Vi har lagt om betongplattorna på vår uteplats och därmed höjt marknivån med ca 10 cm. Nu återstår att bygga en trätrappa vid ytterdörren och en till altandörren utmed samma fasad. Vi har bestämt oss för att bygga ihop dem till ett trädäck, 96 cm djupt, med infällda steg, om det blir några...

Höjden på trappan var tidigare 30 cm, men blir nu bara 20 cm, dvs från marknivån till nederkant på dörrfoder ( samma nivå som där träpanelen slutar och betonggrunden tar vid)

Nu måste vi välja mellan ett steg på 20 cm eller två på 10 cm. Båda trapporna hade tidigare två steg med höjden ca 15 cm. Stegdjupet på nedersta steget var ca 30 cm. Det kändes bra.

Enligt trappformeln (2 x steghöjden + stegdjupet = 63) har jag förstått att ett lägre steg bör ha ett större stegdjup; i det här fallet 43 cm..Ser man över huvud taget ett trappsteg som är 10 cm högt?

Vad skulle ni göra?
 
Den bästa höjden för ett trappsteg är 17 cm, tror till och med det är nån form av standard, åtminstone inomhus. Jag skulle satsa på ett trappsteg på 20 för att ett lågt på 10 kommer man antingen snubbla på eller bara kliva över.
 
  • Gilla
Maria Lidzell
  • Laddar…
Det blir ju onekligen mycket enklare att bygga en långsmal "låda" på 20 cm. Inomhus har vi 18 cm och det funkar bra.
 
Den "bästa" och bekvämaste höjden för trappsteg är 15 cm tycker jag. Åtminstone för den som inte är så pigg i knäna eller har korta ben (barn). 17 cm har jag också för mig är någon form av standard inomhus. Men en steghöjd på 20 cm är obekväm och jobbig. Varför inte satsa på ett steg på 15 cm och en stenplatta eller dyligt framför.
 
  • Gilla
Maria Lidzell
  • Laddar…
20 cm trappsteg och en 3 cm hög trall på marken nedanför?
 
  • Gilla
Maria Lidzell
  • Laddar…
Plattor nedanför är tyvärr inget bra alternativ eftersom vi har lagt ett mönster som bryts då. Men en 3 cm hög trall nedanför steget, utan reglar i så fall? Den trall vi använder till trädäcket är 2,8 cm tjock. Går det att foga samman och fixera dem på något annat sät än med en regel?

Å andra sidan, med reglar blir den kanske +5 cm hög och det ger ett ganska bekvämt steg ovanför på ca 15 cm.
 
Vi har trallar på marken som är trall med "reglar" gjorda av trall. Men det stämmer nog att de blir högre än 3 cm.

Fast det går ju att t.ex. borra sidledes genom trallen och dra ihop dem med gängstång (och ett par brickor mellan för distansen). Då blir det bara ett lager.

Alternativt att man tar remsor av 3 mm plywood och skruvar underifrån med korta skruv).
 
  • Gilla
Maria Lidzell
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.