Alla: vad kommer ni att göra med Attefallhusen efter valet?
 
  • Gilla
Ola Johansson
  • Laddar…
Två saker:

1. Följa utvecklingen och komplettera med det som lagen saknade. Till exempel en mekanism för att undvika och lösa grannfejder.

2. Genomföra en utvärdering av den del som är lite problematisk, alltså att det är permanentboende i bygglovbefrielse, inom två år.

Vi har inga planer på att minska ytan för bygglovsbefriade byggnader, alltså inte riva upp lagen.
 
Attefallhusen är en viktig reform. Med alliansregering är riktningen tydlig: mer frihet till småhusägare.
 
Det är nog ingen slump att båda Friggebodar och Attefallshus kommit till just under borgerliga regeringar. Det handlar trots allt om frihetsreformer och att staten och det allmänna inte ska sätta upp regler i onödan. Friggebodsreformen har fungerat bra och varit poulär, jag tror att Attefallshusen också kan bli det.

Kanske kan man till och med tänka sig fler områden där man ser över kravet på bygglov? Utgångspunkten borde vara att åtgärder som inte innebär någon inskränkning på grannes utsikt eller motsvarande bör befrias från bygglov.
 
Det här är en frihetsreform som ger människor möjligheter att förverkliga en del av sina drömmar. Det talas om en stor boom av Attefallshus. Det är möjligt men jag tror att den här reformen är här för att stanna och att det blir en succé på sikt, så som det blev med Friggeboden.
Vi vill som parti gå ännu längre. Listan på bygglovsbefriade åtgärder kan göras lång framöver.
 
Vi låter dom stå kvar.
 
Behåller. Det är en bra frihetsreform.
 
Alliansen: Bygglovsbefrielsen är bara ett namnbyte till bygganmälan med i stort sett samma avgifter som bygglov. Även KA, kontrollplan, startbesked etc. Alltså ingen skillnad mot förut, bara att det går att bygga utanför detaljplanens bestämmelser. Var det tanken?
 
Mer frihet åt småhusägarna instämmer vi i men för oss leder det till en annan slutsatts än för andra. Vi grundar vår politik ppå faktaa och kommer därför att efter några år utvärdera reformen. Panikåtgärder gynnar ingen. Vi kommer inteenbart att se på konsekvenserna för de som valt att använda möjligheten att bygga utan bygglov utan även på konsekvenerna för de grannar som påverkats. För oss är frihet viktigt för alla medborgare inte enbart för de som vill bygga. De som inte vill hamna i skuggan av ett Attefalhus har också en rättighet som måste värderas och vägas in i en utvärdering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.