Hej!

Vi har en borrad brunn med sänkpump sedan tre år. Allt är frid och fröjd med värdena på vattnet, fast med problemet att vi har väldans mkt gas i systemet. Det spottar o fräser ordentligt från kranarna, framförallt varmvattnet, men även kallvatten. Drar man på en kran kommer det vatten, sedan kan det komma gas i nån sekund o sedan vatten igen. Upphällt vatten är först helt mjölkigt, sedan ser man hur gasen bubblar ur likt som i en läskedryck. Ingen lukt o smak. Brunnsborraren misstänker metan.

Vi upplever att detta även är lite säsongsbeorende. Idag har vi en hydropress och vi vill nu åtgärda gasen.

Vår brunnsborrare rekommenderar att vi byter till hydrofor på 300liter med en ackumuleringsventil som pyser ut gasen utomhus då det behövs. En annan firma rekommenderar ett öppet kärl istället, antar att de då tycker att vi kan behålla hydropressen för att få tryck till huset.

Finns det någon expert där ute som kan redan ut detta åt oss?
 
Oj det lät allvarligt! Börja utvinna och sälja dyrt ??;) vad kostar företagens alternativ?

Mvh fremax
 
En automatisk avluftningsventil i toppen på kärlet?

Tips är spirovent som märke. Sedan leda ut "gasen" i säker zon via en slang.

Edit: såg att du fått det som alternativ redan.
 
Redigerat:
Min känsla är att gasen är bunden i vattnet då det pumpas upp av vår pump och sedan hamnar I hydropressen.

När är det som gasen frigörs från vattnet? Räcker det med att vattnet kommer i kontakt med luft? Frigörs gasen även om kärlet är trycksatt, som i en hydrofor?

I toalettstolen, badkaret, diskhon, dricksglaset osv ser man ju när gasen frigörs, men som sagt, om kärlet e trycksatt, frigörs det även då?
 
Redigerat:
Borde inte samma typ av lutning som för radon funka. Det vill säga "vispning" av vattnet och som då luftas varvid gasen avges och leds ut via ett rör genom fasaden. En radonett kostar väl typ 20-25000 installerad och klar. Om ni bara väljer en hydrofor, kommer då verkligen gasen att stanna där och inte följa med vattnet in?
 
Om kärlet är trycksatt frigörs inte gasen, tvärtom. Ju högre tryck och/eller lägre temperatur, desto mer gas kan bindas i vätskan.
Jämför med en läskedrycksflaska, när den öppnas och/eller värms försvinner en del av kolsyran. Gäller för alla gaser lösta i vätskor.
 
Det finns syre aktivator som tar in luft och även avluftar. Dom fungera på metanproblem.
 
Nu har jag lite bättre koll, det gäller att skilja våra två problem åt.
problem 1. Metangas som följer med vattnet upp ur brunnen. Problemet löses med en hydrofor, där metanen fastnar. När trycket blir för stort med gas, pyser den ut via en ventil och förs bort från huset.

problem 2. syre/luft i vattnet. Det vita vattnet där man ser luften lösa ur i ett vattenglas blir vi inte av med via en hydrofor.

Dock är det metangasen som gör att kranarna spottar o fräser och det är det problemt som är det vi verkligen vill bli av med. Att vattnet är vitt när det kommer i glaset kan vi leva med.
Så är det tänkt!
 
Varför misstänker du just metangas?
Metan brinner och man brukar kunna få små flammor när det puffar ut ur vattnet.

Troligen har du bara mycket syre i vattnet. En avluftare eller en wellmate hydrofor med stiga rör fungerar också.

Du behandlar bägge problemen på samma sätt. Metan neutraliseras när den kommer i kontakt med syre.

Wellmate hydrofor med stigarör och en micronizer fungerar bra. Stigarröret gör att syret frigörs från vattnet sedan är det en flottör som släpper ut överskottsluften,
 
Tackar för era kommentarer!

Det är brunnsborraren som misstänker att nån fåra/spricka med metangas har "anslutit sig" till vårt vatten. Det är mkt skiffer i berget och närmsta grannarna (500meter bort) har nedgrävda avluftningstankar pga svavelföreningar.
Brunnsborarren säger att metanen kommer att fastna i 300-liters-hydroforen och den töms via en ackumuleringsventil och leds ut ur huset. Det vita vattnet kommer dock att bestå och det får vi leva med. En avluftningsventil monteras efter varmvattenberedare.

Tillsist säger brunnsborraren att om byte till hydrofor inte hjälper så får vi gräva ned avluftningstankar i marken.
 
Nu låter det som att det är svavelväte du pratar. Luktar det fis om vattnet? Metangas är luktfri.
Ingen gas kan fastna i nåt, gas är flyktig. Svavelväte är en kväveförening som neutraliseras i kontakt med syre.

För att bli av med syre (det vita) så separeras syre och vatten, det är ingen raketforskning.
Din brunnsborrare blandar nog ihop olika saker med varann. 😄
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.