"Det byggs för lite, särskilt för få hyresrätter!" Detta har vi hört tjatas nästan till leda, ändå så görs det endast marginella saker för att förändra detta. Attefalls-hus, något förenklade bygglovsregler och fastighetsskatte-borttag har väl främst gynnat villaägarna. Inte hyresvärdar som vill bidra till ett ökat byggande av hyresrätter.

Att bygga nya hyresrätter idag handlar om hyror på minst 1650-1700 kr/kvm/år, i storstäderna minst 4-500 kr/kvm ytterligare. Detta betyder för en 2:a på 60 kvm någonstans mellan 8250-8500 kr/månad. För en tvåa! För detta får hyresvärdar en investering som i bästa fall avkastar 4%, dvs balanserar farligt nära (eller under) vad som är attraktivt. Det är här inte speciellt svårt att förstå att man istället väljer att producera brf som har en helt annan ekonomisk möjlighet att ta ut högre marginaler.

Moms på hyresrätt
Det har lagts fram utredningar som påvisar att hyresrätten görs omkring 1500 kr dyrare per månad till följd av bl.a. avsaknad av 30%-avdragsrätt på räntor. Införande av moms på bostadshyra skulle enligt dessa utredningar kunna skapa bättre ekonomiska villkor för investeringsvilliga hyresvärdar. Hur ser ni på moms-frågan gällande hyresrätt?

ROT-avdrag på hyresrätt
Brf-ägare och villa-ägare har rätt till ROT-avdrag, men inte ägare av hyreshus. Det är ju faktiskt t.o.m. så att ägare av fritidshus har rätt till avdrag, men fortfarande inte hyresvärdar.
Det är ett stort problem i hyresrätts-branschen idag att inte kunna få lönsamhet i de omfattande renoveringar av 60- och 70-talsproduktioner som behövs. Ett motsvarande ROT-avdrag för hyresvärdra skulle definitivt skapa bättre möjligheter att såväl tekniskt som bostadssocialt ta hand om 1 till 2 miljoner lägenheter i bara denna åldersgrupp. Hur ser ni på detta?

Planmonopol
Så länge de ekonomiska förutsättningarna för hyresrätter är missgynnad kommer investerare naturligtvis att välja andra alterinativ. Ett sätt att styra detta är att agera genom planmonopol, dvs endast bevilja bygglov för en viss upplåtesleform. Hur ser ni på att tvinga kommunerna att mer aktivt jobba med planmonopolet för att öka nyproduktionen på hyresrätter?
 
[
Planmonopol
Så länge de ekonomiska förutsättningarna för hyresrätter är missgynnad kommer investerare naturligtvis att välja andra alterinativ. Ett sätt att styra detta är att agera genom planmonopol, dvs endast bevilja bygglov för en viss upplåtesleform. Hur ser ni på att tvinga kommunerna att mer aktivt jobba med planmonopolet för att öka nyproduktionen på hyresrätter?[/QUOTE]

Nej, vi ska inte tvinga genom planmonopolet. Det finns partier som menar att man ska låsa detaljplanen för en upplåtelseform men detta vore mycket olyckligt. Då kan man inte utan detaljplaneändring bygga tex ett särskilt boende i huset. Man kan inte ombilda. Man kan inte ha lokaler för närservice. Det leder till byråkrati och mer krångel.
 
Satteorättvisan mellan upplåtelseformer ska bort.

Efter åtta år av konsekvent myssgynnande av hyresrätten så är klyftan stor. Det är helt orimligt att staten beskattar en viss typ av boende så mycket hårdare än annat. De förslag du pelkar på har vi givetvis tittat på och har under överväganden. Några av dom har baksidor som inte är helt enkla och jag tvivlar på att en skattekarrusell nedåt är vad Sverige behöver.

En socialdemokratiskt ledd regering kommer att ta första steg mot att sluta den orättvisa klyftan genom att införa ett ROT-stöd för hyresrätter och genom att rikta investeringsstöd till produktion av små hyresrätter. Men det är som sagt bara första steg, vårt mål är jämlik beskattning av allt boende oavsett upplåtelseform.

