För tio år sedan valde jag att ersätta taken på vår 70-tals vila från eternit till plåt. Efter noggrann analys så valde vi Plannjas Royal -plåt. Den höga kvalitén tillsammans med den mycket väl tilltagna garantin för både färgsläpp och korrosion fick överväga det dyra priset och plåten inhandlades från Fredells i Stockholm.
I mars 2014, så noterade vi av en slump att takkanterna såg "konstiga" ut. En närmare besiktning visade att hela taket var grovt anfrätt av rost och takfärgen i varje vågdal på plåten har släppt. Förutom det så rostar plåten även på undersida.
Efter vår reklamation så besökte 3 personer från Plannja vår fastighet och konstaterade "Kantkorrosion, inte så vanligt men det händer att det blir produktionsfel"

Efter otaliga påringningar till både Plannja och Fredells, så friskriver sig nu Fredells och hänvisar att man "bara förmedlar en annan tillverkares plåt" och att Plannja inte har för avsikt att stå för några som helst garantiutfästelser. I "ren goodwill så kan man tänka sig att ge ett litet bidrag för att täcka en del av kostnaderna för ommålning". Enligt Fredells så gick vår reklamationstid ut 2 år efter köpet av plåt och att några andra garantier inte finns.

Med tanke på att Plannjas hemsida lovar garantitider på tiotals år och att bygghandlarna gärna använder just garantiutfästelserna för att få kunden att köpa en dyrare plåt, så vill jag varna alla som är i färd med att byta tak: KÖP INTE PLANNJAS PLÅT pga av garantin - de utlovade garantierna vad gäller både färgsläpp och korrosion är inte värda ett ruttet lingon !
anders
 
Nu fattar jag inte. Menar du att Planja erbjöd "tiotals år", för den produkt du köpte, och nu inte vill stå för det?

Hur motiverar de sitt beslut?
 
Men vad var det för "mycket väl tilltagen garanti" du fick på plåten du köpte? Fredells kan inte ducka för en giltig garanti, anmäl till ARN.
 
Garantierna som finns på hemsidan nu gäller ju inte produkter köpt för tio år sedan. Men kolla vad det står i garantibeviset som ni fick vid köpet. Troligen är Fredells inte garantigivare och har då inget juridiskt ansvar, om Plannja har lämnat en garanti måste de stå för den.
Finns det inget dokument finns det i praktiken ingen garanti, utfästelser som "Livstid på 30 år" har ingen verkan för konsument, möjligen kan de dömmas i marknadsdomstolen, men det har du ingen direkt nytta av.
 
Vad är det för dumheter, det är de man köper en vara av som står gör givna garantier, i detta fallet Fredells. Det är dem man har ett avtalsförhållande med.
 
Fredells kan ju inte stå för en utökad garanti som Plannja ev har. Däremot måste de ju följa konsumentköpslagen. Och i de står det väl något om tre år om köparen kan bevisa att det är fabrikationsfel. Om Plannja utfäster 10 års garanti så är det ju dem som står för garantin.
 
Csre skrev:
Fredells kan ju inte stå för en utökad garanti som Plannja ev har. Däremot måste de ju följa konsumentköpslagen. Och i de står det väl något om tre år om köparen kan bevisa att det är fabrikationsfel. Om Plannja utfäster 10 års garanti så är det ju dem som står för garantin.
NEJ! och JO! Ev. garanti gäller mellan avtalsparterna, i detta fall Fredells och TS. Exakt vad som avtalats dem emellan vet vi inte så det är svårt att säga något om. Men så länge det inte finns något avtalsförhållande mellan Plannja och TS kan TS inte kräva något av Plannja.

Fredells kan mycket väl ha lämnat garantier utöver den lägstanivå konsumentköpslagen sätter och det kan mycket väl vara garantier specificerade av Plannja, men det är Fredells som är skyldiga att stå för dem gemtemot TS.
Vad Plannja skrivit i någon annons är inte en garanti gentemot TS, tyvärr. För man kan verkligen tycka att det borde vara så. Så att företag borde kunna krävas stå för det de lovar och påstår. Men så är det alltså tyvärr inte, i alla fall inte strikt garantimässigt.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
hempularen skrev:
Nu fattar jag inte. Menar du att Planja erbjöd "tiotals år", för den produkt du köpte, och nu inte vill stå för det?

