilder i min altantråd.
 
Glenno83 och Falmark, detta var precis vad jag hoppades på. Jag såg att Jula också säljer Cosa-serien så det blir att åka dit i em. Perfekt att kunna titta på bilderna på dem i mörker i din tråd, Falmark (jättefint projekt, för övrigt!). Det är ju naturligtvis svårt att sia om deras hållbarhet men om jag fattar saken rätt har de funnits på marknaden ett tag och om de var helkassa borde man sett detta någonstans, vilket jag alltså inte gjort.

Tack för att ni delade med er.
 
Jag tänker inte posta någon bild på min altan efter att ha tittat på falmarks. Min framstår som en tandpetare i jämförelse. Ni får tro mig på orden att det blir bra helt enkelt :)
 
Säljer Jula Cosa? Eller har dom ngt annat spännande namn på den där??
 
JothaR skrev:
Säljer Jula Cosa? Eller har dom ngt annat spännande namn på den där??
Nej, de heter samma. Märket är Brilliant och serien heter Cosa 45. Molectrics i Borås säljer samma märke till samma priser som Jula. Verkar dessutom ha mycket fler tillbehör än vad Jula har, tex dimmer, störra trafo om du vill koppla ihop fler lampor än 10 mm.
 
vitaudi skrev:
Nej, de heter samma. Märket är Brilliant och serien heter Cosa 45. Molectrics i Borås säljer samma märke till samma priser som Jula. Verkar dessutom ha mycket fler tillbehör än vad Jula har, tex dimmer, störra trafo om du vill koppla ihop fler lampor än 10 mm.
Dessutom är tillbehörstrafon ip68 klassad, dvs vatten- och dammtät.

Peter på Ledteknik/Molelectric var otroligt hjälpsam när jag skulle köpa mitt system.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.