Och ja, vi anser att man ska ha laglig rätt att i detaljplanen kunna skriva in upplåtelseform.
 
Ja till att införa moms. Ja till att införa ett ROT-bidrag som gäller i alla upplåtelseformer och som främst syftar till energieffektivisering. (Nuvarande ROT-avdrag avskaffas.) Ja till att reglera upplåtelseformen i detaljplan.
 
Först och främst önskar vi avskaffa fastighetsavgiften för hyresrätter. Vi vill även förenkla reglerna för bland annat mindre bostäder och hyresrätter så att det bli billigare att bygga dem. Tillfälliga bostäder, så som studentboenden, ska inte ha samma krav som mer permanenta bostäder och vi vill införa skattefria underhållsfonder för att möjliggöra ett upprustande.
Självfallet bör man agera för att stimulera kommuner till ett ökat byggande av hyresrätter, men vi tror inte på subventioner som en lösning då det skapar instabilitet på marknaden och dessutom snedvrider konkurrensen. Skattesystemet bör likaså vara rättvist.
 
All respekt för din problembeskrivning. Det borde vara med förmånligt att bygga hyresrätt. Hellre än subventioner ser vi regelförenklingar som leder till ökad konkurrens och mer industriellt komstandseffektivt byggande.
ROT-avdrag till hyresrätter är inte genomförbart. Man jar som fastighetsägare redan 100 % avdragsrätt för investeringar som görs. Miljöstöd i form av en bonus är något centerpartiet kan tänka sig pröva, men det ska gå till sådana lösningar som är spets och icke kommersiellt gångbara, anser jag. Generella stöd och subventioner driver kostnader och styr fel. Centerpartiet håller med alla de som säger att bruksvärdessystemet för hyror hindrar byggande och nyinvesteringar. Värde och läge måste påverka hyresnivåerna mer än idag. Det är främst något som parterna, det vill säga fastighetsägare och hyresgästförening behöver samtala om, för att inte hyresrätten ska fortsätta gå bakåt.
 
Det är bra att byggandet nu ser ut att ta fart ordentligt, enligt prel. statistik från SCB påbörjade nästan 20 000 lägenheter det första halvåret i år.

När det gäller hyresrätter har vi bland annat sänkt fastighetsavgiften för flerfamiljhus, förlängt tiden som flerfamiljshus är undantagna från fastighetsavgift, vi har skärpt lagen om kommunernas bostadsförsörjningansvar. Fler måste dela på ansvaret för bostadsförsörjningen, inte minst i våra storstäder.
 
#Nina: Tack för ett rakt svar. På en av frågorna! Jag tycker också att det vore olyckligt att reglera marknaden på detta sätt!

#Veronica: Vi förutsätter väl naturligtvis att en soc-regering har finansieringen för ett ROT-avdrag och investeringsstöd ordnat. Eller?

#Jan: Tack för raka svar (ett föredömme i detta avseende ;) )

#Markus: Förenklade regler. HUR? Fastighetsavgiften och skattefria underhållsfonder är väl naturligtvis finansierade i er budget. Eller?

#Ola: Tack för ett utförligt svar. Regelförenklingar: Kan du utveckla det mer?
Vad menar du med att det redan finns 100% avdragsrätt för investeringen? Investeringen läggs på balansräkningen och den årliga avskrivningen reducerar bolagsskatten med 25%. Detta är väl ganska långsökt att översätta till en investerares lönsamhetskalkyl?
Bruksvärdessystemet: Det är bra att parterna får förtroende att jobba ytterligare med hyressättningen ytterligare. Det behövs verkligen. Men detta förtar ju fortfarande inte att en nyproducerad hyresrättslägenhet även fortsättningsvis kommer vara svindyr!

#Oskar: Ditt svar förbryllar mig. När bostadsfrågan är så viktig (enligt mig i alla fall) för både individer som samhällsutvecklingen så ger du här ett i princip helt visions-lös svar på mina tre frågor. Moderaterna har hos mig en mycket hög respekt när det gäller ansvar för landet och ordning och reda i finanserna. Jag tror inget parti skulle kunna gjort detta bättre än ni. Men om mina tre frågor inte är viktiga för er, skriv det då! Våga vara rak!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.