Allt fler väljer att elda med någon typ av biobränsle och den som har god tillgång till ved väljer ofta att sätta in en vedpanna i huset. Vad finns det för olika typer av vedpannor och hur väljer du panna?

Du kan läsa artikeln här: Vedpanna & vedpannor - fakta
 
E
Skrivet av: Mostafa

Det är nog bara värmebaronenes pannor som ökar verkningsgraden med 10-15% på sina pannor med lamdastyrning.Det beror på att deras andra pannor har dålig verkningsgrad. Generelt kan man säga att lamdastyrning gör 1-2% på verkningsgrad
 
E
Skrivet av: Glenn Tord

"Se till så att pannan uppfyller Boverkets utsläppskrav"
"Matcha watt mot energibehov, normalstort hus = 25-30 watt"
"Ju större vedutrymme pannan har, desto mer sällan slipper du elda. Minst 100 liter är att rekommendera"

Ja har man inte större effektbehov än 25-30 Watt så räcker 100 liter vedutrymme.. Annars är det i en ny anläggning på tok för lite. Kan man inte installera riktiga volymer på ackumulatortankarna så lägg ner vedtankarna helt och satsa på andra värmekällor.
 
E
Skrivet av: Jonte

Lambda. Inte Lamda.
 
E
Skrivet av: Lucky

'Mostafa'
Verkningsgradshöjning på 1-2% på lambda vs. vanlig effektreglering är nog endast under optimala förhållanden. Sett över en hel eldningscykel från kall till slocknad panna är skillnaden mycket större. Lägg därtill skillnader i olika bränslen dvs träslag och fraktion så ökar skillnaden ytterligare.

Inte ens den duktigaste eldare kan matcha en lambdastyrd panna med annat än flera besök i pannrummet och justeringar av primär och sekundär under brasans gång.
 
E
Skrivet av: 'Mostafa'

För att uppnå en sådan stor höjning av verkningsgraden måste man öka konvektions ytan. Har du sett några tester på detta eller är det bara nått en säljare har berättat för dig? Förklar gärna hur du höjer verkningsgraden
 
E
Skrivet av: 'Mostafa'

Miljövärderna blir nog mycket bättre under en hel eldningscykel men att verkningsgraden ökar så mycket med lamda styrning är en myt.
 
E
Skrivet av: Bengt

"Matcha watt mot energibehov, normalstort hus = 25-30 watt"
25-30 Watt ??? antar att det är per kvadratmeter, men varför skriver man då normalstort och inte normal isolerat hus?
 
E
Skrivet av: Erik

Har en Egor V-25 1980 visst ingen miljöpanna men god o lätteldad, finns idag som CTC-v25 tyvärr med keramik i men den tar du lätt bort när det krånglat tillräckligt, snabbt varm trots stor vattenmängd matchar bra med laddpump ingen laddomat behövs ,miljön ja när folk slutar åka bil och köpa buteljerat vatten då skaffar jag en miljögodkänd panna
 
E
Skrivet av: Mupp

Kilowatt står det i texten.. "Till ett normalhus bör den vara kanske 25-30 kilowatt, är det ett stort hus på landet behöver den vara större."
 
E
Skrivet av: Mikael G

"Matcha watt mot energibehov, normalstort hus = 25-30 watt"
Jag antar att det handlar om kvadratmeter i citatet ovan och det låter väl rimligt.

Min erfarenhet är att det viktigaste för bekväm vedeldning är stor vedvolym och stor tankvolym. Stor vedvolym håller ner antalet besök i pannrummmet och stor tankvolym bjuder flexibilitet i eldandet. Man ska elda när man kan, inte när man måste.
 
E
Skrivet av: bsod

1) har man en befintlig skorsten, kontrollera hur stor panna (i kW) man kan ansluta till skorstenen (om den är i bra skick).
2) acktankarnas storlek bör matchas så att energiinnehållet i dem motsvarar minst ca 20h energibehov på en riktigt kall dag (typ -10C i mellansverige). Då behöver man i princip aldrig elda mer än 1 gång per dygn vintertid. Större är bättre, inte så kul att komma hem till ett utkylt hem varje kväll. Speciellt inte om man har småbarn som vill ha mat snabbt...
3) Beräkna vedåtgången en normal vinterdag utifrån energibehovet. Bestäm sedan vedvolymets utrymme utifrån antalet gånger som du vill lägga in per kväll. Lämpligtvis inte mer än 2 fulla ilägg per kväll, men det beror naturligtvis på vart pannan står.
4) välj sedan en miljögodkänd panna (med keramik), laddomat, och sugande fläkt. Visst finns det billigare ej miljögodkända pannor, men för grannsämjans skull kan det vara bra med miljögodkända pannor. Dessutom brukar de ha högre verkningsgrad, så de förbrukar ju lite mindre ved också.

Lambdastyrning lönar sig inte, om man inte har väldigt dyr ved. Tveksamt om det är tillräckligt robust för att fungera utan regelbundna underhållsinsatser.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.