Utomhusbelysning - vad får du göra själv och när krävs det behörig installatör? Vi pratade med Elsäkerhetsverket för att få svar på frågan.

Du kan läsa artikeln här: Se till att du har säker utomhusbelysning
 
E
Skrivet av: Hans B

Tja då är det några tusen husägare som inte har rent mjöl i påsen :)
 
E
Skrivet av: anders

vet du att du använder rätt kabel och vill sätta en lampa vid infarten så kan du ju alltid sätta lampan på stolpen, dra korrekt kabel på säkert sätt montering och sedan i andra ändan sätt ett stickpropp, så har helt plötsligt den fasta installationen blivit "tillfällig" och du undkommer ^^
 
E
Skrivet av: George

Jag monterade 12v utomhusbelysning med backupbatteri, vilket laddas konstant. Fungerar utmärkt. Som backupbatteri är bättre att välja en prisvärt kvalitetsbatteri från t.ex. Batteriexperten.
 
E
Skrivet av: Puckad

Anders du kanke skulle ta ett litet bad med en brödrost istället för att komma med dumma idéer!?
 
E
Skrivet av: realisten

Puckade är säkert en elektriker (som vill vaka över sina möjligheter att få jobb)? Tycker att man borde minska kravet på certifiering för elinstallationer. Istället borde det ges ca 5dagar kurs + prov för certifiering för elinstallationer.
 
E
Skrivet av: Nattamörker

Tänk att el kan vara så enkelt och samtidigt komplicerat. Som el/elektronik-ingenjör vet jag hur otroligt komplex framförallt 3-fas är, och inte bara i teorin. Det framkommer också när man pratar med erfarna experter på området. 3-fasanläggningar kan till synes fungera korrekt, men om de inte är helt korrekt inkopplade och monterade, med rätt material och rätt hantverksskicklighet, så kan det gå läck-/krypströmmar och backströmmar helt okontrollerat, vilket kan leda till både stötar och brand. Sedan är det lämpligt att också komma ihåg åska/överspänning/överström. Vad som hjälpligt fungerar i normalt bruksfall, står inte nödvändigtvis emot åskrelaterade elaktiviteter. Så det är mycket som man måste göra rätt om man hemmapular med elen. Se till att inkopplingen blir korrekt, att inte befintliga ledningar blir överbelastade, (vilket i normalfallet kanske inte är något stort problem för en (1) normal utelampa), att använda rätt material på rätt plats (vilket kan vara en djungel), och sist men inte minst rätt utförande/hantverksskicklighet dels för själva monteringen (lampa & kabel) och dels skalning & avskärmning, trådlängd och trådbockning etc.
Kan rekommendera den intelligente och ansvarsfulle att gå igenom kurslitteraturen för elektriker. Dels finns där många bra beskrivningar på hur man ska göra (och även hur man inte ska göra), och dels materialbeskrivningar på lämpligt (resp olämpligt) material. Bortsett från att kurslitteraturen visar att det inte är trivial kunskap/teori som behöver kunnas, så praktiserar blivande elektriker också för att lära sig det viktiga hantverket i verkligheten. Det är inte trivialt att t ex skala en kabel korrekt. Om inte hantverket/utförandet blir korrekt, så stämmer inte teori och praktik, och som alla som gjort lumpen vet så är det terrängen inte kartan som gäller.
Ha respekt för elen. Om man ändå känner att man måste fixa själv - gör rätt, för din egen säkerhet såväl som dina nära och kära, samt kommande husägare.

Anders:
Bara för att du sätter en stickpropp i ena änden av en fast installation så blir den inte "mobil" för det. Bara olaglig.

Grunden till hela denna diskussion är ju naturligtvis att det är så in i h...e dyrt att anlita elektriker. För ca 10 år sedan behövde jag ett 3-fas- och ett 1-fasuttag i vedboden. Tänkte att när ändå elektrikern är ute så kunde han få installera tre extra strömbrytare (trappströmbrytare), (i lokaler med två dörrar men bara en strömbrytare för ljus). 13 000:- ville han ha för allt. Det blev bara 3-fas + 1-fasuttag i vedboden...

