Hej!

Vore det inte bättre att minska bankernas benägenhet att låna ut allt för lättvindigt än att lagstifta om tex amorteringskrav?

Idag är bankens incitament att låna ut så mycket som möjligt. För banken är det inget större problem om bolånekunden råkar i trångmål. Bostaden kan tvångsförsäljas och eventuell restskuld omvandlas till blancolån. Kort och gott sitter låntagaren med större delen av risken.

Förslagsvis lagstiftas att enbart bostaden utgör panten istället för dagens bostaden och bolånekunden. Vad tycker ni om detta?
 
Mycket av diskussionen bygger ju på att hög skuldsättning hos hushåll och företag kan innebära en risk för hela den ekonomiska stabiliteten. Men Alliansen har genom både lagstiftning och olika frivilliga överenskommelser arbetat för att förbättra bolånemarknadens funktionssätt samt värna finansiell stabilitet. Det har handlat bland annat om bolånetak, högre kapitaltäckningskrav för bankerna samt Bankföreningens rekommendation om amorteringskrav.
 
Tänker på det. Men jag tror det är två viktiga saker som behöver göras.

1. Öka byggandet så att vi inte längre vid köp spekulerar i enorma framtida vinnster och därför lånar mer än vi egentligen klarar av.

2. Öka sparandet så att det är naturligt att betala en större del kontant och därmed inte vara lika känslig för svängningar i pris eller ränta. Ett statligt bosparande skulle vara ett bra sätt att nå detta.
 
Vi får passa oss för allt för lättvindig kreditgivning. Rädd för att S förslaget om pengar till SBAB kan leda till den effekt som @MathiasS beskriver.
 
kajott skrev:
Hej!

Förslagsvis lagstiftas att enbart bostaden utgör panten istället för dagens bostaden och bolånekunden. Vad tycker ni om detta?
Du menar som i USA? Man lämnar nyckeln till banken och blir skuldfri. Nej, jag tror inte det är modellen för Sverige. Men det tål att fundera på hur riskfördelningen ser ut mellan banker och konsumenter.
 
Givetvis är personligt ansvar för sin ekonomi grundläggande. Men detta gäller enbart i det fall banken framtvingar en tvångsförsäljning av huset. Då bör inte banken kunna kräva bolånekunden på mer än vad försäljningen inbringade.

Det jag menar är att banken har sin säkerhet i huset, inte kopplat till personen. Finns liknande system i vissa delstater i USA. Banken lär då vara försiktigare med att låna ut allt för mycket pengar då de faktiskt riskerar att förlora på affären.
 
@nina: vad är det som diskvalificerar en sådan modell i Sverige?
 
@oskar: Är det inte bättre att försöka nå självregerande system än att detaljstyra med mängder av lagar? Många går tex runt bolånetaket med blancolån. Om för hög långivning/stabilitet var det man ville stävja/uppnå så gick det inte så bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.