Många LED-lampor ger störningar på elnätet, vissa också på radionätet. Det är några av orsakerna till att Elsäkerhetsverket ger mer än varannnan LED-lampa försäljningsförbud.

Du kan läsa artikeln här: Elsäk ger varannan LED-lampa försäljningsförbud
 
E
Skrivet av: Gå ur

Leve EU ! ....
 
E
Skrivet av: R Göran

Håller med. EU sysslar bara med att införa regler som är viktiga för medelhavet där solen går ner - pang - kl 1900 även på sommaren. Så de har ju nytta av att dessa lampor inte genererar värme. I Sverige är det ljust på sommaren!
 
E
Skrivet av: Gäst

Hmm, Elsäkerhetsverket testar, och underkänner, och sen TROR man att man vet varför man underkänner ? Märklig formulering.
 
E
Skrivet av: Gäst

De menar nog att de kommit fram till att lamporna ger störningar, men vet inte exakt vad det beror på. Problemet kvarstår även om de inte vet vad det är.
 
E
Skrivet av: Jonas

Spelar ingen roll... jag vill ändå ha LED lampor!! :)
 
E
Skrivet av: puu

Det är inte konstigt att Elsäkerhetsverket inte vet vad det beror på. De utför de tester som finns för alla elektriska produkter sen är det upp till tillverkarna att se till att de följs och reda ut varför de stör mer än tillåtet. Innan de standardiserade EU och EG kraven fanns det SE krav.
Hur skulle det se ut om alla våra elektriska prylar fick störa andra saker hur mycket de ville? Jo, då skulle inget funka.
 
E
Skrivet av: Gäst

Precis, de mäter att produkterna ger störningar som överskrider gränsvärdena, men det är ju inte elsäkerhetsverkets jobb att ta reda på varför. Det är ju tillverkarens skyldighet att se till att de inte överskrider gränsvärdena.
 
E
Skrivet av: Peter LED2light.se

För det första så är det bra att Elsäkerhetsverket utför dessa tester då många produkter har en sämre driver, det är ofta drivern som är problemet. När det gäller tillverkaren så är det oftast importören/köparen som ställer kraven på kvaliteten på lampan, vilket LED chip respektive driver som lampan består av, tillverkaren utför bara beställningen (lägst pris sämst innehåll) inte alltid den billigaste i affären. Och när det gäller värme från lamporna så är det ändå bättre att låta värmeanläggningen sköta detta och förbruka mindre el på belysningen med LED lampor istället.
 
E
Skrivet av: yxis

Tänk om politikerna istället kunde förbjuda E27-sockeln (och E14 på köpet) på sikt, så att vi i framtiden slipper alla de här idiotiska kombinationerna där drivelektronik och ljuskälla sitter i samma kapsling och därmed måste ha uträknat lika lång livslängd för att den ena eller andra delen inte ska bli onödigt dyr eller hålla för kort tid.
 
E
Skrivet av: msta

Nån som noterat ifall försäljningsförbudet fått något genomslag på alla nätshoppar som säljer LED-lampor?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.