Hej,

Nu har jag köpt min drömstugan och vill bo där åretrunt. Ska dra in VA som redan finns vid tomtgränsen. Elen finns redan. Fönster är gamla kopplade och jag tänker inte byta ut dem. Vägen är bara ca 10cm. min frågan är: om jag skaffa en vatten/luft värmepump, klarar mig under vinter? bor i närheten av Stockholm. blir det bättre/varmare om jag även lägga till en luft/luft värmepump? stugan är i 1 3/4 våning och tot ca 65kvm...vad jag ber tänka mer ? Tacksam för alla svar!
 
Starta med en värmepump till att börja med. Efter ett år ser du ju hur det funkar och hur hög förbrukningen blir. Luft/x värmepumpar har ju relativt hög genomsnittlig verkningsgrad i Stockholmsklimat.
 
En luft-vatten värmepump förutsätter ju att du har vattenradiatorer (eller vattenburen golvvärme). Har du inget vattenburet system, så är det luft-luft värmepump som gäller. och så bör du ha några elradiatorer som backup/tillskott.

Luft värmepumpar, oavsett om de är för vatten eller luft värme fungerar bara ned till -15 - -20 grader utomhus, beror lite på fabrikat. Men även om de fungerar vid ex. -16 grader, så har de dålig verkningsgrad vid så låg temperatur, så då måste man ha någon form av tillkottsvärme, antingen tillskott som ingår i värmepumpen, eller separata radiatorer.

Annat att tänka på om du skall bo året runt i en sommarstuga, är vattenförsörjning. I många fall är det bara sommarvatten i sommarstugor, dvs. ledningar till huset kan frysa.

Snöröjning, om du är beroende av en mindre väg, så kan det vara upp till ig att beställa och betala för snöröjning.
 
Det är nog bra att ha någon eldningsmöjlighet inomhus också. Det framgår inte om det är vinterbonat, och de gamla fönstren lär läcka en del under vintern. Fördelen med att den är förhållandevis liten är att stödeldning kommer ge bra effekt.

Vad menar du med att vägen bara är "ca 10 cm" ?
 
Tror han menar att väggen är ca 10 cm, dvs inte vinterbonat direkt.
 
Kyleman skrev:
Tror han menar att väggen är ca 10 cm, dvs inte vinterbonat direkt.
Ah :D

Det besvarar ju även min andra fundering per automatik. Stödkamin/radiatorer låter absolut som en nödvändighet här!
 
D09
Kolla hur väg/ sopor etc sköts vintertid.

Att det inte är sommarvatten genom någon ?förening?

Hade kört på luft luft och en kamin.
Med backup element.

Stänger man en dörr till t ex sovrum och kör med luft luft så blir det kallt fort.

Hade 120mm vägg tidigare och det var inga problem vintertid.

Kolla av hur du tänkt lösa din ev egna snöröjning.

Jag hade inte lagt för mycket pengar innan jag bott där i ett år och lärt känna huset.

Ibland för människor för sig att totalrenovera för att strax efter blå bort allt och bygga nytt :)

Kul att du hittat ditt drömställe :)
 
Tack snälla för alla svar! Område ( bara 5 stugor, nära centrum och buss) hade precis detaljplanerats och VA samt Väg fixat till tomtgränsen, som är en stor vändplan, så snöröjning bör funkar fint.

Jag hade ägt 1/2 torpet sedan samma tid jag blev medlem här, men nyligen köpt det från exet genom offentligt aktion med högsta bud! Så renoveringsbudget hämnat hos godmanen :( och jag är en HON ;)

Igår kom en rörmokare och tittade på stugan. Han tycker luft/luft fungerar sämre då det är ej öpenplanlösning mellan våningar. Jag har varken vatten eller el radiatorer så nytt måste jag ändå skaffa, det lutar mer åt luft/vatten nu. Största problemet är stugan tidigare hade utedass så vi måste stänga utedörren och använda hallen för pumpen och badrum :'( undervåningen hade lagt nytt plankgolv och nu måste rivas till sjöbotten igen i hallen och gräva in VA och sedan gör utrymmen vattentätt för att vara badrum.., han sa det är enda sättet att dra in VA, annars blir en fullåda vid fasaden, precis vid ingången.

