Nu har jag äntligen kommit igång med att måla i mitt garage för att få det lite ljusare och fräschare. När jag stod och rollade som bäst dök det upp en undring i mitt huvud:

Hur gör målarproffsen när de får ett uppdrag att måla ett rum som har massor av utanpåliggande el?

Jag hade först tänkt skruva bort alla kabelklamrar, eldosor, strömbrytare etc i mitt garage för att kunna täcka den gamla mörkgröna färgen helt med ny fin vit men jag insåg snabbt att det är bäst att inte väcka den björn som sover. Väggarna är putsade och pillar men det minsta på de pluggar som sitter i väggen riskerar man rejält med spacklingsjobb. Det skulle också vara ohållbart att ha alla sladdar hängande löst under målningen så jag valde helt sonika att måla över kablar och klamrar, kladda färg runt kontakter och strömbrytare så gott det gick och är inställ på att få skrapa rent när färgen väl torkat.

Vad säger ni målare, om jag hade anlitat er och sagt att jag vill ha garaget ommålat på insidan. Ni kommer hit och ser att all el ligger utanpå, vad säger ni då? Jag gissar att det finns olika alternativ och att de innebär olika kostnad så det skulle vara intressant att höra hur ni agerar.

Vänligen
Målarkludden
 
Jag arbetar inte som målare, men jag föreställer mig att en sådan hade utgått från dina egna önskningar. Om du ville helrenovera och gömma all el så hade det ju blivit jättedyrt. Likaså om du av någon anledning hade föredragit kablar och dosor omålade och det var tvunget att plocka ner och spackla om alla hål.

Det var väl lika bra att måla vitt över allt så du slipper en massa grådassiga kablar på väggarna?

I arkitektoniska sammanhang så anses garage som underhållsfria "budgetytor" à la en gång tjockt med vit källarfärg. Ligger det kablar och dylikt på väggarna så målas de tillsammans med resten.
 
Antingen målar man runt eller så målar man in det. Jag brukar foga in ledningarna först med fog sen målar in det i tak/vägg färg.
 
Jag hade en himla massa kabalr i min källare (har fortfarande såklart), målaren föreslog att foga (som han ovan) så att det blev tätt och inte mass glipor, sen målade dom in alltihop. Blev otroligt mycket snyggare och renare än innan. Att hålla på och kladda runt kablarna kan nog aldrig bli bra...
 
Säger som föregående, skall dom målas in fogar man in med mjukfog.
 
Instämmer. Jag fogar med mjukfog runt kablarna och målar över.
 
Vad är mjukfog
 
Latexfog_Vit.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Latexfog som ovan går att måla över, sen finns det olika siliconer som också kallas mjukfog, men de går inte måla över (används t.ex. i kök och badrum).
 
Dosor och strömbrytare och eluttag bryter man strömmen till och sedan lossar ner ytterkåpan så att man kan måla undertill.

Finns det evt text skriven på några dosor så bör man ej måla över dessa eller iaf skriva det på insidan av locket. Många Målare hatar Elektrikern för de vill ju bara står där med sin spruta och struntar hejvilt i om elektrikern har satt märkningar på varenda uttag eller dosa. (Gäller vanligtvis större lokaler).

Att man målar in kablar bryr jag mig inte om hur man gör. En seriös elektriker försöker att skära "bakom" kablarna vid evt demontering så så lite reparations av väggen behövs sedan. Något man kan tänka på att sitter klammer med skruv så kan man ju försöka att inte måla över alla skruvskallar . Ganska tidsödande att stå med kniven eller en liten plattmejsel och rensa skruvskallarna på färg för att kunna skruvas ur.
 
Som "gammal" målare i min tidiga yrkeskarriär så skulle jag nog spontant säga följande:
Latexfog för att jämna ut/täta kablarna för att på så sätt slippa svarta glipor.
Själva dosorna skulle jag skruva loss så att dom hängde fritt ( oftast bara två skruvar) och sen måla bakom där själva dosan ska sitta.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Jag jobbar som industrimålare/betongmålare och i de flesta fall målar vi över kablarna de gånger det är ett virrvarrstrassel. Enstaka kablar målar vi runt eller täcker in. Dosor och liknande målar vi dock aldrig på och märkningar maskerar vi så att de blir kvar. Dock sprutmålar vi det mesta. Penselmålning gör sig alltid sämre ihop med kablar.
 
Värt att tänka på, är att man aldrig får måla över utanpåliggande kablar på så vis att det ej längre går att se dem. Ty då uppstår en olycksrisk.
 
Oj, vad många svar det kommit här, roligt!

Mycket intressant att läsa att övermålning är det vanliga. Också väldigt intressant att många fogar runt kablarna innan övermålning för att få bort gliporna...är det helt förenligt med elreglerna? Någon sa till mig att anledningen till att lekmän inte får dra el själv var att kablarna ska kunna gå att slita ned av brandkåren om något skulle hända...

För mig är det överkurs att foga, det handlar i detta fallet om ett garage där lite glipor mellan kablar inte är högprioriterat. Det ska upp en massa ELFA-hyllor på väggarna som sedan ska ha prylar på sig så det mesta av kablarna kommer vara dolda ändå. Om väggarna varit stabilare hade jag absolut skruvat loss dosor, uttag och kontakter men nu fick de sitta kvar. Angående skruvarna för kabelklämmorna tar det emot lite att måla över...jag vet att det kan vara ett h-vete att rensa skruvspår som målats över men förhoppningsvis kommer jag aldrig behöva röra kablarna så länge vi bor i huset.

Vi har turen (eller oturen beroende på hur man ser det) att elen i resten av huset är dragen i pem-rör inne i väggarna så det är bara i garaget och tvättstugan det är utanpåliggande. Tidigare målare (troligen när huset byggdes) var ambitiös så kablarna var omålade tills jag greppade pensel och roller! :D
 
305 skrev:
Värt att tänka på, är att man aldrig får måla över utanpåliggande kablar på så vis att det ej längre går att se dem. Ty då uppstår en olycksrisk.
Med den mängden mjukfog som krävs för att göra alla kablar "osynliga" så är det nog billigare att fälla in o gipsa om...

Men visst en stackars 9mm kulo med lehtiklammer kan fort "försvinna" med mycket latex och färg
 
  • Gilla
Hamilton_ och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.