Hej på er!

Är ny här på forumet, och likaså på torp :) Jag och min sambo var för ett par år sedan och besökte detta torp, som vi nu har fått erbjudandet om att överta. Vi var aldrig inne i torpet vid detta tillfälle, så dessa bilder är vad jag i nuläget har att visa er erfarna torpmänniskor. Torpet är obebott sedan 15 år tillbaka men har vintervärme i nuläget. Vårt första mål är att få huset beboeligt i dess enklaste form, för att sedan längre fram göra större investeringar om vi känner att det känns rätt. Om inget har förändrats sedan vi var där sist så är det (vilket också går att se på en av bilderna) en takpanna som är sönder (vilket jag förmodar är väldigt negativt med tanke på hur länge huset har stått tomt?), ytterdörren är bara att byta ut, vindskivorna likaså(?) samt att diverse träpanel ev behöver bytas eller göras vid, målas om osv. Vad får ni för tankar när ni ser bilderna? Är det något ni spontant tänker på som alarmerande?

Ska också nämnas att man behöver bygga ett nytt utedass då det inte finns toalett i huset. Rinnande vatten finns i huset, det finns egen brunn på gården. Har ni erfarenheter av en brunn som stått länge utan användning? Utedassexperter ;)

Ni som har erfarenhet av dethär, har ni några tankar om kostnader kring ett sådant här projekt? Då syftar jag på att få det beboligt i dess enkla form, inte något lyxigt men väl behagligt att vistas i under sommartid. Förstår att det enbart är spekulationer jag ber om, men det vore intressant att höra era tankar.

Det vore även av värde att få lite tips från er på vad vi ska tänka på när vi tittar på huset invändigt i juni.

Taggad på svar :)

/Jeanette
 
  • IMG_1184.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1197.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1203.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Morsansgrabb
  • Laddar…
S
Välkommen till forumet.

, uppskattning av renoveringskostnader till dess simplaste form..... 50-100k
för att göra det "rätt"... >400k kanske...
 
Hej och tack för detta! Ska ha detta med i tankarna när vi kollar på huset igen. Bra tips med toan också. Det ska jag undersöka vidare.
 
Som sommarstuga är det lite mindre kritiskt med både det ena och det andra, men bara utifrån några bilder är det nästintill omöjligt att bedömma skick/status och därmed vilka ev åtgärder som ska till och såklart också ev kostnader.

Det ser skruffigt ut på utsidan, men ett gammalt hus med bra virke kan ändå vara i tämligen gott skick, men det kan också vara hur mycket som helst som behöver åtgärdas.

Grunden - fukt, mögel & röta? (Worst case - hussvamp)
Skorstenen - behöver den muras om i toppen? (+ nästan spiksäkert så behöver den också tätas invändigt i piporna [glidgjutning]; om ni tänkt använda vedspis el annan eldstad).
Taket - ser ut att gå lite upp och ner (?), vilket kan indikera problem (röta).

Är grunden och taket någorlunda ok så är allt annat hanterbart.
 
Är det borrad eller grävd brunn?
 
Tack för era svar! Ska kolla upp alla grejer ni tipsar om när jag tittar på huset. Jag vet inte om det är en borrad eller grävd brunn. Antar att borrad är bättre?
 
Hej igen! Nu har jag fått reda på att det är en grävd brunn. Vad har ni för tankar på detta?
 
Vi har också en grävd brunn där vattnet var lite missfärgat. Vi gjorde ett prov av vattnet med hjälp av kommunen och resultatet blev 'tjänligt med anmärkning'. Vi tömde brunnen och klättrade ner. Vi bytte bottengruset och skrubbade insidan med rotborste. Det blev mycket bättre, ingen missfärgning och ingen unken lukt.
 
En viktig fråga är om ni är någotsånär händiga, gillar att snickra o måla och om ni kommer att ha tid med det. Ett sådant här gammalt hus kräver omvårdnad och mycket kan man göra själv till ringa kostnad med man måste ha tid. Exempelvis de fina gamla fönstrena är värda att bevara, och kanske ytterdörren också går att rädda med tålamod och linoljefärg?

Utifrån vad man kan se på bilderna har torpet inte blivit sönderrenoverat, vilket kan vara en fördel. Viktigt att använda material och metoder som passar med huset så att ni inte skapar problem där det ännu inte finns några.

Ställ gärna frågor i byggnadsvårdsforumet, där det finns mycket erfarenhet torprenovering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.