Vi ska få fiber installerat i villan och den bästa lösningen jag hittat är att dra fiber utanpå fasaden upp på vinden och sedan ner till en klädkammare på övervåningen.

Nu till problemet, fiberföretaget vill ha PEM slang från marken och in. Den är ju svart och inte så snygg på en gul tegelvilla.

Finns det några alternativ slang som är slät på insidan? Eller finns det någon lösning för att dölja slangen, t.ex. en skena som man monterar utanpå slangen?
 
Vi får hämta slang hos leverantören inför vår installation. Där hämtar vi så lång slang som behövs. Den slangen är ungefär lika tjock som en tumme. Lätt att dölja med andra ord! Det finns rätt diskreta kabelskydd som borde kunna täcka den slangen, kolla valfri grossist.
 
O
Det blir nog omöjligt att gömma det hela om man drar det längs med fasaden, men du får testa och kanske bygga över röret på något sätt som du målar i husets färg? De borde bli nästan osynligt....
 
Det finns kanske en gräns för minsta böjningsradie för fibern (vet inte själv).
Det är ju inte som en elledning av koppar.

Pass på så den inte böjs för mycket vid en så komplicerad dragning!
 
  • Gilla
Matstj
  • Laddar…
Du kan inte öppna på en lockbräda och gömma Fiber slangen bakom den och sedan skruva tillbaka locket.
Och använda en gavelskyddsplåt på grunden upp till fasaden.

Tänk på böjarna när du drar slangen.. För fiberslang 16/12 är minsta böjradie 50 cm.
 
S
Varför i hela friden vill dom att du använder så grov slang? Vi använder 7/3.5 slang (inner / ytterdiameter).

Hur som helst, det finns "snygga" kabelskydd man sätter på grunden, går iofs att sätta på fasaden, men förhoppningsvis kanske du har möjlighet att lyfta en panelbräda o fälla in fibern.
 
gizmo007 skrev:
...
Tänk på böjarna när du drar slangen.. För fiberslang 16/12 är minsta böjradie 50 cm.
Oj, 50 cm :eek:

Men det gäller alltså slangen.
Själva fibern borde väl klara åtminstone 100 mm?
 
Slangen o fibern klarar nog snävare böjar, men de mjuka böjarna är för att det skall gå lätt å blåsa in fibern.
Likt som FK och slang, det går att ha hur skarpa böjar som helst men hur användarvänligt blir det när det skall dras/bytas.

Jag läste någonstans att 7/3.5 har en rek. min radie på 150mm, ej 100säker på det.
 
gizmo007 skrev:
Du kan inte öppna på en lockbräda och gömma Fiber slangen bakom den och sedan skruva tillbaka locket.
Inte på en tegelvilla.
 
Nyfniken skrev:
Inte på en tegelvilla.
Man får lossa stenarna och sedan sätta tillbaka.. ;)
 
  • Gilla
Poontus och 1 till
  • Laddar…
Måla in slangen i husets färg, man kommer att få leta för att hitta den.
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Verkar konstigt att dom vill ha en PEM slang in - det normala i villor etc brukar vara att sluta med slangen (PEM) utanför husgrunden och sedan gå antingen med blåsduct:en eller fiberkabeln i ett kabelskydd. Risken med att gå med en PEM slang obruten från drag/skarvbrunn in i en fastighet är att man får vatteninträngning i brunnen som sedan hittar in i någon lägre placerad bostad och ställer till med problem.

Dubbelkolla med den som skall dra om det verkligen är så att PEM slangen skall gå genom fasadem (skall du in på vinden kommer dom ändå ha grava problem att blåsa den fibern).

Det som har gällt där jag varit inblandad i bostadsinstallationer är:

1. Borra i 45 grader vinkel genom yttervägg (på bottenvåning kan det bli lite knasig höjd på mediaomvandlaren så där kan man nog behöva kompromissa lite - dock inte lika mycket som en entreprenör gjort där han borrade in blåsfibern vinkelrätt genom väggen = många reklamationer när röret viker sig och knäcker tråden)

2. Galvaniserat kabelskydd, nedstick c:a 20cm i mark

3. Söktråd avslutad i kopplingsdosa vid sockel (det fuskas nog mycket med detta) samt så grävs en slinga om 10-15m ned vid fasad i de fall man byggt med kabel, vid microduct så blåser man i en ny tråd i stället. Detta var riktigt behändigt den gång "någon" hade rivit loss konvertern och kapat fibern jämms med väggen.
 
Jag reagerar också på det, är du helt säker på att de vill dra PEM slangen hela vägen in i huset?

Det är vanlig (vanligast?) att man drar blåsfiber till en låda som sätts på utsidan av husgrunden, och från denna låda så drar man in en annan slags patchfiber in i huset. Ifall kunden skadar fibern inne i huset så behöver man bara byta denna patchfiber utan att behöva blåsa in ny fiber i gatan, och behöver man blåsa in ny fiber i gatan så kan man göra detta utan att behöva rota inne i kundens anläggning.
 
  • Gilla
Poontus
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.