Nästan alla moderna hus med platta tak använder papptak, ett takmaterial som fått oförtjänt dåligt rykte. Men det är trots allt känsligare än övriga material. Vi gjorde en djupdykning i ämnet papptak.

Du kan läsa artikeln här: Lägga papptak - att tänka på
 
E
Skrivet av: Rafael

"Anders Holmberg har ritat flera hus med platta tak då är det papptak som gäller; det blir automatiskt så eftersom papp är det enda som fungerar när taket har en väldigt låg lutning."

Det är bara inte sant. Sedumtak är ett klart bättre (och dyrare) alternativ.
 
E
Skrivet av: Rafael

Ett bättre alternativ för låglutande tak är sedum. Det är dock klart dyrare.
 
E
Skrivet av: x

Mest hållbart (men dyrt) är dock helsvetsat rostfritt tak som kan läggas på alla lutningar. Där kan man räkna med att det blir dina barnbarnsbarn som kanske eventuellt måste lägga om taket.
 
E
Skrivet av: Takspecialisten

I dag talar man inte om papptak. Det är ett förlegat uttryck. I dag tillverkas tätskikt av polymerbitumen=högklassig asfalt som är förstärkt med en stomme av rutarmerad polyester. Dessa tätskikt modifierade med SBS, APP eller APAO håller väsentligt längre än vanlig och gammaldags takpapp.

Observera att Sedumtak kräver ett tätskikt = takpapp med ett speciellt rothämmande additiv, som gör att rötterna inte kan tränga igenom tätskiktet! Ju lägre lutning, desto bättre tätskiktskvaliteter behövs!
 
E
Skrivet av: Christian

Hej.
Har ett garage från 60-talet. Inget lekage och råspont ser fin ut. Ovan ligger förmodligen underlagspapp och ovan det en röd massa som börjar krackelera. ca 5 mm tjockt. Jag vill inte bryta upp alla utan undrar om jag kan lägga ytpapp på allting? Hur går jag tillväga då?
 
T
Till Christian:
Du kan lägga över med nytt Tätskikt om det är första eller andra omläggningen, beror lite på hur det ser ut, gör det doc inte själv utan kontakta en takläggar firma som är specialiserade på Tätskikt, dom ska ha bra koll på vad som behövs göras, försök inte läsa dig till något som inte stämmer på nätet om material eller hur enkelt det är med lite tak klister från byggmax eller liknande, häng inte upp dig på vilket märke som är bäst heller, läser massa om smutskastning hit och dit men entreprenad pappen är bra vad du än får om man jämför med det du kan köpa i byggvaruhusen som privatperson.
Jag är själv takläggare sen 10 år tillbaka ifall någon ville ifrågasätta min trovärdighet
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.