Hej.

Vi ska bygga hus och tycker att det absolut jobbigaste är att få ihop en planlösning som vi gillar. Vi har bläddrat i snart säkert tusen olika planlösningar, inte för att hitta DEN planlösningen men för att få inspiration och värka fram en som vi vill ha. Dock är vi inte superbra på att rita, har suttit och försökt lite men det är verkligen inte min starka sida.

Vi har ett femtontal exempelplanlösningar med kommentarer om vad som var bra/dåligt med just dom. Vi har även ett antal funktionella punkter som vi önskar med huset. Så vi vet ungefär vad vi vill men vill få hjälp med den sista biten och det där lilla extra.

Idén är att träffa en extern arkitekt, sitta några tillfällen och få fram den "optimala" planlösningen. Då kan vi sen skippa det steget vid husleverantörskontakt och om man är missnöjd med en, så behöver man inte börja om på nytt med nästa så att säga. Utan man kan bara säga: -"Kan ni bygga det här huset?"

Frågan är då vad skulle detta kosta på ett ungefär? Min okunskap och optimism tänker att man träffas kanske tre tillfällen och att personen däremellan gör lite ritande utöver det på mötet. Så totalt sett inte så många timmar. Men det beror ju också på om det debiteras timpris eller om slutresultatet helt enkelt är en tjänst med ett högt pris

Återigen, alltså bara en enkel planlösning som dom man ser i katalogerna. Resten får husföretaget ta hand om, t ex fasad och allt annat.
 
  • Gilla
EWL
  • Laddar…
Grannen tog arkitekthjälp för att rita på en extra våning på sitt hus på c:a 120 kvm, har för mig att det gick på c:a 40 tkr. Ger kanske lite ledning?
 
Det lät ju rent spontant jäkligt dyrt. Var det enbart en 2D-ritning på planlösning?
Sen är det ju en specialisttjänst och dom har väl vett att ta betalt
 
Ska läsa artikeln senare, tack, och får väl helt enkelt fråga ett par tre arkitekter. Höra runt om man känner någon kompis kompis också eller så.
 
Jag gjorde en liknande resa när vi skulle bygga vårt nya hus.

Tittade i kataloger och på nätet, och gick och kikade på husen på Husknuten i Västra Frölunda.

Fick så se ett hus i en ny katalog som verkade vara vad vi ville ha.
Ritade/skissade utifrån det, och gjorde vissa ändringar.

Sedan fick släktingen arkitekten ta hand om mina skisser och göra riktiga ritningar.
Han gjorde naturligtvis vissa ändringar utifrån sin digra erfarenhet.

Så fick vi ihop planritningar, fasader och sektioner för ett bostadshus, ett garage och ett litet stall.
Plus nybyggnadsritning och allt vad det heter.
"Normalpriset" för det jobbet skulle vara 50 - 60 tusen trodde han.
Men det var, som sagt, en släkting :)

Sedan byggde vi i lösvirke, men det är en annan historia.
 
Ca 1000 kronor plus moms i timmen för en arkitekt. 3 möten a' 2 timmar och så lite skissande på det kanske? Mellan 12 och 20 timmar borde vara rimligt.

Tänk på att arkitekten måste ha med sig kostnads-aspekten för att bygga huset också. Typhus-tillverkarna har ju tänkt på det och har ofta planerat huset så det är (relativt) billigt att bygga. Tex, att placera en toalett eller dusch i "fel" ände av huset drar med sig extra kostnader för VA, ventilation och kanske varmvatten-cirkulation.

Gör du större ändringar (mer än att flytta några innerväggar) så behöver typhustillverkaren eventuellt ta fram nya konstruktionsritningar. Den kostnaden landar hos dig på ett eller annat sätt. Har du tänkt modifiera ett "färdigt" typhus med dess leverantör eller bygga eget?

Vill du göra det billigare så är en väg att sätta sig med en typhustillverkare och deras arkitekter och börja göra ändringar tillsammans med dem på ett av typhusen. De känner till vad som är dyrt respektive enkelt att ändra på. Kanske når ni fram till en planlösning där utan att betala speciellt mycket.


Annars kan du få en hel del gratis hjälp i forumet här. Posta dina 15 planlösningar med kommentarer!
 
Jag ritade själv och tog sen kontakt med en konstruktör för K-ritningar. Utöver det behövdes ventilations-ritning, VA-ritning, golvvärme-ritning och energi-beräkning. Blir en del pengar av det innan du har startbesked.

Ser jag tillbaka nu så önskar jag att jag tog kontakt med en arkitekt efter jag ritat färdigt. Där är alltid saker som går att förbättra eller som man missar själv. Det kan vara sånt som fönster-placering, udda mått eller bara att tänja detaljplanen till max (om nu det behövs).
 
Posta gärna dina förslag här så kan vi komma med tips och idéer.
 
Kostar ganska mycket att göra fel och behöva ångra sig så 40 tkr är väl ganska rimligt.
En proaktiv arkitekt sitter ju och tar fram bra lösningar efter specifika önskemål så det behövs några timmar för att komma fram till just den lösning som passar er.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.