Tack för ordet
 
E
Skrivet av: Tjalle Tvärvig elektriker ABL

Jag håller med realist till 100 %.

Man måste skilja mellan risk och utseende.

Att göra ett elinstallationsjobb snyggt kräver lång erfarenhet.

Att göra det säkert kräver utbildning och jag tror nog att 5 dagar räcker.
Vad som är farligt är en kombination av spänning och effekt. Med användande av modern utrustning (jordfelsbrytare, dvärgbrytare, PLC) kan man idag utföra anläggningar med mindre brand och personfara än tidigare. Men många elektriker och framför allt organisationer (framför allt EIO) motarbetar detta.
T.ex. genom att installera mer utrustning via stickpropp, slösa med jordfelsbrytare skulle man minska kostnaderna för samhället.
 
G
Grannens son höll på att stryka med! lyktan i grinden gjorde grindstolpen strömförande.Typiskt hemmapul en erfaren elektriker vet att tjälen lyfter stolpar och mark olika och ser till att kabel inte skadas ,rätt djup på kabel skyddsslang in i stople osv.
Vad man betalar vid installation är erfarenhet. kunskap mm. Inga problem med att Göran Gör Det Själv grillar upp sig , men när nästa ägare till kåken blir grillad eller ovetandes barn.eller fru ..borde det finnas böter på minst 100.000 på hemmapul.
 
G
I ett nordisk klimat kan man inte med bästa vilja i värden påstå att glödlampans värmestrålning är 100% förlust. I mitt sommarhus med direktverkande el är lampan lika effektiv som en elradiator!
 
Ej verifierad skrev:
Skrivet av: Tjalle Tvärvig elektriker ABL
... Med användande av modern utrustning (jordfelsbrytare, dvärgbrytare, PLC) kan man idag utföra anläggningar med mindre brand och personfara än tidigare.
Du menar säkert inte så, men moderna felskyddsapparater som JFB ersätter på inget sätt en grundlig och korrekt installation. En JFB träder in först vid ett fel, ett isolationsfel som t.ex en kabel som släppt från sin anslutning eller skavts sönder. Kablar ska installeras så att risken för sådana skador är försumbar. Man får inte installera en JFB med skälet att installationen är tveksam och uppenbart riskerar att orsaka fel. En god installation i första hand, sedan (gärna samtidigt) en JFB för att täcka det som inte kan förutses, och täcka handhavande av portabla verktyg mm.

Elinstallationer utomhus är extra känsliga pga väder o vind, inte minst solen! Att sätta stickpropp på sladden för att man får är korkat korkat korkat. Som nämns i artikeln gäller att materielen är avsedd för permanent utomhusbruk. Det där med permanent nämns inte, men permanent blir den vanligen... Jag skulle vilja se vilket utbud på marknaden som finns här, det lär inte vara mycket. Anslutningskablar i plast är inte gjorda för utomhusbruk, där krävs gummikablar. Så utomhusbelysning bör i allmänhet installeras fast.

Ej verifierad skrev:
Skrivet av: anders
vet du att du använder rätt kabel och vill sätta en lampa vid infarten så kan du ju alltid sätta lampan på stolpen, dra korrekt kabel på säkert sätt montering och sedan i andra ändan sätt ett stickpropp, så har helt plötsligt den fasta installationen blivit "tillfällig" och du undkommer ^^
Så detta är egentligen inte fel, korrekt kabel, säker montering etc. Men klarar man av att göra installationen på ett säkert sätt, då klarar man också av att ansluta den korrekt, fast i en dosa. Det är bara dumt att försöka kringgå behörighetsreglerna genom att sätta stickpropp på en installationskabel!

Jag kan hålla med övriga talare att det inte krävs så jättemycket för att kunna göra en installation utomhus korrekt, i alla fall inte 4 års praktik som idag krävs för en elinstallatör. Det finns en hel del att tänka på, och en hel del praktiska färdigheter, mycket har redan som nämnts. Inom givna gränser vore det ändå möjligt att få göra en sådan installation efter några dagars kurs, och med ett bra kursmaterial.
 
  • Gilla
GK100 och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.