sville skrev:
Vad alla (nästan) privatpersoner inte verkar fatta är att det inte går att vara billig i detta land om du inte jobbar svart, inte har verktyg, inte har försäkringar, inte har bil, inte står för någon form av garanti förutom den okulära vid slutet av ett jobb.
De höga skatterna är en faktor som fördyrar, naturligtvis. Tjänster beskattas hårt i detta land och det vore önskvärt med en skattelättnad på tjänstesektorn generellt sett.

Vad jag reagerar över är många av dem som förespråkar konkurrensrestriktioner när det gäller tjänster på samma gång går och köper kött från Irland, kläder från Kina, bilar från Korea o.s.v. Vad är skillnaden? Om en kinesisk textilarbetare sitter i Kina och syr ett plagg för 20 kr i timmen jämfört med om samma textilarbetare kommer hit och syr för 100 kr i timmen. Vad är skillnaden (förutom att lönen är högre i det senare fallet)? I bägge fallen har en svensk textilarbetare förlorat jobbet.
 
Plattsattaren skrev:
[quote author=HenrikBorg link=1131387126/30#40 date=1131523516]
Varför är hantverkare så ointresserade av att lämna en kostnad / timme + material?
Jag skulle vilja veta vad DU tar per timme för att sätta plattor i mitt badrum, kvadratmeterpriset kan jag därefter ungefärligen räkna ut själv...
Personligen skulle jag gärna jobba på timme...

Men nu e det ju så att kunderna istortsätt vägra att anlita någon på timpening utan kräver att få ett kvm pris...

Då vi inte sitter med några program och vet exakt hur långtid det tar ett räkna ut olika saker, för alla objekt ser olika ut och alla möjliga problem kan uppstå på vägen...

Du säger ju själv att du tar 600kr/timmen och får ut 150kr/timmen och sen kan du klaga på oss hantverkare att vi tar förmycket betalt?

Visst det kostar ca 600kr/kvm men mad allt som ska göras på den kvm tar längre än 1 timme och själv kan jag bara plocka ut 130kr/timmen[/quote]


I mina 600 ingår administrativ personal, säljorganisation, ett stort huvudkontor i Stockholm etc, EFTER att dessa är betalade får jag ut mina 150/h...

Men jag undrar fortfarande hur mycket du vill ha per timme när du sätter plattor i mitt badrum....
 
Vissa saker är svåra att förstå; eller så vill jag bara inte  :-/

En frisör drar in ca 8oo - 1000 kr/timme inkl moms. (Dessutom krävs MVG i princip alla skolämnen för att bli frisör men det är en annan diskussion).

En plattsättare ska ha 650 kr exkl moms/timme.

En grävmaskinist som investerat ca 3 Mkr i utrustning tar ca 700 kr/timme exkl moms.

Visserligen har alla yrkesgrupper olika omkostnader men det verkar inte stå i proportion till vad marknaden är beredd att betala.

 
sville skrev:
Jag är inte plattsättare, sysslar inte alls med den biten inom bygg, utan är snickare.
Därför drar jag upp frågan angående dyra verktyg.
Skulle iaf vara kul att få veta vad du tycker är OK att ta per m2 för att renovera ditt badrum.

Och till David, jag håller med dig, det är naturligtvis upp till var och en att anlita vem som helst till att utföra ett arbete.
Men när tyvärr många inte är upplysta om hur det fungerar angående garantier mm. måste jag ändå påpeka att det inte är konkurans på lika villkor, och då menar jag inte språkmässigt.
Skulle du vilja definiera begreppet "på lika villkor"? Vad får inbegripas där och vad får inte inbegripas? Pris, kvalitet, kvantitet, tidsaspekt, flexibilitet, garanti?
Får man som företagare konkurrera med pris eller inte?
Vart vill jag komma med dessa frågor, kanske du undrar?
Jag påstår att begreppet "konkurrens på lika villkor" på en fri marknad kan vara en motsägelse. Konkurrens är just att se till att man levererar en i kundens ögon bättre produkt/tjänst än sina medtävlare. Priset är en oundviklig del av produkten/tjänsten. På lika villkor måste i förlängningen innebära att ingen produkt/tjänst får anses vara bättre än någon annan. Dvs om man inte får priskonkurrera så har vi inte en fri marknad. Då har vi i bästa fall kartellbildning eller i värsta fall planekonomi.

