Här kommer en annorlunda belysningsfråga

Fick tag på en fin oljelampa på loppis. Den fungerade utmärkt med lampolja.
Men när en kompis kom och hälsade på blev jag varnad och fick höra en historia om hur någons hus brunnit ner för att en sån lampa exploderat. Hon hade även blivit brännskadad i ansiktet av brinnande olja. Efter den berättelsen var det inte lika kul att tända den igen.

Så… hur farligt är det att använda dessa lampor?
 
Vad för lampa är det? Har du en bild på den? Är det en enkel lampa med veke kan du vara lugn. Är det en glödstrumplampa skall man kanske vara noga med att den är i bra skick, men jag tror inte att exploderande lampor hör till vanligheterna över huvud taget. I alla fall inte så länge man har rätt bränsle i den.
 
Det är en med veke som är dränkt i olja och som går att "skruva upp" allteftersom den brinner
 
Det låter inte som att det skulle vara i närheten av explosionsrisk. Däremot är det givetvis en brandrisk om du välter den i golvet när den är tänd. Bra att veta är att veken inte förbrukas om lampan används rätt. Man skall inte skruva upp veken för högt. En stund efter att man tänt blir lågan större. Det bör man vara uppmärksam på så att man skruvar ner den om det behövs. Är lågan för hög osar det, glaset sotas och veken förbrukas.
 
Tack!
 
Håll den under uppsikt. Har faktiskt fått kasta ut en dylik lampa i snön. Uppenbarligen finns modeller som inte är avsedda att användas, inte någon längre tid i alla fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.