Är lite sugen på att uppdatera min maskinpark med en sänksåg då jag kommer att börja bygga egna bokhyllor mm. Vill kunna såga långa raka och fina snitt.
De sågar jag sett verkar bara kunna såga ner till 55mm så jag undrar om en cirkelsåg på ställning (eller vad det heter) kan utföra samma uppgift som en sänksåg och tvärtom? Får för mig att cirkelsåg klarar lite grövre mått samt smidigare tex vid altanbyggen mm då man måste såga mycket och snabbt.
 
Festool TS75 klarar 75mm om det är det som det hänger på?
 
För mig går inte kraven riktigt ihop. Långa och raka snitt till bokhylla = bordcirkelsåg, cirkelsåg eller sänksåg. Till en bokhylla har jag svårt att se att inte 55mm sågdjup skulle räcka men som påpekats tidigare så finns ju bl.a Festool TS75.

Altanbygge = Kap och gersåg. Har svårt att se en bordssåg särskilt användbar vid ett altanbygge.

En bordssåg som klarar att hantera stora skivor behöver vara ganska så rejäl, vilket också betyder dyr. Du är nu inne på "riktiga" snickerimaskiner, typ en justersåg med släde för kapning och klyvanhåll för klyvning.

Mitt val: En kap och gersåg samt en sänksåg med parallellanslag. Det bör ta dig igenom både altan och bokhyllsbyggen till relativt låg kostnad! :)
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Tackar!
 
För sänksåg tycker jag inte riktigt att parallellanslag är så kritiskt. Skenan är ju det man använder primärt. I övrigt håller jag med Matu.
 
Jag håller med dig fullständigt om skenan jonmo! Det är lite luddigt på Festools hemsida då dom kallar två olika produkter för samma sak, den jag syftar på är denna: https://www.festool.se/Produkter/Ac...d=495717&name=tillbehoer-raelsstyrskena-fs-pa och inte denna: https://www.festool.se/Produkter/Ac...69&name=Tillbehoer-TS-55-och-TS-55-R-PA-TS-55 Alltså ett parallellanslag för själva skenan, väldigt praktiskt när man kapar upp många lika bitar, t.ex till bokhyllor.

Nu är jag inget fan av festools egna då den är onödigt tung och klumpig, och dessutom dyr, men det finns en del andra att välja mellan eller så gör man en själv. T.ex: http://www.senecawoodworking.com/products/parallel-guide-system-for-incra-t-track-plus
 
  • Gilla
Kilensnickare
  • Laddar…
Ah, rimligt! Jag köpte faktiskt precis de festoolanslagen (har faktiskt båda, men har inte använt PA-TS 55 utan bara FS-PA). Anledningen till att jag köpte dem var att jag skulle modda ikeastommar på höjden, vilket kräver bra repeterbarhet. Givetvis var det delvis en bortförklaring för att få köpa dem.

Till TS skulle jag dock vilja säga att om du inte har obegränsat med pengar skulle jag lugna mig med inhandlandet av parallellanslagen. Börja med sänksåg och skena, och när du tycker precisionen är skev och du har 1500 kr över, handla FS-PA från Tyskland.
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.