Hej!

För snart 2 år sedan byggde vi på en våning på ca 2/3 av vårt 1,5-planshus. I den nya våningen använde vi vitlaserad panel (Beijers eget märke Raw). Vägglivet är ca 1,60 ute vid väggen och därifrån är det lite drygt 2 m upp till nock där en limträbalk ligger. Panelen är skjuten med 40 mm spikpistol-spik.

Ganska snabbt efter vi var klara började panelen glida isär. Lite hade jag väl räknat med men inte så här mycket. På ett ställe har t o m spånten glidit ur (se bild). På flera andra ställen har det glidit isär ca 0,5 - 1 cm.

Vad beror det på och vad kan man tänkas göra åt det? Har virket "krymt" färdigt nu så att det skulle vara en bra ide att riva ned det och skjuta upp det igen, denna gång kanske med kraftigare spik?

Tacksam för tips!

20140518_103159.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nej, torkad panel som förvaras enligt anvisning ska inte kunna krympa så här mycket den ska vara nedtorkad och inplastad.
En annan fundering, är denna panel verkligen laserad som produkt?
Har satt ganska många meter av Södra Interiörs panel och den har aldrig krympt.
 
Hej!
Produkten är lanserad i allt från naturfärg, vitlaserad och vitmålad. Dock ville vi ha en ganska tjock vitlasering så vad vi gjorde var att vi använde den naturfärgade och laserade den själva. Den i original vitlaserade hade för lite lasyr i sig och den vitmålade var för tjockt vit, trästrukturen framträdde inte. Så därför gjorde vi så...
 
Ni laserade den efter den var uppsatt? Då får man alltid fula springor .......men upp till 1cm låter märkligt.
Vad visar egentligen bilden? En spont som glidit isär? Men man ser ju trärent på båda sidor?
 
Redigerat:
Den har glidit isär och du ser ovansidan på noten som är omålad.
 
Japp, lite springor i lasyren räknade jag med (och man kan ju fylla på en omgång i efterhand) men inte av denna digniteten. Och det är helt rätt, det övre är "hansponten" och det undre är "honsponten" där den "käken" som ligger mot bjälkarna är ren för lasyr, det kanske kallas not? Men jag fattar inte att det kan röra sig så?? Här är ju en rörelse på minst 1 cm... och det är inte enda stället...
 
Om detn är specad som innepanel och varit nedtorkad samt inplastad på ett riktigt sätt och den sedan krymper 10mm så är det tillverkningsfel.
Jag har även köpt hyvlad innepanel direkt från sågverk med speciell profil men inte ens den har krympt så mycket utan endast någon/några millimeter.
Är det inte så finns det något generalfel i underlaget där den är fäst som har rört på sig, men 10mm är mycket.
 
Dom två brädorna på bilden kan väl inte ha suttit ihop. En av brädorna måste ju ha fått färg ända ut i kanten när ni målade!
 
Det är svårt att tillverka något fel så att det krymper efter montage=>detta handlar bara om att panelen är torr vid montering.
 
mlkjhr skrev:
Dom två brädorna på bilden kan väl inte ha suttit ihop. En av brädorna måste ju ha fått färg ända ut i kanten när ni målade!
Det är ju not och spont som suttit ihop, inget special.
 
MathiasS skrev:
Det är svårt att tillverka något fel så att det krymper efter montage=>detta handlar bara om att panelen är torr vid montering.
Om man hyvlar panel som ska vara nedtorkad så att den inte krymper och sedan plastas in för lagring så är det en tillverkningsprocess. Skulle panelen sedan krympa 10mm har något gått fel i tillverkningen vilket troligtvis bör vara torkprocessen,.
 
Redigerat:
...men det verkar troligare att den monterats för fuktig. Det handlar sannolikt inte om att en planka krymper 10 mm. Det är alla plankor som krympt några tiondelar men pga färgen så går det isär på ett ställe och då ser man hela takets krympning på ett ställe.
 
Att varje panelbräda krymper lite så att det på ett ställe uppstår totalen av alla krympningar är knappast möjligt om man gjort riktig fastsättning av varje bräda.
Det man skulle kunna misstänka är att underlaget har rört på sig på vissa platser och dragit isär panelen, alternativt att den inte sitter fast riktigt och har hängt ned sig t.ex. pga av för små dyckert och för långa avstånd.

TS hur sitter panelen fastsatt?
 
Jag tror det är mycket vanligt att det blir på detta sätt när man målar taket. Det klistrar ihop brädorna och sedan släpper det på ett par ställen med en jädra smäll....
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
vattenburen lasyrfärg?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.