Flera mäklarbyråer uppger att det förs diskussioner kring att börja ta betalt även för hus som mäklaren inte lyckas sälja.

Du kan läsa artikeln här: Mäklare vill ta betalt för osålda hus
 
E
Skrivet av: saturnus

Ett förslag som kan öppna upp för de som vill sälja, att själva ombesörja försäljningen, med annonsering på t ex Blocket, och låta Banken eller mäklare skriva kontraktet. Mitt förra hus försökte ortens mäklare sälja, men lyckades inte på 4 månader, huset i nyskick, beläget vid bästa läge i Skåne, vid vattnet i Lomma kommun. Bröt med mäklaren och en ny fick överta försäljningen, efter 2 veckor var huset sålt. Mäklaren ville ha 2%, den förra 3%. Vi ser fram mot ett nytänkande, för alla dessa objekt som skall säljas, utan fiffel och skojerier
 
E
Skrivet av: raveper

Rätt ruttet. Klarar en mäklare inte av sitt jobb förstår jag inte varför de skall ta betalt för det heller. Mäklarna har ju friheten att ta sig an vilka objekt de vill och får därmed skylla sig själva om det prissätts fel.
 
E
Skrivet av: Rickard

Ja detta visar ju bara hur oseriös mäklarbranschen fortfarande är. "Det förs just nu diskussioner bland skånska mäklare om att börja ta betalt för objekt även om de inte får sålt dem" Låter som kartellbildning i mina öron. Man kan köpa ett standardkontrakt för en hundring på en välsorterad pappershandel. Banken och tingsrätten sköter resten. Mäklarbranschen är drabbad av överetablering dags att söka nytt jobb för de som inte klarar sig?
 
E
Skrivet av: Deven

Det ingår i mäklarens kompetens att veta vad marknadspriset för objektet är. Om säljaren då inte har kontakt med den nuvarande verkligheten och tror att han/hon kan få ut långt över gällande marknadspris är det bara att dumpa vederbörande.

En bra mäklare befattar sig alltså bara med kunder som har verklighetsanknytning och därmed säljer sina objekt till marknadsmässiga priser.Är bara odugliga mäklare som borde saneras bort från marknaden med det snaraste som behöver ta betalt för osålda objekt.
 
E
Skrivet av: Mikael

Kanske kommer det uppstå nya tjänster som innebär fotografering osv, sammanställning av prospekt.

då kan ju den som gör det få betalt för det jobbet. sen kan säljaren själv välja om någon mäklare ska hålla visningar eller om det ska skötas på egen hand.
 
E
Skrivet av: Emmanuel Goldstein

Folk kommer vända sig till alternativ som t ex Hemverket. 5 000 i avgift och ingen provision. Fixar alla avtal, annonserar på Hemnet, Booli och Blocket, visningen kan du sköta själv.

Antalet sålda hus har minskat med 30% under det senaste året, antalet utannonserade hus har ÖKAT med 30%. Antingen kommer avgifterna dubblas i branschen eller så kommer antalet mäklare minska. Jag tror på det senare.
 
E
Skrivet av: Hugo Kjellin

Få betalt när dom inte sköt sit jobb? Nej tack!
 
E
Skrivet av: billy_baver

I exempelvis Danmark har mäklarna helt annan roll än i Sverige. Där är de öppet partiska ombud för sin uppdragsgivare. Därför är det naturligt att också köparna "beväpnar" sig med fastighetsmäklare. Tanken är förstås att parterna blir både trygga, pålästa och - jämbördiga. Och med en sådan mäklarroll blir det precis lika naturligt att betala, även om huset förblir osålt.

Eftersom mäklaren i Sverige förutsätts ge trygghet också för köparen, kan man faktiskt tycka det är lite utmanande att mäklaren samtidigt är ekonomiskt beroende av att köparen gärna betalar lite mer än hon borde!
 
E
Skrivet av: Robban

Problemet är ju att säljarna inte anpassar sig tillräckligt fort till marknaden. Just nu är det köparnas marknad, då måste ju rimligtvis också priset anpassas till den. Kan faktiskt förstå att mäklarna för sådana diskussioner just i dessa tider. Allt går att sälja, men om säljaren inte vill anpassa sig så bli ju objektet svårsålt. Folk är inte beredda att ens betala de nya "acceptpriserna".
 
E
Skrivet av: Mieron

Om de nu diskuterar ihop en avgift för icke sålda objekt så borde det rimligtvis komma in aktörer som inte har denna avgift och därmed konkurrerar ut avgiftsmäklarna.

Men om inte det sker utan alla objekt blir avgiftsbelagda så ser jag det som ren kartellbildning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.