Vi håller på att bygga ett tvåplanshus, och har delad entrepenad, så husbyggaren lägger t ex inte undergolv på andra våningen, utan vi gör det själva.

Husbyggaren ska dock inreda badrummet på andra våningen. De säger att vi kan lägga undergolven (våttrög spånskiva + fibergips antagligen), och så kan de borra & såga upp för avlopp och golvbrunn. Därefter kommer de att bygga våtrummet i vanlig ordning. (det är ett träbjälklag, med lättbetongväggar åt två håll, så möjlighet finns nog att dra vissa rör inne i själva väggen)

Jag är själv tveksam då deras förfarande - i mina ögon - bör försvaga - undergolvet, och kanske innebär större risker i ett längre perspektiv.

Husbyggaren säger att det är vanligt att de bygger badrum så här.

Vad säger ni?
 
Redigerat:
Är ej med helt. Ni ska alltså lägga på spån + flyta och sedan ta upp hål för brunnen på godtyckligt ställe ???!?!

Brunnar ska monteras md stöd från underliggande regelverk. Dvs innan undergolvet läggs så bör man ha bestämt brunnplaceringen. När brunnen är på plats så läggs golv + flyt.

Eller vad menade du ?
 
Nej vi isolerar mellanbjälklaget, lägger spånskivegolv ( & stegljudsmatta av stenull ovanpå) och därpå en våtrumsskiva, t ex fibergips.

Senare kommer husbyggarens underentrepenör att borra & såga upp för de rör som behövs inkl golvbrunnen, gjuta fall och lägga tätskikt och sedan lägga klinker.

Precis - det låter som om det är svårt att få till rätt stöd för golvbrunnen om det inte är gjort innan undergolvet monteras. Ju "helare" undergolvet är, desto stabilare och säkrare borde det väl bli...eller?
 
Redigerat:
Det låter onödigt krångligt...
Man kan samarbeta oavsett entreprenadform.
Att göra saker i enklaste ordningen är både lättare och billigare (snabbare).
 
Att montera allting underifrån är inget problem, man kottar bara runt brunnen underifrån. Rören drar men mellan reglarna och kopplar ihop på lämpligt ställe. Många småhus firmor gör på detta vis.
 
Till saken hör att innertaket på plan 1 redan är monterat - gipsskivor på gles. Under badrummet på plan 2, ligger grovköket på plan 1, så det är ju förstås därifrån rören ska dras.
 
Brunnen får inte fästas i enbart golvspånskivan utan ska fästas i en monteringsram som ligger på reglar. Jag tror det blir ganska svårt att montera dessa reglar ordentligt om golvspånet redan är lagt och takgipset är på plats på våningen under.

Kolla även upp så det verkligen är godkänt med den där golvkonstruktionen du beskriver i ett våtrum.
Normalt så flytspacklar man direkt på golvspånet.
 
  • Gilla
freddemp5a
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.