Hur ser Ni på byggregler som kräver tillgänglighet och handikappanpassning av privatbyggda enfamiljs hus, vid nybyggnation eller renovering?
 
Tillgänglighetskraven är viktiga.
 
Tillgänglighetskrav är mycket viktiga, dock får man vara försiktig så att olika krav inte motverkar sitt syfte vilket kan ske med för mycket byråkrati. Likaså kan inte staten förhindra en privatpersons frihet om det inte är nödvändigt.
 
  • Gilla
Lutte och 1 till
  • Laddar…
Ibland blir det bästa det godas fiende. Vid många renoveringr som skulle öka tillgängligheten så slår nybyggnadskraven till allt för fort och då krävs ytterligare insattser vilket kan betyda att inget blir gjort istället. Samma gäller energieffektivisering.

Tillgänlighet är viktigt, och framför allt ska vi göra rätt från början. Men vi får inte ha så rigida regler att renovering, energieffektivisering och tillgänglighetsanpassning uteblir för att kraven är för hårda.
 
Tillgänglighet är mycket viktigt för Folkpartiet. Med det sagt vill jag ändå kommentera några områden som gör avvägningar komplicerade men ändå nödvändiga. Om bostäderna är tillgängliga så minskar kostnaden för att anpassa dessa vid funktionsnedsättning. Viktigt för den boende och samhället. Dock finns det utmaningar. När man tex ska ställa om en fastighet till bostäder för studenter/unga. Om detta stoppas av tuffa regler är detta ett dilemma.
 
Vid nyproduktion finns ingen anledning att ifrågasätta kravet på tillgänglighet.

I äldre bebyggelse däremot kan det i vissa fall bli en avvägning där tillgänglighet och kulturhistoriska värden är viktiga.
 
Jag ser inte hur staten skall ställa krav på tillgänglighet i privatbostäder, när vi har bostadsanpassning som lagstadgat krav i varje kommun.
 
  • Gilla
forsåker
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.