Detta är ju ungefär som med strumporna som försvinner. Jag har säkert kört upp 100m tråd men aldrig sett något spill annat än när man tabbat sig runt stolpar etc och en lång bit tråd går av.....
 
Ja, det man inte ser har man ju inte ont av, eller hur ;)
 
Det viktigaste som skiljer FS87 från FS130 är att 87:an har en vajer inuti riggröret istället för solid axel. Kör man med sågtandad klinga spelar det roll om du klämmer fast klingan under kapning av större träd, men för trimmerhuvud gör det ingen märkbar skillnad.

I just det här fallet då ekonomin verkar spela roll hade jag nog satsat på FS87, eventuellt med tillbehöret Duro-Cut.

Stihl har ju nöjd kund-garanti, så du kan ju köpa en maskin och testa några dagar.
 
  • Gilla
Daniel_N
  • Laddar…
Hur funkar duro-cut på FS130? Håller det bättre än vanlig tråd när man kör grön vegetation?
 
D09
MathiasS skrev:
Hur funkar duro-cut på FS130? Håller det bättre än vanlig tråd när man kör grön vegetation?
Jag tycker inte det.. Gillar vanliga tråden bättre men ska ge duro-cuten lite mer tid :)

Kanske håller tråden lite bättre men ytan som klipper är mindre och det går snabbare att mata ut ny tråd med det vanliga än att trycka i en ny tråd i duro-cuten..

Skillnaden blir ju egentligen när man ska ladda rullen med tråd i det vanliga.
 
MathiasS skrev:
...
Och inte har jag sett dessa röda eller gröna plasttrådar dyka upp i biffen, ägget eller på ostmackan, så kanske är det faktiskt ok.

Lösningen på dina bekymmer finns redan:

[länk]
Nej, det är ju mera om de ställer till med problem i magar och tarmar på djuren jag undrade över.
Liksom t.ex. de öl- och läskburkar som kastas ut från bilar och tar död på kossor.
 
Man borde förstås använda miljötråden jag länkade till, visste inte ens att det fanns innan jag googlade igår.
 
  • Gilla
D09
  • Laddar…
Har du vägarna förbi Västerås så får du ta denna för 1000:-

http://www.byggahus.se/forum/s-ljes-sk-nkes/212772-rojsag-stihl-fs-280k-vasteras.html

Den är säkert 10 år, men jag har hört det sägas att man byggde med kvalitet förut! Pm:a om det är intressant, jag uppskattar att prissättningen är rätt, men jag kan ha helt fel. Har i alla fall funkat klockrent för mig och jag använde den till samma ändamål som du skall.
 
Jag har kört med röd tråd under ett par års tid och sällan hittat några rester. Någon enstaka gång har jag hittat en 5 cm bit som antagligen gått av när jag kört emot något men jag gissar att det mesta är sådant som helt enkelt slits bort och då är det nog väldigt små bitar, typ damm eller ivarjefall som sågspån. Antagligen är inte detta något problem och själv har jag inga djur som betar. (Katten äter så lite och rådjuren hittar bättre godsaker än gräs.)

@Daniel_N:
Jag skulle definitivt säga att det är tråd som gäller hos dig med byggnader och annat. Min första röjare var en Husqvarna 325R-X men vinkelväxeln skar ihop. Orsaken till detta tror jag var att kapslingen inte var så bra. Jag fick ständigt en massa gräs som snodde upp sig runt axeln vilket ledde till hög värme p.g.a. friktionen. Tillslut så skar den ihop. Möjligen kan det ha bidragit att jag inte förstått hur viktigt det var att kolla så det alltid är bra med fett i växelhuset. När det gäller kantklippning så blir det väl inte riktigt så långa pass som när en hel yta skall röjas. Dessutom kanske den inte "gräver ner sig" i gräset på samma sätt men det kan ändå vara något att tänka på. Många röstar ju för Stihl som jag saknar erfarenhet av men jag fick också tips om Tanaka när jag ställde frågan för några år sedan i mitt första(?) inlägg: http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/76075-ny-grasrojare-rekommendationer.html

Ivarjefall då så fanns både Tanaka och Stihl på JM Jönsson i Malmö. Jag vet inte om Stihl har någon ÅF i Lund men både Bepps och Lunds Mark och Park säljer Husqvarna.

