Hejsan,

Jag håller på för fullt att bygga ett kombinerat carport/garage och har nu börjat funderat kring placering av belysningen och eluttag och tänkte höra med er ifall ni har några synpunkter/förbättringar på mitt första utkast. Planen är att använda carporten som huvudparkingsplats för våra bilar och garaget kommer att agera förråd/verkstad/av-isning. Takhöjd 2,4 m. Underspikat i carportdelen.

Skiss över carport/garage
belysning.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Placering på tomten. Huset är ett Eksjöhus PrioEtt med ingång på kortsidan.
tomt.png

I carportdelen är planen att köra med 9 st infällda LED spottar. Inte bestämt slutgiltig typ än men än så länge lutar det åt GU10 armatur med Reflektorlampa LED GU10 4,2 W 36°. Funderar lite på att ha infällda spottar även i öppningen för takskjutporten. Är lite osäker kring styrningen för carportbelysningen ifall den ska gå på rörelsevakt eller om man även vill använda den som dekorbelysning.

Vi har inte bestämt belysningen för garageuppfarten (ca 14 m från väg till carport) så kom gärna med tips här.

I garagedelen tänker jag mig 10 st Lysrörsarmatur T5 28 W. Funderar även på att ha en belysning mitt i garaget som aktiveras av rörelsevakt, tänkte att det kan vara smidigt att ha när man bara ska köra ut bilen eller hämta något från garaget.

Eluttag (gröna kvadrater i bilden) har jag försökt placera på lämpliga ställen där man kan tänkas behöva el. Motorvärmare utomhus, långsida utsomhus, insida vid dörr, insida bredvid takskjutport, insida vid arbetsbänk.

Vad tror ni?
 
Ang eluttag skulle jag ha placerat minst tre till i garage/verkstad. Ett på högra långsidan i höjd med backspegel/kofångare samt två på motsatt långsida. Allt för att slippa jobba med skarvsladdar och grenuttag. Sen saknar jag ett 3-fasuttag i garaget. Det kommer nog den tiden då det ska in en svets, kompressor, byggfläkt, vedklyv etc av lite kaliber och då har du ett uttag som du kan dra en lång 3-faskabel från.

I carporten vill du dimensionera för att ha två bilar med motorvärmare och kupéfläkt. Dvs att du plockar ut nära 4kW och då behövs två grupper alt en väl tilltagen grupp 16-20A.

Ang lysrör så satte jag efter ett antal år upp en extra tvärgående (parallellt med den över bänken) armatur över motorrummet på bilen för att få bättre belysning än med enbart den över arbetsbänken.

Det är min 15-åriga erfarenhet av garage/verkstad.
 
  • Gilla
Johan01
  • Laddar…
När det gäller motorvärmaruttagen så bör varje uttag ha varsin 10 ampere grupp ansluten till olika faser.
 
  • Gilla
Johan01
  • Laddar…
Själv saknar jag ett motorvärmaruttag längst ut i carporten. Vår carport ockuperas ibland av div projekt eller en extra bil och då hamnar bilen som behöver motorvärmare utanför.
 
  • Gilla
Johan01 och 2 till
  • Laddar…
glöm inte eluttag till takskjutportsmotorn.
 
Tack för alla synpunkter, visste att jag kunde lita på er! 3-fas är en bra idé som jag blivit rekommenderad av svärfar också, så det lär det bli ett uttag till det.

Mycket bra tips om eluttag framför carporten, det händer ju att man får gäster som vill värma bilen också.

Fler eluttag känns också som att man kan installera i garaget, onödigt att snåla på när man ändå bygger nytt.
 
All yta i garage som inte upptas av någon bil tenderar till att bli upptaget av grejer, oavsett om detta är avsikten (som här) eller inte. Det betyder att när bilen är ute och man ska laga en cykel eller måla en möbel, var kommer man stå då? Jo, såklart, i mörkret mellan lamporna...

Fast man kanske inte ska säga något när ens egen garagebelysning består av en ficklampa och man har ett enkeluttag som hänger löst. ;)
 
Fast med den uppställningen med lysrörsarmaturer kommer det att bli ljust även i tomrummet efter bilen. Under förutsättning då förstås att armaturerna är rundspridande.
 
Mikael_L
snaggletooth skrev:
Fast med den uppställningen med lysrörsarmaturer kommer det att bli ljust även i tomrummet efter bilen. Under förutsättning då förstås att armaturerna är rundspridande.
Ja precis, med 10 lysrörsarmaturer på 36 m2 så är risken för "dåligt med ljus" inte speciellt överhängande. :)

Sen undrar jag om inte lysrörsarmatur-raden i "mitten" skulle kunna placeras lite mer i mitten av garaget. Inte över bilen, men lite närmare. Den bortre raden kommer nämligen belysa bra på sidan av bilen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.