Det blir mycket pengar, men eftersom jag inte har nån möjligheter att bygga nytt, som ALLA grannar gör för fullt just nu, och vill bo här så känns långsiktiga lösningar ändå känns rätt. Jag kan tänka mig bor här tills jag hamnar i hemmet om 30-40 år, om inte jag tvingas sälja pga ekonomiska problem i framtiden. ALDRIG mer äger något tillsammans med någon dock ;)
 
Det finns luft/luft-värmepumpar med dubbla innerdelar, en för övervåningen och en för undervåningen, men du får en oönskad låda någonstans på fasaden (kanske på gaveln eller baksidan). Men denna lösning är mycket billigare att installera än lösningen med vattenradiatorer och vatten/luft-värmepump (du kanske inte bara ska fråga en rörmokare om detta, de gillar att installera rör) och fungerar troligen tillräckligt bra, men behöver kompletteras med några (kanske fyra, två uppe, två nere, under fönstren) elradiatorer (el-element) för värmekomplettering riktigt kalla nätter och för redundans (i reserv ifall värmepumpen skulle gå sönder). För detta behöver du en elinstallatör och en specialiserad firma på luft/luft-värmepumpar (sedan kan de serva pumpen vartannat år också så att den fortsätter att funka som den ska). Någon slags vedkamin i huset vore bra att ha, t ex en gammal bänkspis i köket som ger helt underbart skön värme och går bra att laga mat på. Låt proffs dra in VA och bygga om hallen till badrum/tvättstuga, isolera vinden ordentligt om det behövs (t ex genom att spruta in ecofiber) samt byta alla tätningslister vid alla fönster och dörrar så det blir tätt, även se över fönstren. Jag skulle anlita en byggnadssnickare specialiserad på ROT för detta (gärna erfaren enmans), denne har sedan ett nätverk med andra specialister för rörmokeri, el, våtrum/kakel, målare, osv i den mån de inte klarar det själva. Om huset i övrigt är i bra skick (taket, grunden, osv) så är det ok sedan. Så tycker jag.
 
95mm stomme finns det väl 10 000 tals hus runt om i Sverige som det går utmärkt att bo i...finns många bostads omr från -60 talet och långt ifrån alla har annat än direktel eller LLVP....
 
luft luftvärmepump är inte en optimal lösning någonstans. Däremot är den relativt billig i inköp och relativt låg driftkostnad. Att dra in vattenburen värme är en tekniskt bättre lösning. Det ger en jämnare värme i huset och en luft vattenvärmepump är mer av ett komplett värmesystem än en luft luftvärmepump. Däremot är det mycket dyrare. Det är inte säkert att det är en ekonomiskt bättre lösning till ett så litet hus.

Direktel eventuellt kompletterat med luft luftvärmepump är nog det vanligaste när sommarstugor permanentas. Inte för att det är det bästa utan för att det är enkelt och billigt att installera.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Tack ni som svarat igen :) ja nu börjar jag kolla LLVP! En utedel någonstans måste jag ju placera oavsett LLVP eller LVVP, och innedel är mkt större med LVVP! Nya radiatorer måste jag ändå ha. Så här blir nog en LLVP med 2 innedelar samt en oljefyllda radiator under varje fönster. Då slipper jag även rördragningar till radiatorerna!

En frågar här: om placeringen av innedelar är inte på samma sidan som utedelen på fasaden, hur drar man rör mellan? När rörisen var här pratade vi om LVVP då sa han det blir en stor innedel med vatten och det måste bara stå i hallen bredvid trappan! Då blir det diagnal placerad som utedelen då stugan var nästan 6x6m rektangulär... Han sa då bästa låt grävmaskinist gräva även runt huset, från punken där VA kommer in i stugan, dvs under trappan i hallen. Eftersom hallen med stapplande i mitten mätter bara ca 5 kvm så vill jag verkligen inte en stor tank stående där, då VVbredare kan placeras ovanför duschen, och de två innedelarna kan placeras andra ställen. Nu frågan: är det bara elsladd eller rör mellan LLVPs in/ ute delar? Är det bäst att placera en innedel direkt på insidan väggen för att inte ser fulla rör? Undervåningen är redan gipsat och med målade bröstpanel och nytt plankgolv,så jag vill inte nåt under golv eller synliga på innervägg.... Hur drar bäst den andra innedel till övervåning? Går det vertikalt på fasaden som jag sedan målar faluröd färg på?