Jag vill minnas att någon Tanaka med 4-takts motor var ett intressant alternativ. Att valet till slut föll på en Husqvarna 345Rx berodde bl.a. på ergonomin. Detta är en renodlad gräsröjare med ganska långt riggrör. Skogsröjare, främst avsedda för sågklinga, är kortare för att man lättare skall kunna ta sig fram mellan träden. Är man som jag lång, går på öppen mark och skall ha trimmerhuvudet intill marken så blir det bekvämare med en längre maskin. Dessutom tycker jag selen är väldigt bekväm och bra.

EDIT: Utan att egentligen ha en aning så verkar Manbergs erbjudande ovan intressant.
 
Redigerat:
M
Skillnad mellan 2-takts- och 4-taktstrimmers demonstrerat av en hysterisk amerikan:

[video=youtube;QQPfhnInioQ]https://www.youtube.com/watch?v=QQPfhnInioQ[/video]
 
  • Gilla
D09
  • Laddar…
Håller med om att fs130 är för stor för en villaträdgård, men allvarligt talat, knark och röjsågar verkar vara en jobbig kombination.
 
  • Gilla
D09
  • Laddar…
Hysterisk var ingen överdrift...

Körtekniken lämnar också endel övrigt att önska men som vanligt påpekar han vikten av skyddsglasögon. Själv kompletterar jag helst glasögonen med ansiktvisir och alltid hörselskydd och långa (gärna dessutom tjocka eller t.o.m. vadderade) byxor.

Vid ca 9:30 säger han upphetsat "look at that" och visar (omedvetet) det jag beskrev som ett problem i mitt tidigare inlägg med gräs som snurrat upp sig runt huvudet. Men i detta fallet var nog orsaken körtekniken snarare än huvudet på maskinen.

Han påpekar korrekt (som jag uppfattar det) skillnaden i acceleration mellan 2-takt och 4-takt. 4-taktare passar bäst när man kör mer kontinuerligt med jämn gas som vid röjning av större jämnt bevuxna ytor. 2-taktaren har en snabb acceleration och passar bra när man vill röja punktvis eller har ojämn vegetation.

Någonstans har jag hört att det är skillnad på motorerna till gräsröjare och skogsröjare. Gräsröjaren är gjord för att gå mer kontinuerligt på högt varv medan skogsröjaren prioriterar snabb acceleration men inte är avsedd att gå på högvarv längre stunder.
 
M
jac skrev:
Någonstans har jag hört att det är skillnad på motorerna till gräsröjare och skogsröjare. Gräsröjaren är gjord för att gå mer kontinuerligt på högt varv medan skogsröjaren prioriterar snabb acceleration men inte är avsedd att gå på högvarv längre stunder.
Intressant. Då kanske det är skillnad på vinkelväxlarna också? Min jonsered RS44 blir för varm i vinkelväxeln om man kör på maxgas hela tiden och då smälter tap-and-go-huvudena ihop, medans stihl's instruktionsvideos visar att man ska köra med maxgas hela tiden. Kanske är RS44 då en skogsröjare per design?

Spekulationsavdelningen i hjärnan har högtryck idag!
 
ullberg
Viken tid på året är egentligen rätt att köpa röjsåg? rear de ut på sensäsongen (tycker mig uppleva att modellerna lever ganska länge vilket borde tala emot detta) eller är det tidigt på säsongen för att få folk att byta upp sig / dyka ner i träsket?

Eller borde man helt enkelt åka till Västerås?

/U
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.