Hej

har ett litet hus på 78 m2 med källare. Skulle vilja bygga ut det och det på höjden.Huset har sättningar i grunden sedan tidigare men har inte rört sig det senaste 20 åren .Marken är gammal sjöbotten...någon som har erfarenhet av att påla..och vad kan kostnaden vara??
 
El_Rosso_Diablo skrev:
Hej

..och vad kan kostnaden vara??
utan att ha några erfarenheter kan jag bara gissa att det blir allt för dyrt och riskfylld :-/
gaia
 
det behöver förstärkning för att klara tyngden från det nya, kostnad ca 50 000 per hörn
.hör med en konstruktör som kan kolla marken o åtgärden.
beror helt på hur mycket mer förstärkning som behövs =kostnad kan bli dyrt
 
Hej

Vi har byggt ut vårt hus från 34 som också står på gammal sjöbotten. Vi hade också sättningar men efter diskussion med entreprenör och konstruktör så var slutsatsen att om marken såg OK ut när det började gräva så skulle vi inte göra någonting för att förstärka eller påla. Då kan de nya delarna röra sig tillsammans med de gamla. Vårt hus hade satt sig ca 5 cm på 4m men inte heller rört sig sista 30-40 åren.

Man kan förutom påla också göra kompensationsgrundläggning. Tänk också på att om man dränerar om och därmed ändrar fuktigheten i marken så kan detta ge sättningar. Vårt hus står på blålera men fast sådan och nu två år efter utbyggnaden så har inget hänt. Huset är 1,5 plan med källare.

Slutsatsen är att väl att en expert måste se förhållandena på plats. Sedan kanske man måste chansa lite, ingen ger hundraprocentiga garantier om man inte gör allt man bara kan i form av pålning och förtärkning och då blir det ju orimligt dyrt.

/Martar
 
Ett enklare alternativ kan vara att vid hörnen eller andra bärande punkter gjuta som "fötter" under marken. Dvs kanske en platta på 4x4 meter som fördelar husets tryck bättre mot marken.
 
Magnus_Nordmark skrev:
Ett enklare alternativ kan vara att vid hörnen eller andra bärande punkter gjuta som "fötter" under marken. Dvs kanske en platta på 4x4 meter som fördelar husets tryck bättre mot marken.
men skulle inte en platta på mark fördela det egentligen.. Visst portrycket ökar över större yta men samtidigt bygga på sjöotten är inte lajbans...

Jag skulle nog köra platta på mark och inte på något sätt förankra utbyggnad i gamla huset......Och visst du kan säkert friktionspåla utbyggnaden men nej har du inte bråttom test att förbelasta ytan....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.