Skulle behöva er expertis! Vi har ett avtalsservitut som är registrerat vi fick tillbaka av tingsrätten att servitutet var godkänt. Nu är det så att den tjänande fastigheten har sålts och det verkar vara en liten viktigpetter som köpt! ( osams med alla grannar. T.ex skulle han sätta upp ett staket vid en klippa dit en av grannar gått länge för att bada. Men första gången de träffades berättade mannen att han skulle sätta ett staket där eftersom det var hans tomt! ( saken är den att det är en jordbruksfastighet och det är hans mark men hans tomt ligger typ 1 km bort, off topic men viktig för att ni ska förstå varför jag undrar) 1.har vi rätt att ta ner träd?
2. Måste vi ge honom möjlighet först?
3. Får han bygga hus på området?
4.verkar detta avtal safe?
 
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Servitutsavtalet verkar ju ge er rätt att hålla ner växtligheten, och i så fall utan att ge ägaren första möjlighet, men han kan givetvis förekomma er, och kapa först. Jag vågar inte ha en uppfattning om det ger rätt att fälla träd och lämna mindre än 1m stubbe.

Servitutsavtalet hindrar inte den tjänande fastigheten att bygga eller på annat sätt skymma utsikten.

Men utöver detta så kommer ju strandskyddet in i bilden.

Strandskyddsbestämmelserna innebär att bla. att fastigetsägaren får inte sätta upp staket som hindrar allmänhetens tillgång till stranden. De innebär också att varken fastighetsägaren eller ni (i kraft av servitutet) får fälla tråd eller på annat sätt röja i vegetationen inom strandskyddsområdet.

Och er granne kommer att få svårt att få bygga inom strandskyddsområdet.
 
Man skulle nog till och med kunna hävda att ett upphörande av röjandet skulle bryta mot strandskyddet. Man får nämligen inte förändra de existerande livsvillkoren.

15 § Inom ett strandskyddsområde får inte
1. nya byggnader uppföras,
2. byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt,
3. grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller
4. åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Lag (2009:532).


Handlar det om en jordbruksfastighet så finns det dock möjligheter att gå runt strandskyddet, och exvis bygga ekonomibyggnader, men det är inte helt lätt.
 
Redigerat:
Tack för svar men om området är markerat på en karta där sjön syns och så.så man förstår hur allt ser ut detta skickar man in och får tillbaka att det är registrerat, vi skickade in om ett servitut på kräftfiske på gårdens vatten , dock gick detta inte genom eftersom man visst inte kunde skriva ett sådant. Borde då inte detta avtal också ha skickats tillbaka utan reg?
 
Tillägg hittade detta på länsstyrelsens hemsida. 18. Får man fälla träd och röja sly på sin strandtomt?
Vid fällning av mer än ett fåtal träd behövs strandskyddsdispens, eftersom träd är viktiga för den biologiska mångfalden och trädfällning kan medföra en väsentlig förändring av livsvillkoren för djur- eller växtarter.
I de fall trädet är särskilt biologiskt värdefullt kan dispens behövas även för fällning av ett enskilt träd. Det kan exempelvis handla om ek, som kan hysa över 1 000 arter av bland annat lavar, svampar och insekter, varav vissa är helt beroende av ek.
Att röja sly i normal omfattning kräver inte strandskyddsdispens. Vid osäkerhet bör man kontakta sin kommun.

Alltså har jag rätt att ta ner sly fritt och ett fåtal träd, ?men vad är ett fåtal. Tar jag ner alla"skittråäd" och lämna de 3 jättestora ekarna så kanske de blir nöjda ( det rör sig om typ 30träd)
 
Redigerat:
Ring Länsstyrelsen först och tala med dem. Dom är skyldiga att polisanmäla även om det bara finns en misstanke att man brutit mot strandskyddsbestämmelserna.

Det kan även finnas andra områdesskydd, typ Natura 2000, så kolla först.
 
Du kan t.ex. ta ned ett träd varje år och på så sikt göra förändringar över en tidsrymd, vilket kanske inte varit ok om du gjort vid ett tillfälle.;)
 
Japp ska kolla detta, men borde inte pappren från tingsrätten gälla? Men det är väl inte så att myndigheter och liknande har kolla på varandras rätt och fel.
 
Servitutet reglerar bara din rätt mot den andra fastigheten. Men det man vill göra kan strida mot andra lagar, som strandskyddet. Om du ex. Får servitut på att bygga ett garage på en granntomt, så måste du ändå ha bygglov, som kan nekas.
 
Sant ska kolla med dem.
 
Kromo skrev:
Alltså har jag rätt att ta ner sly fritt och ett fåtal träd, ?men vad är ett fåtal. Tar jag ner alla"skittråäd" och lämna de 3 jättestora ekarna så kanske de blir nöjda ( det rör sig om typ 30träd)

Man kan utan problem gallra bland träd som stör varandra. Man gör helt enkelt en prioritering vilka träd man tycker är viktigast, och väljer bort de andra. Exempelvis en vuxen ek behöver massor av svängrum för att komma till sin rätt närmaste sekler. Kronan ska vara helt utan konkurrens från andra träd. Stammen ska vara solbelyst utan skuggande buskskikt.

Skogsstyrelsen är ett bra bollplank innan du börjar fälla.
 
Okej
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.