mvh
David
 
Intressant diskussion. Ännu intressantare är frågan varför det inte finns något samband mellan pris och kvalitet när det gäller hantverkare. Diskussionen hittills har väl sin förklaring i dålig konkurrens, hög efterfrågan på hantverkare och lågt utbud på hantverkare. Det jag längtar efter att få se är ändå en hantverkare som konkurrerar med kvalitet. Jag har hittills träffat få hantvekare som inte jobbar efter principerna kvantitet, fort och fel, ta pengarna och stick. Jag tycker nämligen det är helt ok att betala bra för en bra utförd tjänst som kräver specialistkompetens. Däremot har jag extremt svårt att acceptera att betala s.k. gipssnickare och andra sopor den gängse höga timpenningen.
 
Intressant även att det tydligen inte var så lätt att få fram vad timmpriset ligger på...

Räknar därför lite på vad kostnaden "borde" ligga på, enligt min åsikt ;)

Plattläggare lön:
25000 * 1.4 = 35000/månad lönekostnad.
35000/160h => 220sek/h + moms
Beläggning ca 85% => 260sek/h + moms

Övriga kostnader att räkna med:
Bil: ca 4000/månad (moms ej inräknat)
Lokal/lager ca 50m2: 50*600 => 30000/år
Diverse verktyg mm ca 50000/år
Övrigt: ?
Summa ca 10000/månad => ca 70sek/h

Övriga intäkter:
25% på material
Omsätting mtrl ca 500000 => 125000 => ca 80sek/h

Intäkter från mtrl går mao på ett ut ungefär med kringkostnader.

Om man räknar med att firman dessutom skall gå med viss vinst så borde rimlig timmpening för enmansfirma ligga på ca 300+moms om hantverkaren får sälja mtrl med 25% påslag.

Hyra en plattsättare under en vecka borde alltså kosta ca 12000+moms, jag tror han hinner både kök och badrum under denna vecka...



 
I mina 600kr/timmen ingår Fix, Fog, Tätmembran, Fiberremsa, fiberduk, Verktyg, bil, Lagerlokal för att förvara materialet i, Leverans av material, Inburet, Även fast det kanske e 5 trapper upp utan hiss, Sen måste även plattsättare sköta det administrativ även detta ingår...

Sen måste du väl förstå att jag inte kan säga hur mycket det blir för att sätta plattor i ditt badrum, utan att ens se det först, vet inte hur du jobbar, Men så jobbar inte jag...

Det jag vill veta är hur mycket jag får betala/timme!

Mitt exempel ovan inkluderar både verktyg, lokal, och bil, men inget material.

Vad timmkostnaden blir kan väl inte ha att göra med hur badrummet ser ut?

Jag vill ha ett timmpris och betala 25% påslag på materialet (alternativt stå för materialet själv), vad är ditt timmpris ?!
Du sa ju själv i ett inlägg ovan att du gärna jobbar per timme...?
 
;D Jag förstår varför du inte får några jobb på löpande räkning...

Jag är inte ute efter ditt timmpris för att få ett jobb gjort av just Dig.
Men att ditt timmpris skall bero på hur badrummet och jag ser ut verkar konstigt, har du ingen prislista??
 
Wow! Och jag tyckte jag var frän i vissa samtal.  ;)

Timpriset är ju en aspekt. Vilken beläggningsgrad en hantverkare har är en annan. Och då sett över längre period än just en dag, månad eller så. På samma sätt som hur dom kan använda material, spill, etc. Förstår också att det är en jävla massa körande fram och tillbaka för borttagning av gammalt kakel, putsning, primning, uppsättning och fogning samt rengöring. Det blir några möten och spilltiden får han inte betalt för. Därför ökar timpriset. Att räkna med 1.4 som lönebikostnad är inte rätt. Om han är över 40 i alla fall.... 1,56 - 1.61 räknar vi med beroende på ålder och pension, t ex.

Att badrum tar olika tid förstår jag. Beroende på vinklar, typ av kakel/klinker, rör, etc. Däremot är min uppfattning att plattsättare är snabba som f-n när dom väl jobbar.

Om jag betalar +-100:- kan jag tycka det är ok. OM det är en riktig hantverkare som jobbar med stolthet, kvalitet och proaktivitet. Föreslår lösningar, gör det lönsammare för mig, bättre lösningar och förstår vad jag vill ha.

