Hemmakatten
Är det någon som har kollat hur det blir med ROT? Hitintills har det ju varit så att så länge husen är avgiftsbefriade (5år) utgår ingen ROT-rabatt vid tillbyggnader etc. Nybyggda småhus med bygglov beslutade efter 1 juli i år har befrielse från fastighetsavgiften i 15 år. Kommer det då bli så att man kan få ROT först efter 15 år? Eller kommer 5-årsgränsen att kvarstå?
 
låter väl rimligt att gränsen flyttas till 15 år kan jag tycka..., har man gott om $ så får man la köpa ROT till sina föräldrars hus.. eller RUT ist.
 
MagicFingers skrev:
...har man gott om $ så får man la köpa ROT till sina föräldrars hus.. eller RUT ist.
Hur menar du?
Om man behöver ROTa i sitt eget nästan nya hus...?
 
Du ska knappast behöva renovera ett nytt hus. Risken är annars att man låter bli visst arbete i samband med nybyggnation och året efter utför det via ROT.
Men kreativa lösningar som MagicFingers beskriver förekommer alltid..............
 
Avgiftsbefrielsen i 15 år gäller hus byggda från 2012 och senare. Börjar gälla i år 2014. Inget rot för nybyggt hus. Nybyggt hus är hus som är befria från fastighetsavgift.

Källa: Skatteverkets hemsida
 
Hangun: Jag håller med om att det står så på Skatteverkets första sida om ROT-avdrag. Men om man läser "Skatteverkets information om skattereduktion för husarbete fr.o.m. 2013" så står det bara

5.4 Nybyggnation
Ett nybyggt småhus får vid fastighetstaxeringen ett värdeår (nybyggnadsår) som är året före fastighetstaxeringsårat. Som rotarbete räknas inte om eller tillbyggnad av ett småhus som sker under de första fem kalenderåren efter beräknat värdeår.

Och om jag minns rätt så var informationen i media när avgiftsbefrielsen förlängdes till 15 år att karenstiden för ROT-avdrag skulle vara kvar på 5 år.
 
Ja det känns iaf inte nybyggt efter 14 år
 
intressant fråga....

Kommer själv flytta till nybyggt nästa år och kommer ev att bygga extra, tapetsera eller annat småfix.
Man har alltså ingen möjlighet till att nyttja ROT I så fall ?
 
Var i kontakt med Skatteverket för ett tag sedan ang rot för nybyggt hus (klart 2014) och karenstiden ligger kvar på 5 år.
 
Det är alltid bäst att läsa lagen, SKVs information ger jag inte så mycket för.

Det verkar till och med vara så att man kan få ROT på hus yngre än fem år om man betalar fastighetsavgift. Någon ändring till 15 år har i alla händelser inte genomförts. :)


Inkomstskattelagen 67 kap.

13 c § Som hushållsarbete räknas inte
1. arbete som enbart avser installationer eller service på maskiner och andra inventarier vid tillämpningen av 13 a eller 13 b §,
2. arbete för vilket försäkringsersättning lämnats,
3. arbete för vilket bidrag eller annat ekonomiskt stöd lämnats från staten, en kommun eller ett landsting,
4. om- eller tillbyggnad av ett småhus för vilket fastighetsavgift inte har tagits ut för de fem första kalenderåren efter beräknat värdeår, eller
5. sådana tjänster som anges i 7 kap. 1 § andra stycket 5 mervärdesskattelagen (1994:200). Lag (2012:757).
 
Du betalar aldrig fastighetsavgift/fastighetsskatt på ett nytt hus, så där faller ditt resonemang. Fastighetstaxeringens regler är inte desamma som ROT, man använder dock nybyggnadsåret för att bestämma om man får rot eller ej. Hur man är befriad el betalar halv avgift, spelar således ingen roll, rot har fem år efter nybygge och fastighetsavgiftsbefrielsen är 15 år i dagsläget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.