Skall man bara göra ett spår, så varför inte skaffa en pensel i samma bredd som spåret och "måla" med lösningsmedel av något slag där såret skall vara, då blir det ett fint spår och inga smulor som aldrig tar slut.
 
prototypen skrev:
med en kabel runt foten så får man ÄNDÅ bättre kontakt och får än högre ström...
Du behagar skoja hoppas jag!

Meningen med ett antistatarmband är knappast att skydda människan, utan att skydda känsliga elektroniska komponenter mot statiska urladdningar.

Men om man har tanken att skydda människan, så skall man inte låta laddningen gå från handen, som håller verktyget, genom hela kroppen och ut genom en jordning vid ankeln. Då passerar strömmen hjärtat, vilket man främst bör skydda.

Nej, jag tror fortfarande på att tillföra fukt som kan leda bort laddningen.


Som kuriosum:
I unga år tillbringade jag några vintermånader på Hotel Bodensia i Boden.
Ute var det smällkallt, mellan -20°C och -40°C, och luften var knastertorr.
Inomhus var alla rum och korridorer försedda med heltäckningsmattor, troligen i nylon.
Mina kollegor och jag gick alltid med rumsnyckeln i handen. Den hade en rejäl metallbricka.
Innan man tog i ett dörrhandtag, en ledstång eller framförallt en hissdörr var vi först där med nyckelbrickan och laddade ur oss.
Det blev ofta vackra blåa 100.000 Volts-blixtar.
Utan nyckelbrickan ramlade man baklänges av stöten :p
 
Prototypen syftar nog på att en kabel skulle innebära högre strömmar för urladdningarna vilket skulle göra att de blir än mer kännbara. Ett antistatarmband har en högohmig (högt motstånd) koppling till jord för att långsamt utjämna potentialen så att den som bär armbandet har samma potential som arbetsbord, golv och redskap. Det skall förhindra att bäraren laddas upp till potentialer som kan leda till urladdning ner i känslig elektronik.
 
Super tack för alla svaren!

Badtastx
Jo jag skulle fräsa för golvvärme fast på andra sidan om frigoliten. 4 rör med flexslang som gick hit och dit, svängt o dant, ovan mitt bjälklag av betong som skiljer källarn från marknivån. Orkade inte fräsa betongen inne. :) Över frigoliten kör jag armering o najjad golvvärme utan spår som skall gjutas in.
 
Det finns verktyg för det, googla på hot knife eps.
Kanske lite onödigt för engångsjobb men en röris borde väl ha det i sin arsenal.
 
Var uttaget som fräsen var kopplat till jordat?
 
pbengtsson
Var uttaget som fräsen var kopplat till jordat?
Ja men det spelade nog ingen roll, för fräsens stickpropp är inte jordad.
Sitter bara två ledare i sladden. Maskinen är köpt i England sen klipper jag stickproppen o sätter dit en sån här http://www.clasohlson.com/se/Stickpropp-&-skarvuttag-IP44/32-8681 som visserligen är jordad men jag vet att det inte finns någon jordtråd. Inte så najs, men jag hyr inte ut prylarna eller lurar någon annan att den är jordad.:cool:

Japp jag hade en vanlig grovdamsugare kopplad till fräsens utsug, det fanns ingen antistatisk slang kopplad. Hade ingen tanke på sånt när jag köpte dammsugare med sug / blås som skulle få jobba i källaren. Men en glad röd gubbe på o stort filter. Neumatic.

Tack igen för alla bra svar!
 
F
B badtastex skrev:
Pyro har förstås rätt, CE är ju en egencertifiering. Men att inte testa sina produkter mot kraven som ställs för CE tror jag i alla fall inte att de mer kända märkena riskerar.
Vissa delar av CE är självcertifierande, andra kräver certifierande labb.
 
den ginsta som kommer när du drar foten på heltäckningsmattan och sen tar i ett handtag är ~30.000v fått några stöta när någon hemmapullat strömen när man monterar bort lamporna... inte skoj när man får känna 240v och 50hz pulsera genom kroppen men man blir van efter några gånger
 
Varför fräser man i cellplast? Det är väl minst lika enkelt att skära med en vass kniv?
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Att just frigolit väldigt lätt blir statiskt laddat är ju välkänt. Om en katt hoppar ner i en låda med sånt här frigolitpackmaterial i småbitar fastnar allt i deras päls som ju också lätt laddas med motsatt laddning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.