Vi har trappan i vardagsrummet (TV-rum).
Nackdelen kanske kan vara att ljudet går rakt upp. Inbillar mej att det blivit tystare på övervåningen med trappan nån annanstans.
Men det som är mest irriterande är att kaminen står i samma rum som trappan. Värmen stiger upp till övervåningen, och nedervåningen förblir ouppvärmd.

Huset är ett Staffansgården planlösning 2 från Hjältevadshus. Men tror att det heter något annat numera.
 
Tänkte precis skriva det om värmen men fubar hann före. Med en trappa i hallen är det mindre luftflöde upp, förr hade man ju dörrar till hallen så att inte värmen smet upp. Annars kan jag tycka att det är en poäng med att ha trappan på andra långsidan, för att skapa lite visuell avskiljning mellan kök och vardagsrum.

Vi har kamin i köket som har en öppen trappa upp till vardagsrummet ovanför, som har dubbel höjd. 10 meter golv-tak. Gammalt hus med sådär isolering och ingen mekanisk ventilation. Måste vara norra europas största vindtunnel på vintrarna =)
 
lavin skrev:
Tänkte precis skriva det om värmen men fubar hann före.
Det är ju bara sekunder mellan inläggen. :)
 
försökte hitta en planlösning på vårat hus men hittade inget, huset säljs ej längre
vi har trappan rakt fram i hallen så den kan vara 5-6 meter in och kommer då upp i allrummet
 
Efter att ha läst igenom hela tråden ser jag flera fördelar med trappa vid entrén.

1) Smidigare vid uthyrning - hyresgästen behöver inte gå genom halva huset för att ta sig till övervåningen.
2) Lättare att ta sig ut vid brand
3) Tar ofta mindre plats än om den är placerad annorstädes.
4) Det finns inte så många andra lämpliga ställen att placera den på.

Till saken hör att trappan är ett nödvändigt ont om man bor i en tvåplansvilla. Var den än placeras är den lite i vägen. Källartrappen brukar oftast vara mindre i vägen...
 
Martin_B
Jan Lahti skrev:
Källartrappen brukar oftast vara mindre i vägen...
Varför? Den tar ju exakt lika stor plats i anspråk. Rent praktiskt är ju en trappa till övervåning mindre "i vägen" då man ju kan använda delen under som förråd eller ha saker där, kanske en liten kontorshörna med datorbord osv., förutsatt att där inte är en källartrappa direkt under.
Det är betydligt svårare att utnyttja platsen som blir över efter en källartrappa, såvida där inte är en trappa till övervåningen rätt ovanför.
 
När vi byggde hus så inspirerades vi av ett annats hus planlösning, men som många andra här så störde vi oss just på trappens placering. Vi ändrade trappens placering just för att slippa gå i grus och slask på vägen upp till övervåningen.

planlösning2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
stefancrs
  • Laddar…
En bra lösning, Grantoppen. Vi har varit inne på den tidigare i tråden, och konstaterat att trappan då tar lite mer plats än en "vanlig" L-trappa.
 
Tycker det är snyggast att ha trappan spegelvänd istället. Då får man trappans början ett par meter in i huset och slipper att gå igenom en skitig hall. Enda nackdelen med detta är att man evt måste ha mer takhöjd och att man får en liten "avig" andra våning. Men i de hus jag varit i så har det flutit på väldigt bra att ha trappan på detta sätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.