Vad menas med att en tomt är del av kommunens detaljplan? Om t.ex en bonde vill stycka av en tomt så måste väl detaljplanen ändras för att man skall få bygga ett bostadshus där? Hur mycket kostar detta? Och vad skulle t.ex kunna ligga som hinder för att stycka av en tomt och få in den i detaljplanen?

En tomt måste väl finnas i detaljplanen för att man skall få byggnadslov? Eller?

Någon som kan hjälpa en novis att reda ut begreppen?
 
Om en tomt ligger inom detaljplanerat område innebär detta att ev. byggnation på denna tomt styrts upp med ganska detaljerade krav. (vilka kan variera)
En detaljplan är en beskrivning av hur mark skall användas och hur man får lov att bebygga i området.

Om det inom detaljplanerat område finns åkermark så måste denna mark ändras i detaljplanen innan den får bebyggas.
Oftast ligger dock åkermark för det mesta utanför detaljplanerat område och då blir det lättare att göra nästan vad man vill på tomten.

För att få bygglov så måste självklart kraven i detaljplanen uppfyllas. Om det inte gör det så måste kommunen ändra detaljplanen vilket kan bli en långdragen process på minst 0,5 upp till 2 år. I känsliga fall tar det ännu längre tid.
Det enklaste är att antineg köpa en tomt som är detaljplanerad för bostadsändamål eller köpa en avstyckad markbit utanför detaljplanerat område.
 
Det är alltså läge att kolla med kommunen vad de har detaljplanerat för det områden man är intresserad av.

Tack så mycket för informationen!
 
ok ett tillägg( förlåt att jag stjäl tråden):

Om det finns en tomt med hus på utanför detaljplan, dvs en friköpt, avstyckad tom som varit så sedan 50-talet. Den ligger helt utanför planlagt område och har som sagt ett hus idag. Vad är det att se upp med vid köp av en sådan? Enligt kommungubbarna så får man bygga istort sett vad man vill där då det just ligger utanför planlag tområde? Hur låst är man av huset som i dagsläget finns om man vill bygga ut/bygga nytt om det ligger utanför planlagt område?
 
torparnorpan skrev:
Hur låst är man av huset som i dagsläget finns om man vill bygga ut/bygga nytt om det ligger utanför planlagt område?

Rent generellt så är det lättare att få bygglov utanför planlagt område än innanför.

Att det redan ligger en fastighet på tomten borde inte spela någon roll om inte tomten är så liten att det blir uppenbart trångt på den.
 
Torparnorpans fråga: "Hur låst är man av huset som i dagsläget finns om man vill bygga ut/bygga nytt om det ligger utanför planlagt område? "



Svar: "Pågående markanvändning" är ett begrepp i plan- och bygglagen, som skyddar ägarens rätt att fortsätta använda en bostadsfastighet just till boende. Vill ägaren förbättra eller bygga ut befintlig bostad har kommunen svårt att sätta sig på tvären. Samma lag ger ägaren visst skydd om kommunen vill detaljplanera området där fastigheten ingår, för att bygga industrilokaler.

Ifall det tvärtom är ägaren som vill ändra fastighetens användning (exempelvis från "jordbruk", "industri" eller "handel" till "bostad") blir det HAN som får uppförsbacke gentemot en eventuellt motspänstig kommun och byggnadsnämnd.
 
Johan Nilsson skrev:
Om t.ex en bonde vill stycka av en tomt etc etc
Om du köper marken bör du i köpekontraktet lägga in en klausul om att köpet går tillbaka såvida du inte får bygglov. Det är inte alls solklart att marken får bebyggas om denna ligger ute på vischan. Myndigheterna försöker ju få bebyggelser att grupperas av olika framtida ekonomiska anledningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.