Sverigedemokraternas bostadspolitik vilar på samhällets och människans gemensamma ansvar, möjligheter och skyldigheter. Bostadspolitiken ska skapa förutsättningar för människor att bo och leva i de bostadsformer som passar den egna livssituationen bäst. Det ska finnas bostäder för alla plånböcker i alla skeden i livet. Vi anser att balansen mellan olika bostadsformer är viktigt för ett välmående samhälle och tillgången på bostäder bör i så hög utsträckning som möjligt matcha de behov som finns i samhället. Bostaden är vårt hem och en viktig del av vår identitet. Alla samhällen är i behov av en känsla av samhörighet och grunden för en stark samhörighet kan mycket väl börja i hemmet. Människors välfärd, livskvalitet och sociala vardag byggs till stor del utifrån vårt hem. Sverigedemokraternas vision är ett fungerande samhälle där alla människor bor trivsamt på den plats de önskar och det är lätt att flytta och hitta ny bostad.

Med detta som grund har vi arbetat fram bättre förutsättningar för ett ökat byggande.
 
P
Hur ser ni på de ökade kostnader den medför att bygga på höjden?
I stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö handlar det om markanta miljon belopp att bygga våningar, vilket leder till att städerna växer på bredden, detta i sin tur medför att det måste byggas mer vägar, mer kollektivtrafik, mm mm för att tillgodose behoven. För att inte tala om diverse naturområden som försvinner till förmån för bostadsbygge.
Vad kan ni göra åt detta?
 
Vi värnar natursköna miljöer och vill inte förstöra sådant som gör våra städer unika. Med en regionalbostadsplanering är vi övertygade om att man kan tänka stort och då kan satsningar på infrastrukturen löna sig på sikt. Det kan vara enkelt att förespråka förtätningar eller dylikt, men man glömmer då bort att det är farligt enkelt att också förstöra charmen i den aktuella staden.
 
P
Jag förespråkar självfallet att bevara den historia som städerna har, dvs skydda områden som Gamla stan och äldre gator. Dock ser jag ett dilemma om städerna inte kan växa alls. Som det ser ut nu så satsar inte byggherrar på högre byggnation då det blir för kostsamt. Ex. Tors torn i vasa stan eller gasverken i norra djurgårdsstaden.

Kanske läge att bygga en helt ny storstad som man gjort i andra länder, typ "Roteborg" med friare byggnation och flytta fler arbeten dit.
 
Ja, vi är likaså positiva till att våra städer kan växa, även på höjden, och en sådan utveckling ska absolut inte begränsas av kostnadsskäl.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.