Hur brukar man göra med fasordningen då man har flera centraler i en villa? Låter man t.ex. samma fas vara första fas i alla centraler och alltså ligga längst till vänster på huvudbrytare och på första dvärgbrytaren från vänster i alla centraler? Eller växlar man och lägger olika i olika centraler?

Det borde lätt bli störst last på den första fasen om man inte växlar eftersom man i en normcentral i princip alltid bygger från vänster med dvärgbrytare. Om man inte fyller varje rad med känns tretal av enfasgrupper bli ju den första fasen hårdast belastad

Vad är praxis?
 
Lika i alla centraler, sedan får man sprida ut lasterna så att det blir jämnt.
 
  • Gilla
HSP
  • Laddar…
S
Alltid samma ordning, risken att du får snedbelastning pga. fasföljden på säkringarna är i princip obefintlig, får du snedbelastning så beror det snarare på ogenomtänkt inkoppling.

Om vi tar min central t.ex

1: Manöver elko living system
2: kyl/frys
3: Tvättmaskin
4: Torktumlare
5: Belysning/VU vardagsrum
6: Belysning/VU sovrum 1/2
7: Ventilation
8: Radonsug
9: Garage


Som du ser så är det mesta och kanske framförallt när det gäller din fråga så att det är slumpmässigt hur belastning hamnar om man inte tänker igenom det. Jag har t.ex manövern till Elko LS på min första grupp, vilket innebär obefintlig belastning på den säkringen.

Långt och onödigt svar, men summan av det hela är iaf. att du alltid lägger samma fasföljd i varje central.
 
Snedbelastningen var nog lite "större" innan de nya centralerna med fasskena kom in i bilden.

Första säkringen är L1
Andra säkringen är L2
Tredje säkringen är L3
Sen börjar det om igen.
Visst lite snedbelastning finns det kanske. men det är nog ganska liten i ett vanligt hem.
Men man brukar vilja ha att alla centraler ska ha samma Fasföljd eller egentligen fasrotation. Något man kan upptäcka om man tex kör 3fas motorer i olika byggnader etc. Felaktig fasrotation kan vara förenat med livsfara om man kör 3fas maskiner.
 
-=fullmoon=- skrev:
Visst lite snedbelastning finns det kanske. men det är nog ganska liten i ett vanligt hem.
Eller snarare, eftersom allt fler stora elförbrukare så som tvättmaskin osv. allt mer blir enfasanslutna så blir snedbelastningen i ett vanligt hem närmast total hur man än gör (sett i relativa termer då). Men eftersom olika hus har sin spis/tvättmaskin på olika faser så jämnar det ut sig när det kommit till det ställe i nätet där det skulle märkts ändå, så det blir inget problem (jämför alla de länder där man drar enfas till villamatningen)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.