Energibesparande åtgärder i gamla hus kan förändra husets inomhusklimat, men även dess utseende och historiska värde,*framhåller Tor Broström som är professor i kulturvård.


Du kan läsa artikeln här: Energiförbättra gamla hus varsamt
 
E
Skrivet av: Gäst

Med cellulosa och borsalter så finns det möjligheter att förbättra gamla konstruktioner utan att behöva riva sönder det gamla för mycket...

Ventilations lösningar i grund och vindsutrymmen i kombination med luftavfuktare kan rädda utsatta delar av en gammal konstruktion.

Genom att inte skapa galna våtutrymmen i äldre byggnader så kan man slippa det svenska badrumsvansinnet.

När det gäller målarfärger så har miljövänligheten fått övertaget framför bevarandet av byggnader och detta kommer att medföra att alla gamla byggnader kommer att ruttna ner snabbare än om man hade fått använda traditionella färger.

Vid renovering av skorstenar bör man använda metoder som gör att man kan renovera på nytt nästa gång också..som tex fodring med löst rör i stället för att glidgjuta.

Nej byggnadsvården är också modedriven och nycker kan fördärva hela landets bestånd av gamla fastigheter.
Det värsta hotet är timellandet och galna byggare med mer de walt verktyg än byggantikvariekunskaper..
 
E
Skrivet av: Niclas

Det ligger mycket i det du skriver.. Det gäller att tänka sig för innan man bygger om för mycket. Vi ville behålla den gamla stilen lite men ändå få det modernt. Så det det fick bli både bergsvärme och kamin.
Träfasad igen istället för eterniten dom hade spikat på.
nya badrum mm.
finns lite bilder på vår renovering av ett över hundra år gammalt hus på www.biobygget.se
 
E
Skrivet av: Gäst

Anonym: Inom byggnadsvård förespråkar man väl oftast traditionella linoljefärger, kombinerat med hög kvalitet på trä osv. Hur förstör detta husen menar du?
 
G
Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Välkommen till programkonferens för Energimyndighetens forskningsprogram Spara och bevara i Uppsala den 17 april 2015!

Vid årsskiftet avslutades den andra etappen inom Spara och bevara - energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Konferensen kommer med anledning av detta att rikta fokus på de resultat som forskningen har lett fram till på området. Resultaten presenteras av forskarna själva, som också kommer att berätta om hur resultaten kan komma till användning.

Konferensen vänder sig till dig som på något sätt arbetar med energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. I nedanstående länkar hittar du detaljerat program och information. Inbjudan är öppen och får gärna spridas vidare.

Tid 17 april 2015, kl. 09.00-17.00
Plats Clarion Hotel Uppsala

Anmäl dig senast den 10 mars 2015 via
http://akademikonferens.se/sparaochbevara2015

Konferensen är avgiftsfri, men har ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Mer information:
www.sparaochbevara.se
info@sparaochbevara.se
 
Nyinflyttad till en klungby med många äldre timmerhus(stomme) och fått veta att det rätt stora huset över vägen står tomt(spöklikt tomt), det är tydligen ett av de få hus med kulturhistoriskt värde här. Ägarna, som är "storbonde" i området, köpte det av en gammal dam för huset ligger invid en tomt de använder som en slags avlastningsplats(vid skörd, plus står en risig ekonomibyggnad och en hel del skräp där ) och det sägs att de var oroliga för klagomål om någon annan köpte huset. Till saken är att när de precis köpte huset gjöt de betonggolv i hela nedervåningen...sen dess har de inte rört huset och det står ouppvärmt. Vet att en köpare som var intresserad av att köpa det av äldre damen samtidigt var här nyligen och vart riktigt arg för att de låter det stå. Är det tillåtet att göra så, vänta ut tills det liksom måste rivas?
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.