Betong är ett lämpligt material att skapa kreationer i så här under försommaren när du är ute och grejar i trädgården. I den här guiden visar vi hur du kan skapa en antik pelare som du exempelvis kan ha en kruka på.


Du kan läsa artikeln här: Gjuta "antik" pelare i betong
 
E
Skrivet av: Locke

Jättebra idé - det finns mycket kul man kan göra med betong. Det finns emellertid en del fel i artikeln. Det sägs att man skall "fylla gropen med cement". Det skall man givetvis inte göra. Cement är limmet i betong. Man kan säga att cement ger betongen alla dess dåliga egenskaper, dessutom kostar den peng. Man vill alltså använda så lite cement som möjligt. Av den anledningen har man in ballast i olika proportioner men det där behöver man inte tänka på om man köper färdigblandad betong på säck. Fyll alltså gropen med betong - inte med cement. Vidare talas det om betong som brinner och i något fall torkar - det man talar om är att betongen härdar. När det gäller olja så fungerar det fint med vanlig matolja men när det gäller konstbetong där ytorna är så viktiga så måste man se till att applicera oljan så jämnt som möjligt annars kan man lätt råka ut för färgskiftningar. En annan sak är den avformade betongens allra första möte med vatten. Det är en god idé att spola hela konstruktionen med rikligt med vatten efter avformning av anledningar jag inte hinner gå in på här. Betong är ett fantastiskt material - lägger man bara lite tid på att bygga en form och blanda delmaterialen rätt kan man tillverka ett föremål som håller för tidens tand i tusen år.
 
E
Skrivet av: Jejk

Tycker iof att ditt svar innehåller en del fel. Att "cement ger betongen alla dess dåliga egenskaper" är helt fel, cementen är själva grunden i betong. Ju mer cement i förhållande till vatten (och dvs ballast) ger en starkare betong, eller för att använda ett mer känt begrepp inom bygg, det såkallade VCT - vatten cement talet - där ett lågt tal ger en starkare betong (förhållandet mellan vatten och cement, eller mer korrekt uttryckt vatten/cement=VCT). Anledningen till att man vill använda så lite cement som möjligt är helt enkelt priset (som du delvis nämner) och kanske även hur lättarbetet cementpastan eller betongblandingen blir. Det finns emellertid ingen anledning att bygga sina kreationer i höghållfast betong. Och betongen "brinner", och lite missvisande kan man säga att den torkar.. jag är ingen kemist, men det är en kemisk reaktion mellan vatten och cement även kallad hydratisering där värme är en "restprodukt" (därav brinna) som riskerar att spricka sönder konstruktionen. Risk för att följande kommentarer blir ännu mer nördiga =) Kul artikel hur som helst.
 
E
Skrivet av: Anna

Betong brinner dvs utvecklar värme under processen, men den är inte alltid märkbar i små gjutningar såsom dessa, annars är jag med.
 
E
Skrivet av: Putte

Betong är häftigt. man kan gjuta av en hel del, och även skapa typ pelare som i artikeln. För att spara pengar kan man ju minska mängden betong genom att "procenta". När man procentar lägger man i större stenar eller kanske ett genomgående rör( t ex i en pelare men armera därefter). Mattläggare har tomrör med olika diameter som man kan få gratis eller för en femma. Och matolja funkar bra, stryk ut jämnt och inte för tjock lager eftersom det brukar missfärga och ge en sämre betongkvalité i ytskiktet. Tänk på att arbering bör ligga minst 2.5 centimeter från utskiktet, annars rostar det (vanlig obehandlad armering). Gjut på o lycka till!
 
E
Skrivet av: Locke

Anna: Ja, precis. Det värme som avges benämns hydratationsvärme och kan i vissa fall vara gynnsam (slanka konstruktioner höst, vinter, vår) och i andra fall ge upphov till problem (massiva konstruktioner (dammbyggen, fundament till vindkraftverk). När det gäller konstbetong kan man troligen helt bortse från denna. Att betong "brinner" är i min mening felaktigt - det är ett uttryck som används av hantverkare ute på arbetsplatserna och lever kvar sedan gammalt. Ung betong hårdnar (första timmarna) och härdar därefter. I vetenskaplig mening sker en puzzolan reaktion mellan cement och vatten under bildande av kalciumsilikathydrat - cementgel.
 
E
Skrivet av: Else-Marie

Här kommer flera betongpelartips. Åk till Cementrörfabriken och köp ett cementrör i vald storlek. Kombinera gärna låga breda rör, med höga smala rör att sättas i varandra. Gräv ner djupt i marken, fyll röret med grus,sten till halva höjden, därefter med matjord till övre kanten. Plantera växter som hänger ner eller kan klättra på röret, typ murgröna, luktärtor, tillsammans med någon toppväxt. Resultatet blir en vacker växtpelare som kan varieras efter säsong och färg.
 
Det är absolut inget fel i att använda uttrycket "betong brinner".
Det ena förtar inte det andra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.