Andra frågor: el radiatorer, var finns bästpris? Alltså är det Bauhus eller andra ställen jag ska kika? 220v eller 400v? Med eller utan olja? Jag har 3 fönster uppe och 3 nere.

Vinden måste isoleras färdig. Den var delvis 15cm kuterspån (? Hyvlad rullar från trä) på de lägre delen och delvis gult fiber med golvspånskivor ovanpå, de högre delen runt murstocken. Elen var dragen nedgrävt fram till huset och sedan klättrade på gavel sidan fasaden och in i vinden där tror jag har en huvud proppen( säkring hade gått ett par gånger där under renoveringsgång men jag vet inte var den placerad). Jag vill nu isolera vinden först och undrar om nu jag vill elen komma in i stugan på samma ställen som VA där det jättenära elskåpet, istället via vinden, då måste jag först ta in en elektriker koppla bort den huvudproppen i vinden eller kan jag isolera vinden och elektriker kan sedan bara klippa av mellan vinden och skåpet och dra den utomhussladden direkt till skåpen? Jag är rädd när vinden är isolerad med t ex nåt löst och han sedan måste komma åt den där propen?! Eller ska jag vänta med vindsisolering?
Sist, hur ska jag isolera vinden? Vill helst inte ta bort den delen som redan har Isover och golvspånskivor, men samtidigt jag läst någonstans att just dessa gulfiber inte har så bra förmåga att transporterar bort fukt.. Ska jag lämnar kvar de och ovanpå spånskivan lägga ett lager annat? Hur tjock ska allt som allt?

Tack än en gång ni som tagit er dyrbar sommartid ochvsvara(t) mig!
Bästa sommarhälsningar Kines(iskan)
 
Det går både rör och el mellan luftvärmepumpens inner och ytterdel. Rören bör inte vara för långa, så det är bra om inner- och ytterdelen sitter nära varandra.

Angående elementen så har det ingen större betydelse om du väljer 230 eller 400 volt. Du bör i alla fall låta en elektriker dra fram ny matning till dem. Eventuellt kan du koppla 230v-elementen i befintliga uttag om dessa klarar den extra belastningen, men det är inte helt lyckat om du skall ha flera element. Oljefyllda eller inte är en smaksak. De utan olja kan lukta lite bränt damm ibland. De med olja är fysiskt större. Båda värmer lika bra.
 
Idag har hantverkaren isolerat vinden. Han sa han kunde inte krypa förbi murstocken och därför tryckte bara bort de gula isoleringar med träpinne! Därför har inte han heller tagit bort sågspån heller, som vi kom överens om :( nu känns det som isoleringar ovanpå sågspån, som är helt ojämn... Jag tänker krypa in själv, och jämna till lite. Vad ska jag tänka på när jag e där uppe? Nu ligger isoleringar direkt på takstolarna vid talfoten( där som vindsgolv och taket möts), och på gavel finns ingen genomdrag då det inte finns någon luckan. Han sa kanske jag ska öppna en på varsin sidan så det blir drag... Finns det risk att värme och fukt från huset kondenseras på vinden och det möglas där uppe? Han sa jag kan kolla med jämna mellanrum och " pröva" en vinter?! Han ska imorgon gipsa innetak på övervåningens två rum, takpanel efter gipsskivan. Ok ordning? Ingenting annat behövs? Sedan gipsar han på innerväggar, som idag består av gamla plankor... Jag gillar inte gips men pga har småbarn så känns det säkrare att ha de än bara trä...har jag rätt? Vi hade i alla fall bestämd att det inte blir mån ålders-B-plast någonstans i alla fall. Ska ska köpa elradiatorer som har termostat och med olja, var ska jag gå till? Bauhaus eller K-rauta eller finns andra ställe? Kul att jag få svar här och tack för er som tagit tiden för det!
 
Element man du köpa på Jula, Elgiganten eller liknande. Se till så de har elektrisk termostat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.