E
Skrivet av: Gäst

Way to go. Håller med till fullo.
 
E
Skrivet av: Gäst

Energirådgivaren vet tydligen inte att stänger man av TVn så slår ju termostatventilerna på för att kompensera för den värme som inte kommer från TVn.
Den mesta energin en platt TV slukar får man tillbaka som värme , inte så bra på sommaren men ändå. Samma gäller ju för de utrotningshotade glödlamporna som ensamma nästan kan värma upp en bostad utan energiförluster.
Ang kostnaden för deklaration så skulle lagen omfatta en maxtaxa på 1.000 Kr per hus. Massvis av ingenjörer går arbetslösa medan vissa kan med statens hjälp skära guld.
 
E
Skrivet av: Gäst

Rena rama rånet för något som dom flesta intresserade Svenssons kan ta reda på själva.
 
E
Skrivet av: Gäst

"Det mest kostnadseffektiva är att byta gamla tätlister. Om man har kopplade fönster är det viktigt med en dammtätlist."

Får man fråga om det är rätt skrivet? Kanske skulle vara mer utförligt skrivet i artikeln. Varför är dammlister energibesparande? Min gissning är att det luftflödet blir betydligt mindre och därmet kyls inte fösterglasen ned så mycket, stämmer det? Låter som en smart idé, dammliste andas så fönstret får ändå den ventilation det beöver, och blir det för lite luft så får man klippa upp dammlisten en 10cm i under och överkant.
 
E
Skrivet av: Gäst

Skulle gärna se någon utredning vad som blir effekten av att göra vinden så mycket kallare med tilläggsisolering i en villa från 30-40-tal? Kan de som man anlitar (med ROT avdrag givetvis) för att isolera om, lämna en 10-årsgaranti på att ingen mögel uppkommer eller andra skador tex frysskador? I så fall ja tack, annars nej tack.

Tex de putsade 1 stegs-väggarna i tex Hammarby sjöstad var bra på papret ända tills fukt, värme fick jobba i praktiken. Då blev det mögel. Massor av mögel.
 
E
Skrivet av: Gäst

"Minskad energianvändning: 3832 kWh/år." är typisk excelsjuka där konsulten inte riktigt vet vilken osäkerhet som finns i hans kalkyl och medelsvensson alltid blir imponerad av ett "exakt" värde.

Mer hederligt hade förmodligen varit 3400-4200 kWh/år. Men med intervaller kommer det ju avslöjas att många föreslagna åtgärder inte alls har så stor lönsamhet som påskinas och att det är energibesparingen till varje pris som är målet, inte kostnadsreduktion för fastighetsägarna. Vi vet ju hur det var förr när energibesparande åtgärder höjde taxeringsvärdet så att att summan av fastighetsskatt och energiräkning ändå var konstant...
 
E
Skrivet av: Gäst

Släpper man upp värmen på vinden så blir det fukt/mögel så isolera mera.
 
E
Skrivet av: Gäst

Några småsaker.
Jag är själv certifierad att utföra besiktningar. Jag friskriver mig alltid i deklarationerna för att undvika stämningar. Ex lägger man till; Innan åtgärd bör en byggexpert kontrollera effekterna av åtgärderna med hänsyn till fukt, ventilation etc. Precis som överlåtelsebesiktning görs med klausuler. Fel eller rätt kan man diskutera.
Felaktiga slutsatser kan innebära att man blir stämd så reglerna säger att man måste ha en försäkring.
En annan sak är att många deklarationer görs över nätet vilket inte är så smart i många fall. Men i andra fall är det bra. I artikeln 40-tals hus hade det inte varit så fiffigt att göra den över nätet. Många saker hade blivit förbisedda.
Och ni som tycker det är mycket pengar - var lugna, inom 6 månader kommer det att kosta 500:- över nätet och 1-2000 på plats. Tro mig.
Ola
 
E
Skrivet av: Gäst

Blir dyrt att värma med en TV som drar el....
Elpriset var nyss uppåt 10 kr/kWh
 
E
Skrivet av: Gäst

På en gammal vind ska man inte använda glasull, utan någon form av naturprodukter t.ex. ekofiber av återvunna tidningar eller cellulosa fiber. Dessa material reagerar likadant som det befintliga kutterspånenet, de binder fukten i materialet och avger det successivt vid varmare väderlek, och därmed så undviker man fuktproblemen.
 
E
Skrivet av: Gäst

En liten rättelse som säkert anonym även instämmer till. Faktiskt så får man tillbaka allt i värme antaget att TV:n står inomhus givetvis. Den enda energin som TV:n ger ifrån sig förutom värme är i form av ljus och ljud men det bidrar även till uppvärmningen av huset då det absorberas av detsamma.
 
E
Skrivet av: Gäst

hade en frå atisimex som gjorde energi dek , fick til baks protokoll , Grattis till et energisnålt hus??? hus byggt 1906 ny iso på vägg för lite, på vind för lite,
fönster Två glas 1a etage En glas 2a etage mm!! MEN ändå så får jag grattis ,inget på ett göra några förbättringar lite konstigt men så är det,ok detta får jag betala för ,för att jag ska sälja???.
 
E
Skrivet av: Gäst

På ena bilden synas radiatorena, texten till den lyder:
Olof Larsson rekommenderar att termostaterna byts ut.

och sen i texten: "Till digitala"

Inte visste jag att det fanns digitala radiatortermostater.. :)

Jag ANTAR att man menar ELEKTRONISKA termostater till elradiatorerna eller som styr pannan. ???

björn
 
E
Skrivet av: Gäst

Detta med att en platt TV skulle vara energismart eluppvärmning tror jag inte på. Då skulle jag i så fall ersätta min bergvärme pump med en massa Platt TV istället ;) Och glödlampan är en uråldrig uppfinnig så in med LED o lite nya energismarta lösningar....
 
E
Skrivet av: Gäst

Kall luft binder mindre mängd fukt än varm luft. Därför är det alltid som fuktigast på sommaren!
Har själv 35 cm glasull isolering på vinden och inga mögelproblem då fuktigheten är långt under 60%. Glasull suger som sagt inte till sig fukt från uteluft.

Energiexperten har rätt i att temostater fastnar och skall bytas, att dörrar o fönster måste ha friska lister. Utan drag kan temperaturen sänkas någon grad utan det märks.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.