Hur motiverar de sitt beslut?
Kolla in deras hemsida:

Plannja lämnar en garanti för Royal enligt följande: (se www.plannja.se/garanti)
Genomrostning områden C1 - C3 hela 30 år, för område C4 15 år

När det gäller kulörbeständighet och färglossning så är garantin enligt följande:
Område C1-C3 20 år och för område C4 15 år.

Detta står på deras hemsida och är riktat till husägare, dvs privatkunder som handlar via bygghandeln.
För majoriteten av alla hus i Sverige (och även vårt) gäller reglerna för område C1-C3. Värst utsatta västkusten är mera ett C4 område.

Plannja gör altså reklam på sin egen hemsida, riktat till specifikt villaägare, om just denna garanti.
När vi bad om offert på plåt från Fredells, så lyftande man fram garantin som en motivering att det var värt att betala för en dyrare plåt.
Nu när skadan är ett faktum, så vill både Plannja och Fredells smita från sitt ansvar.
För vår del så har vi lämnat öärendet till ett advokatkontor för att driva frågan.

Min starka varning kvarstår: Plannjas garantier är värdelösa och se upp med Fredells som inte vill ta sitt ansvar!!
Anders
 
Jo, vi kommer att driva ärendet både via ARN och domstol !!!
Det tråkiga är att vi inte är ensamma i detta fall; Plåtfirman som i tiderna monterade taket uppger att Plannja Royal ofta är behäftat med just kantkorrossion och det finns flera fall där man vägrat att följa sina givna garantier.
 
Fanns denna information på hemsidan när DU köpte din produkt. Det är det som är intressant.
 
Garantin på hemsidan gäller från 2007, vad som stod på hemsidan för tio år sedan är en annan sak.
Jag hittar inget om garanti på hemsidan från tio år sedan: https://web.archive.org/web/20040705002401/http://www.plannja.se/ och även om det stod på hemsidan gäller det inte som ett avtal, men kanske falsk marknadsföring om de aldrig lämnar garantier de skriver om.
 
Det förefaller som ts gör helt rätt och driver detta mot Fredells, som enligt uppgift från ts gav dessa garantier vid köpet. Fine så långt.

Dels vill det då till att motparten antingen vitsordar detta, eller att det kan bevisas.

Det enda kan vara att det kan vara bra att köra ARN först och sedan gå till domstol. Går man till domstol direkt blir det liten mening med ARN.

Förvånansvärt att plannja via fredells inte ebjuder t.ex. ny plåt till självkostnad som förlikning. Skulle inte kosta dem många kronor för bibehållen goodwill. Och med tanke på att det skulle omvandla ett 10 år gammalt tak till ett nytt borde det vara acceptabelt även för TS.
 
Redigerat:
Den vanligaste plåten som säljs av Plannja idag heter hardcoat och Green coat. Då ska väl garantierna för hardcoat (Green coat) gälla som hemsidan visar.
Den plåt de sålde för tio år sedan hette plåtisol, en plastfärg som har förmågan att krulla sig från plåten. Undrar om de verkligen höll samma garantier för den färgen nu som då?

Ta en extra koll på garantin så som den var när du köpte taket så du inte hamnar med otrevliga advokat kostnader.
 
Beltis skrev:
Fanns denna information på hemsidan när DU köpte din produkt. Det är det som är intressant.
I de monteringsanvisningar som förelåg vid inköpstillfället så beskrivs även garantitiden. Garantitiden är 15 år, både vad gäller korrosion och färgsläpp!!!
 
Fram till 2005, så beskrevs garanti och garantivillkor i den s.k. monteringsanvisningen. Jag har googlat sg alla gamla hemsidor vad gäller Plannja och i samtliga fall så sker en automatisk hänvisning till dagens hemsida med dagens garantivillkor (även för norska och danska hemsidor) . Däremot så går det att hitta monteringsanvisningar (inkl garantivillkor) i pdf-format på nätet - och dessa är ju daterade. Lite svårt för Plannja att förklara att garantin inte gäller, då det finns monteringsanvisningar från samma år då plåten köptes ...och som beskriver garantitiden...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.