Har ett hus från -56 med självdrag. Renoverade tvättstugan i källaren och satte då in en fläkt till frånluften som går upp genom skorstenen. Tvättstugan har även tilluft.
Pannrum, gillestuga och ett av förråden har ventiler (förrådet via en kanal).
Nu renoveras det vidare i källaren och jag undrar hur jag ska tänka kring ventilationen.
Källaren är torr och fin, men planen är att förbättra luftflödet då det luktar lite källare ibland när alla dörrar varit stängda ett tag.

Framför allt gillestugan ska bli mer som ett riktigt rum.
Är det en bra idé med frånluftsfläkt i gillestugan och ta upp ett ventilationshål och få tilluft från pannrummet? Där finns spillvärme som hade varit bra att ta vara på. Har fjärrvärme så det luktar inget i pannrummet.
 
ventilation_kallare.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi har FTX och hos oss sitter det tilluft i sovrum, vardagsrum och gillestuga. Frånluft i badrum, duschrum, toalett, tvättstuga och pannrum. Men som du säger är det kanske inte helt optimalt med frånluft i pannrummet med tanke på spillvärmen. Jag vill minnas att det don som sitter där dock är rätt litet.

Men det beror väl också på vad man har för panna, vi har vattenburen el och separat VV-beredare, har man pelletspanna eller gammal oljepanna så blir det ju helt annorlunda (men då fungerar väl pannan å andra sidan som frånluft).
 
Den förbrukade luften evakueras i de utrymmen där man förorenar luften mao toa,badrum,tvättstuga osv.Flödet ska vara 0,5 luftomsättning/timme 24h/dygn 365 dagar om året.
Tilluft tar man in i övriga rum.Din tilluft i tvättstugan borde inte vara där.

Fredrik
 
  • Gilla
Marux
  • Laddar…
Så tilluften i tvättstuga stjäl ventilation från de andra rummen kan man säga?
Det är för övrigt original sen -56...

Är det dumt att ha "zoner" i källaren? Alltså låta tvättstugan ha sin egen till- och frånluft samt sätta en fläkt i gillestugan så att det blir frånluften från övriga rum.
 
Ska du dela in i zoner så måste du ju ha fläktar så du har balanserad till- och frånluft, annars kan du ju inte styra hur luften flödar. Vet inte om man även måste se till att stänga dörrar mellan zonerna för att inte luften ska smita mellan.
 
Helt korrekt.Luften tar alltid den enklaste vägen.Stäng tilluften i tvättstugan så får du bättre flöde från de andra rummen.
Se till att inte innerdörrarna sluter tätt mot tröskeln.Luften måste kunna komma in under dörrbladet.
Zoner kommer du aldrig att lyckas med.Gör enligt beprövade metoder så blir det rätt och problemfritt.
Fredrik
 
OK, tack.
Kör på det.
Måste renovera dörrarna efter det lilla regnet vi hade i Malmö. Ser till att det blir en springa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.