Vilken värmekälla skulle ersätta oljepannan? Torgny Vikbladh bestämde sig för pellets. Enkel skötsel och ett bra inomhusklimat var de viktigaste argumenten.


Du kan läsa artikeln här: Bytte oljan mot pellets
 
E
Skrivet av: Gäst

Kan bara hålla med, installerade pelletspanna och solfångare kopplat till en gemensam ackumulatortank 2005. Är väldigt nöjd, halva året är det enbart solvärme, andra hälften pellets och stöd av solen.

Förbrukar cirka 4 ton pellets per år, på en stor niorumsvilla byggd 1972, dåligt isolerad och tre tonårsbarn...

/Lennart på Tjörn
 
E
Skrivet av: Gäst

Vi bytte våran gamla oljepanna till en helt ny pelletspanna och medans våra grannars el och oljeräkningar skenade förra vintern så betalade vi för 10 månaders förbrukning 5500 kronor. Det känns bra.
 
E
Skrivet av: Gäst

Är det någon som kan tipsa om ett bra märke av pellets? Vi har Agrol i dagsläget och de är väl OK antar jag. Men vita är de ju inte haha. Vi bor i Stockholm.
 
E
Skrivet av: Gäst

Vi är också jättenöjda med pellets ,vi bytte från olja till pellets 2005 (Janfire NH brännare NH=brännaren rengörsjälv ochjanfire(combfire) panna) och har 2009 installerat vakuumsolfångare och 750 literstank.Vi använder pellets som heter svanpellets som ger lite aska.
Nästa steg är att fixa förråd för bulk och använda mullvad för att suga pellets till ett mellanförråd sen till pannan.
Ps Kolla in mullvaden på effectas sida här http://www.effecta.se/index.php?option=com_content&view=article&id=53&It...

MVH Abbe i Stenungsund
 
E
Skrivet av: Gäst

Hej
Jag önskar jag kunde hålla med. Vi bor i ett hus med 2 luftvärmepumpar som funkar bra, dock inte vid temp under typ 10-12 grader. Har också en ctc panna med en viking bio kopplad till. Vi använder bara 4 element ( i källaren) och sedan givetvis varmvattnet, men det är dt enda som värms med pellets. Vi är 2 vuxna och ett barn i hushållet. Ändå köper vi pellets för ca 16000 kr/år! Då är de 4 elementen bara på lite lite och bara 6 mån om året. Resten är alltså för att få varmvatten. Dessutom har vi då en elförbrukning på 13 000 kilowatttimmar (innefattar både uppvärmning via luftvärmepumparna samt all hushållsel) samt en kamin som vi eldar i, ger ca 10 kilowatt. Vi har haft en specialist på pelletsbrännare här som bytte ut några delar, ställde in rökgastemp etc, bet nästan 8000 kr men såg ingen effekt alls! Tycker pellets är skit!!! Ngn som har förslag till vad vi ska göra??
Givetvis rengör vi pannan 2-3ggr/mån.
mvh
Helen
 
E
Skrivet av: Gäst

Hej. Det låter som om ni har något fel på anläggningen. Jag värmer upp hela mitt hus med pellets 110 m3 plus källare där vi håller ca 15 grader. Och vi gör av med pellets för ca 16000 om året. Men på sommaren använder vi en vvb istället.
 
E
Skrivet av: Gäst

Har jordvärme sedan 12år gör av med 16000-20000 kwh totalt varav ca 8000- 10000 i hushållsel. Huset är 150 m2 i norrland med 22 grader inne på vintern , om man skulle sänka temperaturen 2 grader så skulle vi nog sänka energi åtgången med ca 10 % till. Huset är 109 år gammalt med moderniserade fönster ,toppisolering samt delvis tilllägsisolerade väggar. Om man går tillbaka i tiden så drog detta hus ca 35000 -40000 kwh. Ca 20000 kwh i besparing med dessa åtgärder.
Värmepumpen ca 15000 kwh i besparing.
isolering och fönster ca 5000 kwh i besparing.
Inget damm, ingen sotning eller sot !!!
Dagens värmepumpar är dessutom energieffektivare !!
SATSA PÅ VÄRMEPUMP /Bergvärme en strålade investering !

MVH JONAS barnfamilj från HÄRNÖSAND
 
E
Skrivet av: Gäst

Vad kostade pannan då? förråd?? 2månader utan varm vatten???
 
E
Skrivet av: Gäst

Inte när det krånglar,får inte finnas för tätt heller ...
 
E
Skrivet av: Per

Har läst på många forum om pelletsanläggningar och pellets. Många klagar på dålig pellets och låg verkningsgrad med en ny pelletsbrännare i en gammal panna. Så inte jag. Pannan är av okänt märke av kombityp, installerad 1986. Brännaren en Janfire Flex-A. Verkningsgraden, när de servade den senast var över 90%. Om jag förmodar att det är rätt så är de sista procenten dyra. Vad gäller pellets köper jag koncekvent de billigaste. Skillnaderna verkar vara små. Och brännaren sväljer allt, spån som hela pellets. Mitt problem ligger i att det inte rasar ner till skruven riktigt som det ska. Men det beror ju bara på att jag inte har gjort tillräcklig vinkel ner till skruven. Sotar pannan ca varannan vecka under vintern. Behöver jag tillägga att investeringen, renoverad skorsten och ny brännare, var intjänad på ca 13 månader, jämfört med den gamla oljebrännaren.
 
E
Skrivet av: Da

Min erfarenhet överensstämmer mer med Pers. Vita pellets? Vad är det för säljtrick? Det viktigaste är att ni får hela pellets och inte en massa "mjöl". Det sliter på brännaren och har har inte samma verkningsgrad som hela pellets. Mjöligheten kan bero på hur ni får pelletsen. Om leverantören "blåser" in dem i förrådet/silon så be dem antingen blåsa på lägsta tryck eller sätt fast något, typ en gummibricka, som pelletsen kan träffa innan de lägger sig i förvaringen. Annars kan de smulas sönder och då får du mjöl.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.