Idag så krånglar respektive kommun till bygglovshandläggningen i mångt och mycket, på lidingö går man från lagar och förordningar och hävdar att det är handläggarna som bestämmer, vad kan ni tänka er att ändra på, så att bygglovshandläggningen blir förenklad och inte maktmissbrukad. Detta borde dessutom leda till fler bostäder!?

MVH Rickard
 
Undanta fler åtgärder från bygglov. Snabbare planprocess. Utbildning. Vi följer tillämpningen av nya PBL. Jag är definitivt beredd på fler åtgärder för att underlätta bostadsbyggandet. Regelkrånglet är inte bra.
 
Jag ser gärna en förenklad bygglovshantering. Samtidigt är det viktigt att kommunen bevakar allmänintresset. Ansvaret ligger hos Byggnadsnämnden, aldrig hos en enskild handläggare.
 
Fler kommuner bör ta sitt ansvar för att säkerställa en effektiv planprocess som ökar bostadsbyggandet. För att öka effektiviteten i hanteringen av byggärenden vill Moderaterna uppmana Sveriges kommuner att tillsammans jämföra sin handläggning, vidta åtgärder som underlättar jämförelser samt lära av varandras styrkor och svagheter.

Det finns kommuner som går samman och gör detta redan idag, men det kan bli fler. Vi tror att det framför allt kan vara till hjälp och stöd för mindre kommuner. Därför vill vi ge Sveriges kommuner och landsting (SKL) eller Boverket en samordnande roll för att samla in kunskap och underlätta jämförelser mellan kommuner.
 
Det ska bli enklare att få bygglov om ansöka är i linje med översiktsplaner. Vi ville minska detaljplanekravet för att underlätta för kommunerna att bevilja bygglov, men det röstade tyvärr s, mp, v och sd emot.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.