Men, som någon sa, alla sopiga gipssnickare..... Ävna, giriga och "smarta" hantverkare som hela tiden försöker slå kunden på stålar.... Inte en chans.

Och på 25 tkr får man ut kanske 18-20 tkr e skatt. En polski som jobbar svart för 70:-/timma, 12 timmar per dag, utan garanti får 840:-/dag. 20 dagar 16.400:-. Rätt skrämmande.
 
Ja, det låter ju helt rimligt!
Om jag i ett nybyggt hus skulle vilja få ett normalt kök, ett mindre dass samt ett badrum på ca 15m2 golvyta (kakel + klinker, inga konstiga former eller krumelurer), skulle du klara det på en vecka?
 
förstår inte varför man ska hetsa upp sig över sådana här uttalanden..allt är en fråga om tillgång och efterfrågan..just nu är det brist på byggare av alla dess slag ..trofanken att man hugger åt sig så mycket man kan i timpeng ..man har inget för att vara snäll..så får han vara hur trött han vill på det..jag bryr mig mindre

jag känner inget hot av polackerna..dom flesta kan ju bara på sin höjd gräva i trädgården..släpper man in dom i huset och frågar vad dom kan göra så får man till svar ."jag kan allt"...OK!!..det betyder ungefär jag är desperat på pengar så jag provar på alla yrken bara jag får pengar till ett hus i polen...den som litar på en sån får skylla sig själv anser jag
:) :) :) :)
 
Okej, här kommer lite förutsättningar!

Badrum:
Golvyta (ska flytspacklas) 15.5m2, klinker 20x20 2 olika färger
Avloppsbrunn för dusch, avlopp för dass samt avlopp för handfat.
Väggar, precis som du antog, 50m2, 20x20 kakel, slätt.
2 rör ur vägen, 1 brytare vid dörren, kablar ut vid badrummskåp.
I princip 4-kantigt rum.

Dass:
3m2 golv, klinker 20x20
Väggyta att kakla ca 10m2, 20x20 kakel
2 rör i vägg samt avlopp till dass och handfat.

Kök:
Kakel 10x10, ca 5m2
3 dosor för vägguttag + brytare
Går upp mot tak vid fläkt ovan spis.
 
Plattsattaren skrev:
[quote author=HenrikBorg link=1131387126/30#58 date=1131557431]Okej, här kommer lite förutsättningar!

Badrum:
Golvyta (ska flytspacklas) 15.5m2, klinker 20x20 2 olika färger
Avloppsbrunn för dusch, avlopp för dass samt avlopp för handfat.
Väggar, precis som du antog, 50m2, 20x20 kakel, slätt.
2 rör ur vägen, 1 brytare vid dörren, kablar ut vid badrummskåp.
I princip 4-kantigt rum.

Dass:
3m2 golv, klinker 20x20
Väggyta att kakla ca 10m2, 20x20 kakel
2 rör i vägg samt avlopp till dass och handfat.

Kök:
Kakel 10x10, ca 5m2
3 dosor för vägguttag + brytare
Går upp mot tak vid fläkt ovan spis.
Kolla din PM...
Svarar ikväll...
[/quote]

Ser att jag gjorde en liten groda, 50m2 var ju inkl golvet! alltså 35m2 kakel i badrummet.
 
När jag började den här tråden missade jag att ge förutsättningarna för det pris på 630 kr/kvm. Det som ska göras är följande:

Badrum:
45 kvm väggkakel 20x30 på nygipsad vägg
9 kvm 30x60 klinker på redan flytspacklat golv

Hall, kök och tvättstuga:
ca 40 kvm 30x60 klinker på slipat betonggolv

Kuriosa: Killen ville också erbjuda att ta det svart för en hundring mindre (han drog inte ens av momsen i sitt dumsnåla lilla huvud)

Jag skulle vilja ha ett timpris istället - precis som andra här verkar efterlysa, och med ett garanterat minimiresultat per timme på t.ex 2 kvm eller vad man kommer överens om.
 
En annan sak jag tycker är häpnadsväckande är priserna på badrumsinredning. Är det någon skillnad på ett vanligt fanérat skåp och ett fanérat skåp som ska sitta i ett badrum? Prisskillnaden är enorm. Om man köper typ Svedbergs får man punga ut med över 30.000 för en ganska rapplig kvalitet. Då kan man ju anställa en möbelsnickare billigare och få det som man vill ha det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.