Vi lånade el av grannen, så fort vi fick upp stommen, tak och utegips så satte vi fasadskåpet på sin slutliga plats.
Det var inte stor belastning på grannens förlängningskabel, en radio, ett par laddare och ett par bygglampor.
 
duell skrev:
Vi lånade el av grannen, så fort vi fick upp stommen, tak och utegips så satte vi fasadskåpet på sin slutliga plats.
Det var inte stor belastning på grannens förlängningskabel, en radio, ett par laddare och ett par bygglampor.
Det borde väl vara den enklaste lösningen, om det finns någon lämplig granne. Det är ju bara att man kommer överens om att den som lånar el betalar elräkningen dessa månader minus grannens vanliga förbrukning, alt att man köper en billig elmätare.
 
Hemmakatten
Vi gjorde som Mikael_L och andra gjort, dvs satte elskåpet på en stolpe med stötta och tak över. Under elskåpet sattes en byggcentral med trefasuttag. Mätarskåpet hade tillräckligt med extrakabel så den räckte fram till husväggen i carporten där den sedan placerades permanent.

Att tänka på är att lägga ner elrör till permanenta platsen. Vår elnätleverantör (litet kommunalt elnätsbolag) krävde släta rör på insidan. De krävde också att det inte skulle vara nån skarv på kabeln från elverkets elskåp ute på andra sidan gatan in till mätarskåpet, vilket för oss innebar nästan 300 meter.

En annan sak är att försöka hitta ett begagnat skåp. Skåpet fick lite skråmor och en liten buckla under de 6-7 månader det satt på stolpen. Vi lät lacka om skåpet i färg som matchade hus och fönster (o skråmorna o bucklan försvann då.Så det var onödigt att köpa ett nytt skåp.

Min sista kommentar rör den permanenta placeringen av mätarskåpet. Elnätsbolaget ansvarar för fel fram till mätarskåpet. Har man då ett elmätarskåp på en stolpe vid tomtgränsen så är det dit elverkets ansvar sträcker sig. Alla kablar (nedgrävda eller inte) därefter är ens eget ansvar. Därför är det bättre att ha skåpet infällt i huset och sedan ha undercentraler i uthusen/komplementbyggnaderna. Har man mätarskåpet på nån knölig plats på tomten så kan man ge sig sjutton på att den dag man måste dit o kolla så spöregnar det, blåser stormstyrka eller är 2 meter snö.
 
Redigerat:
  • Gilla
Nicklas_L
  • Laddar…
Byggmarodören skrev:
Vi gav 7500:- för Enstos markmätarskåp, så visst är det lite dyrare än ett vanligt fasadskåp, men jag tror inte det sammanräknat blir nån större skillnad. Det brukar vara nån kostnad för växla mellan byggel och vanlig eller att nätägaren ska komma ut och koppla om servisen.
Hittar man ett begagnat skåp för 200:- så blir det alla gånger billigast dock :)
Tanken med markmätarskåp är ju just att slippa ha en byggström och att den permanenta kommer på plats direkt. Dessutom är ju uttaget under luckan bra att ha sen när huset är färdigbyggt.
Kostnadsmässigt är det egentligen en bra grej.
Hos min nätägare E.on kostar en tillfällig anslutning 4125 kr, ett fasadskåp kostar runt 3000 kr nytt samt att du under byggtiden ska hyra/köpa ett byggskåp. Alltså tjänar du igen mer kostnaden. Dessutom har du det permanenta abonnemanget på plats direkt från början.
 
Hej!
Kolla kWh priset på bygg ström mot fast el. Bygg ström kan vara billigare. Och sen kan man vänta att koppla över på fast, dvs köra huset på bygg ström över nästa vinter och då går det kanske ihop sig?
Urban
 
Priset per kWh hänger ju på vilket avtal du väljer att teckna. Du har samma möjlighet att teckna avtal på en byggström som på en permanent anslutning det är ingen skillnad. Vissa bolag har dock en högre fast kostnad på en byggströms abonnemang som gör månadskostnaden dyrare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.