Vad kommer markarbetena att kosta? Här reder vi ut vilka faktorer som påverkar priset och ger exempel på vad det kan kosta.

Du kan läsa artikeln här: Kostnad markarbeten
 
E
Skrivet av: Mikael

"? På en genomsnittlig grund brukar det gå åt 2,25 ton per kvadratmeter i uppackningsmaterial, det ger en kostnad på cirka 900 kronor per kvadratmeter inklusive maskiner, manskap och material."
Hmmm, låter märkligt.
Janne E anser alltså att det går 1,4 meter fyllnadsmaterial under en husgrund - i snitt.
 
E
Skrivet av: Linus

Nu kan ju "upppackningsmaterial" betyda lite olika saker, men du får nog räkna med högre densitet än 1.6 ton/m3 i alla fall. Men oavsett så låter det ju som väldigt mycket, speciellt när det står längre upp att de brukar schakta runt en halvmeter djupt i snitt.
 
E
Skrivet av: Mikael

Ja det kan ju vara så att man räknar i materialet utanför grunden också, som man släntar ut med osv.
Det låter fortfarande aningens mycket, men inte helt uppåt väggarna.

Och tänk, i leveransomfattningen till många hustillverkares hus brukar det bara räknas med 15-30cm stenmaterial- precis under plattan, och resten kommer som ett påslag. Jämför det med de här uppgifterna på uppåt 10ggr mer. :)
 
E
Skrivet av: Joakim

Vanlig 0-90 bergkross väger drygt 1700 kg opackat, packat väger det ca 2100 kg per kubikmeter. Om man har en platta på 10*10 meter så fyller man minst 11*11 vid ytan och om man fyller 1 meter djupt så lär man ha minst 13*13 vid släntfoten (botten). Detta ger ca 300 ton vid 1 meter fyllning under denna grund.
 
Janne: "I den beräkning ingår även att det måste packas upp MINST en meter runt grunden samt en väg fram för betongbilar. Vid BRA förhållanden kan det räcka att schakta en halvmeter. Vi räknar med 1,8x volymen för att få fram antal ton."
 
E
Skrivet av: Östlund

Inkl allt? Sedan tillkommer ju dräneringsrör. avloppsrör mm. Eller brukar man räkna in den kostnaden i grunden=
 
E
Skrivet av: Linus

Ja, det får man ju förutsätta annars är det ju en orimlig kostnad och rent ocker.
 
E
Skrivet av: Robin

Våra markarbeten utfördes sommaren 2013. Så här blev resultatet:

106 kvm platta på mark med 300 mm cellplast. ca 60 m dränering. schaktning & uppfyllning. grovplanering kring huset. Totalt 370 000 kr. I offert ingick uppfyllnad med 1ton/m² Tillkommande blev cirka 130 ton. (en del gick till vägen) Även en del mindre tillkommande men i stort följde fakturan offerten.

150 m grusväg: 62500 kr

Markbädd med fosforfälla och ledningar mellan hus och dike totalt ca 60 m. 135 000 kr

Vi utförde aldrig någon markundersökning men med facit i hand hade det varit skönt att gjort det. Alla frågar om markens beskaffenhet och vill ha det på pränt. Spelar ingen roll att marken är stabil nog för höghus...

Det finns extremt mycket pengar att spara på markarbeten. Bara att ta in offerter och referenser på firmorna gav oss "rabatt" på 40 %. Att sen anlita en entreprenör som det går att kommunicera med och som inte är omöjlig lönar sig också i längden. Viktigt att tänka på under utförandet är att få alla tilläggskostnader specade direkt så slippar man otrevliga överraskningar på fakturan - Ingenting är gratis!

/Robin
 
  • Gilla
Dsundet och 1 till
  • Laddar…
E
Skrivet av: John Pohlman

Att behöva spränga behöver inte betyda nackdelar. När vi byggde så användes all sprängsten i botten som fyllnad, vilket gjorde att vi slapp köpa stora mängder kross. Vi hade säkert behövt köpa dubbla mängden kross utan all sprängsten. Vi har dessutom turen att kunna låna 21t maskin.
Vi har husplatta på 110 m2, garageplatta på 70m2, gårdsplan ca 200m2, väg fram till tomt 30m. Ingen arbetskostnad.
Material från krossen 100000kr
Diesel till maskin 10000kr
Sprängning 40000kr
VA material 20000kr
 
E
Skrivet av: Byggahem

Som riktvärde brukar man väl alltid lägga 300 000 kronor. Enklare tomt med minimal ytsprängning eller ingen runt 150 000 kronor som riktivärde istället. Mer komplexa tomter med mycket bergt bör väl kunna kosta upp mot 450 000 kronor eller mer? Men som sagt, i en kalkyl hade jag inte tvekat att sätta runt 300 000 kronor som utgångspris. Vad som döljer sig under ytan är alltid svårt att veta och det är vad jag vet ingen schaktare som ställer sig på tomten och gör annat än stryker lite med foten i jorden och uppskattar ett pris till sin offert.
 
E
Skrivet av: Peter

Om man har en tomt som består av 100% berg med naturligt fall från den tänkta grunden i alla riktningar fungerar det då att bara spränga bort toppen på berget för att sedan gjuta en grundmur med trä alt. betong bjälklag? eller varför används den "gamla" metoden?
 
E
Skrivet av: Stefan

Så finns det även lite kostnader som är kopplade till att man startar markarbetet med kanske sprängning, tex:

- Grovutstakning ca 3-5000 kr
- Besiktning före och efter sprängning om hus inom 50 m + hyra av mätutrustning under sprängningen. Besiktningar av två hus, provtryckning av murstock, mätutrustning för sju dagars sprängning gick på ca 15.000 kr
- Utstakning av platta, ca 3000 kr

Där låg dessa kostnader i vårt projekt.
 
E
Skrivet av: Caroline

Kan någon namnge en pålitlig och kompetent gjutare för vår grund
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.