Kalla golv medför ofta obehag för den som vistas i en byggnad. Men kan kalla golv anses som olägenhet?

Vad gäller egentligen?

I BBR står:

https://rinfo.boverket.se/BBR/PDF/BFS2014-3-BBR-21-rattelseblad.pdf

6:42 Termisk komfort
Byggnader och deras installationer ska utformas, så att termisk komfort som är anpassad till utrymmenas avsedda användning kan erhållas vid normala driftsförhållanden.

Allmänt råd
Byggnader bör vid DVUT utformas så att
– den lägsta riktade operativa temperaturen i vistelsezonen beräknas bli 18 ºC i bostads- och arbetsrum och 20 ºC i hygienrum och vårdlokaler samt i rum för barn i förskolor och för äldre i servicehus och dylikt,
– den riktade operativa temperaturens differenser vid olika punkter i rummets vistelsezon beräknas bli högst 5K, och
– yttemperaturen på golvet under vistelsezonen beräknas bli lägst 16 ºC (i hygienrum lägst 18 ºC och i lokaler avsedda för barn lägst 20 ºC) och kan begränsas till högst 26 ºC.
Dessutom bör lufthastigheten i ett rums vistelsezon inte beräknas över-stiga 0,15 m/s under uppvärmningssäsongen och lufthastigheten i vistelse-zonen från ventilationssystemet inte överstiga 0,25 m/s under övrig tid på året.


Men det med dessa definitioner är "allmänt råd".

Sen finns det andra rekommendationer som dock har samma riktvärden.

http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12940/temperatur-inomhus.pdf

Sidorna 41 och 42 är interessanta!

Standard-inomhustemperaturen enligt SS-EN 12831 är 20 °C i skolor, kontorsbyggnader och längenheter och 24 °C i badrum. Men det kan mer anses som rekommendation. En beställare kan självklart överenkomma att värmesystemet ska utförmas så att man kan få högre temperaturer vid dimensionerande förhållanden (DUT, DUVT enl. SS-EN ISO 15927-5.).

Om man nu t.ex. har en bostad (ej golvvärme installerad) och inomhustemperaturen är 20 °C så kan det väl anses som olägenhet om yttemperaturen på golvet samtidigt är lägre än 16 °C. Är det korrekt? Vad gäller?

Det kan också bli fuktproblem om yttemperaturen är mycket lägre än t.ex. lufttemperaturen.

Om man nu har en (ny) lägenhet eller ett hus och yttemperaturen på golvet skulle vara under 16 °C (vid 20 °C lufttemperatur) bör det anses som olägenhet respektive fel. Är det korrekt?
 
Jag har inte så mycket att bidra med rent juridiskt men vill bara säga att i ett nytt hus så är det inte ok med en golvtemp på 16 grader enligt mig. Enligt ISO 7730 Neutrala termiska miljöer- så skapar golv kallare än 19 grader obehag hos för stor andel i försök, men det är ju ingen lag.

Sen trodde jag att man slutat använda begreppet riktad operativ temperatur för länge sedan.
 
Normer och standarder är ofta bara en rekommendation. Men man kan ju avtala att de ska gälla.

Men det finns stort behov av stödjande dokument i alla fall.

Undrar om ngn här är jurist i byggbranchen och vill diskutera lite ....

Det som också skulle vara interessant är om man skulle kunna läsa hur domstolar avgjorde i vissa tvistemål. Generellt i byggbranchen.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.